Konfitura z grusz z cynamonem - nowy smak dobrze znajomego owocu
Już dobiega do końca pora robienia zapasów i należy zdążyć wypełnić co pozostało na półkach piwnic. Przy dobrym urodzaju grusz zrobić to można bardzo efektywnie. Z nich wychodzi nieprawdopodobnie smaczna konfitura, którą można urozmaicać dodaniem cynamonu, wanilii, cytrusów i innych aromatycznych dokładek.
Z naszych przepisów potraficie wybrać najbardziej odpowiedni wariant, co odpowiada waszemu smakowi i przygotować świetne smakołyki, które dadzą forę dowolnemu deserowi i stanie się świetnym dopełnieniem do herbaty zimnymi wieczorami.
Konfitura z grusz z cynamonem i cytryną - przepis
Składniki:
- grusze - 3 kg;
- cukier - 2,5-3 kg;
- cynamon - 2 laska;
- cytryna - 2 szt.;
- woda filtrowana - 550 ml.
Przygotowanie
Idealnym wariantem dla konfitury będą dojrzałe słodkie i słodkokwaśne grusze, które zawczasu należy wymyć i wysuszyć. Rozkroiłyśmy płody na dwie części, wyciągamy nasienne pudełko, wydalamy szypułkę i szatkujemy połówki na drobne kawałki.
Wodę nagrzewamy do wrzenia, wsypujemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy sok z dwóch cytryn, przegotowujemy pięć minut i zalewamy otrzymanym syropem pokrojone grusze, zawczasu ułożywszy ich do emaliowanej pojemności. Dajemy masie zakipieć, wyłączamy ogień i zostawiamy na siedem godzin.
Po zakończeniu czasu znów stawiamy na ogień, rzucamy laskę cynamonu, gotujemy pięć minut i znów dajemy w całości ochłonąć. Wykonujemy taką manipulację jeszcze raz.Przy ostatnim przegotowaniu gotujemy do gotowości i pożądanej gęstości, gorącym rozlewamy po suchych sterylnych bańkach i zamykamy przykrywkami. Przewracamy pojemność z konfiturą do góry nogami i wystawiamy pod ciepłą kołdrę do pełnego oziębienia.
Konfitura z grusz z cynamonem, wanilią i cytryną - przepis
Składniki:
- grusze - 2 kg;
- cukier - 1-1,5 kg;
- cynamon - 2 pałeczka;
- wanilia - 1-2 strączki;
- cytryna - 1 szt.;
- koniak - 150 ml.
Przygotowanie
Gruszy myjemy, pozbawiamy od szypułek i rdzeni z nasieniem i kroimy kostkami, laskami czy cząstkami. Zawieramy ich do emaliowanej pojemności, dodajemy skórkę cytrynową i sok z jednej cytryny i zalewamy gorącym syropem. Dla jego przygotowania rozcieńczamy cukier w małej ilości wody, rzucamy laski cynamonu i strączki wanilii, wlewamy koniak i nagrzewamy do wrzenia.
Pojemność z gruszami i syropem stawiamy na ogień, nagrzewamy do wrzenia i gotujemy pięć minut. Potem wyłączamy płytę i dajemy konfiturze w całości ochłonąć. Potem znów podgrzewamy do wrzenia i gotujemy masę do pełnej przejrzystości gruszkowych kawałków. Gorącym rozkładamy konfiturę po suchych sterylnych bańkach i zamykamy przykrywkami. Po oziębieniu konfitury, w odwróconym stanie wyznaczamy bańki na przechowywanie do innych smakołyków.
Konfitura z grusz z pomarańczami i mielonym cynamonem
Składniki:
- grusze - 2 kg;
- cukier - 2 kg;
- cynamon - 2 łyżki;
- pomarańcza - 2 szt.;
- woda - 250 ml.
Przygotowanie
Gruszy przemywamy, pozbawiamy od nasiennego pudełka i kroimy kawałeczkami czy cząstkami. Pomarańcze myjemy, czyścimy od skórki, rozbieramy na cząstki i kroimy na drobne kawałeczki.
W wodę rzucamy pomarańczowe skórki, podgrzewamy do wrzenia i gotujemy pięć minut. Potem skórkę wyjmujemy i wyrzucamy, a do wody wsypujemy cukier, cynamon i gotujemy do rozpuszczenia słodkich kryształów.
Zalewamy otrzymanym syropem przygotowane grusze z pomarańczami i stawiamy na ogień. Gotujemy pięć minut i dajemy konfiturze w całości ochłonąć. Potem znów udowadniamy jej do wrzenia i gotujemy do przejrzystości płodów.
Po gotowości rozlewamy gorącą konfiturę po suchych, sterylnych bańkach i korkujemy przykrywkami, zawczasu sterylizujemy ich w wodzie w ciągu pięciu minut.