Konfitura z brzoskwiń z pomarańczami - smaczne słońce w bańce
Wspomnienia o "aksamitnym sezonie" można donieść ze sobą do samych chłodów, jeżeli zrobić brzoskwiniową konfiturę w kompanii z aromatycznymi pomarańczami. Nasycone i aromatyczne smakołyki posłużą przepiękną służbę w innych deserach, czy na kawałeczku świeżego chleba. O tym jak gotować konfiturę z brzoskwiń z pomarańczą opowiemy w niżej wymienionym materiale.
Przepis konfitury z brzoskwiń z pomarańczami
Składniki:
- dojrzałe brzoskwinie - 980 g;
- pomarańcze - 340 g;
- cytrynowy sok - 30 ml;
- cukier - 690 g.
Przygotowanie
Postawcie pojemności dla konserwacji i przykrywki dla nich sterylizować się dowolnym wygodnym sposobem. Z brzoskwiń zdejmijcie skórkę i pokrójcie miąższ na ćwiartki. Pokładźcie kawałeczki brzoskwiniowego miąższu do blendera i zbijcie w piure. Zmieszajcie piure z cytrynowym sokiem. Oczyściwszy pomarańcze od skórki cytrynowej, białego miąższu i błon, również rozdrobnicie ich i połączcie z brzoskwiniowym piure. Przelejcie piure do emaliowanego naczynia, wsypcie cukier i zostawcie wszystko dojść do wrzenia. Zakipiałą konfiturę gotujecie niemniej niż trzy minuty, a potem rozlejcie po gorących bańkach i szybko zawińcie.
Konfitura z brzoskwiń z pomarańczami i miętą
Składniki:
- brzoskwinie - 750 g;
- sok dwóch pomarańczy;
- miód - 25 ml;
- gałęzie mięty - 3-4 szt.
Przygotowanie
Brzoskwiniowy miąższ pokładźcie do rondelka, zalejcie cytrusowym sokiem i zostawcie dusić się na minimalnym ogniu. Przez godzinę pokładźcie do płodów pokrajane listki mięty, wlejcie miód i zostawcie wszystko gotować jeszcze na pół godziny. Jeszcze kotłującą się konfiturę rozłóżcie w pojemności i zawińcie.
Jeśli zechcecie przygotować konfiturę z brzoskwiń z pomarańczami w szybkowarze to zawczasu zwolniwszy brzoskwinie od kostek i skórki pokładziecie ich do czary razem ze wszystkimi innymi składnikami, wystawcie reżim "Pieczywo" i dajcie konfiturze gotować koło godziny.
Konfitura z brzoskwiń z pomarańczami i maliną
Składniki:
- brzoskwinie - 1,4 kg;
- malina - 450 g;
- cukier - 360 g;
- skórka dwóch pomarańczy;
- cytrynowy sok - 190 ml.
Przygotowanie
Zetnijcie z brzoskwiń skórkę, a z pomarańczy - skórkę. Pokładźcie brzoskwiniowy miąższ do emaliowanego naczynia razem z cytrusową skórką cytrynową, dodajcie maliny i wlejcie cytrynowy sok. Doczekajcie się momentu kiedy wszystkie kryształy cukru rozpuszczą się, a potem mieszając gotujecie dżem do gęstnienia. Jeszcze gorącym rozlejcie go po czystych bańkach, rozmieśćcie na wodnej łaźni i sterylizujcie, nakrywszy przykrywkami blisko 20 minut. Zawińcie bańki i ostudźcie przed rozmieszczeniem na przechowywanie.