Konfitura z brzoskwiń z pomarańczami - smaczne słońce w bańce

konfitura z brzoskwiń z pomarańczami

Wspomnienia o "aksamitnym sezonie" można donieść ze sobą do samych chłodów, jeżeli zrobić brzoskwiniową konfiturę w kompanii z aromatycznymi pomarańczami. Nasycone i aromatyczne smakołyki posłużą przepiękną służbę w innych deserach, czy na kawałeczku świeżego chleba. O tym jak gotować konfiturę z brzoskwiń z pomarańczą opowiemy w niżej wymienionym materiale.

Przepis konfitury z brzoskwiń z pomarańczami

Składniki:

  • dojrzałe brzoskwinie - 980 g;
  • pomarańcze - 340 g;
  • cytrynowy sok - 30 ml;
  • cukier - 690 g.

Przygotowanie

Postawcie pojemności dla konserwacji i przykrywki dla nich sterylizować się dowolnym wygodnym sposobem. Z brzoskwiń zdejmijcie skórkę i pokrójcie miąższ na ćwiartki. Pokładźcie kawałeczki brzoskwiniowego miąższu do blendera i zbijcie w piure. Zmieszajcie piure z cytrynowym sokiem. Oczyściwszy pomarańcze od skórki cytrynowej, białego miąższu i błon, również rozdrobnicie ich i połączcie z brzoskwiniowym piure. Przelejcie piure do emaliowanego naczynia, wsypcie cukier i zostawcie wszystko dojść do wrzenia. Zakipiałą konfiturę gotujecie niemniej niż trzy minuty, a potem rozlejcie po gorących bańkach i szybko zawińcie.

Konfitura z brzoskwiń z pomarańczami i miętą

Składniki:

  • brzoskwinie - 750 g;
  • sok dwóch pomarańczy;
  • miód - 25 ml;
  • gałęzie mięty - 3-4 szt.

Przygotowanie

Brzoskwiniowy miąższ pokładźcie do rondelka, zalejcie cytrusowym sokiem i zostawcie dusić się na minimalnym ogniu. Przez godzinę pokładźcie do płodów pokrajane listki mięty, wlejcie miód i zostawcie wszystko gotować jeszcze na pół godziny. Jeszcze kotłującą się konfiturę rozłóżcie w pojemności i zawińcie.

Jeśli zechcecie przygotować konfiturę z brzoskwiń z pomarańczami w szybkowarze to zawczasu zwolniwszy brzoskwinie od kostek i skórki pokładziecie ich do czary razem ze wszystkimi innymi składnikami, wystawcie reżim "Pieczywo" i dajcie konfiturze gotować koło godziny.

Konfitura z brzoskwiń z pomarańczami i maliną

Składniki:

  • brzoskwinie - 1,4 kg;
  • malina - 450 g;
  • cukier - 360 g;
  • skórka dwóch pomarańczy;
  • cytrynowy sok - 190 ml.
  • konfitura z brzoskwiń z pomarańczami i maliną

Przygotowanie

Zetnijcie z brzoskwiń skórkę, a z pomarańczy - skórkę. Pokładźcie brzoskwiniowy miąższ do emaliowanego naczynia razem z cytrusową skórką cytrynową, dodajcie maliny i wlejcie cytrynowy sok. Doczekajcie się momentu kiedy wszystkie kryształy cukru rozpuszczą się, a potem mieszając gotujecie dżem do gęstnienia. Jeszcze gorącym rozlejcie go po czystych bańkach, rozmieśćcie na wodnej łaźni i sterylizujcie, nakrywszy przykrywkami blisko 20 minut. Zawińcie bańki i ostudźcie przed rozmieszczeniem na przechowywanie.

 
Powiązane artykuły:
Malina z cukrem na zimę bez gotowania - przepiękny środek od zaziębienia w zimie
Zaopatrzyć się malinę na zimę można różnymi sposobami: zmrozić czy ugotować konfiturę. Jednak proponujemy prosty wariant robienia zapasów - przetrzeć jagodę z cukrem. Otrzymacie więc smaczny, a głównie naturalny środek na zimowe zaziębienia.
Pomarańczowa konfitura – najlepsze dopełnienie do porannego tostu
Pomarańczowa konfitura przypadnie do smaku wszystkim: nawet tym, którzy nie lubią tego rodzaju deseru. Warto otworzyć naczynie i aromat rozprzestrzenia się po domu. A jego smak zapamięta się wszystkim, kto chociażby pewnego razu próbował takie smakołyki.
Konfitura z malin z całymi jagodami
Malinowa konfitura - to smaczna i lecznicza konserwacja, która posłuży dobrą pomocnicą na całą zimę. Oprócz wszystkiego konfitura wychodzi aromatyczną z całymi jagodami. Zimnymi wieczorami tak przyjemnie zjeść łyżkę tej potrawy i zapić gorącą herbatą.
Konfitura z truskawki z całymi jagodami – świeży smak lata
Truskawkowa konfitura u wielu jest najbardziej ulubiona. Konfiturę z truskawki po tym przepisie rekomendujemy spróbować wszystkim. Jagody wychodzą "jedna do jednej" całe, jaskrawe w apetycznym syropie. Czytajcie przepisy w naszym artykule.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty