Konfitura z grusz z cynamonem - nowy smak dobrze znajomego owocu

konfitura z grusz z cynamonem

Już dobiega do końca pora robienia zapasów i należy zdążyć wypełnić co pozostało na półkach piwnic. Przy dobrym urodzaju grusz zrobić to można bardzo efektywnie. Z nich wychodzi nieprawdopodobnie smaczna konfitura, którą można urozmaicać dodaniem cynamonu, wanilii, cytrusów i innych aromatycznych dokładek.

Z naszych przepisów potraficie wybrać najbardziej odpowiedni wariant, co odpowiada waszemu smakowi i przygotować świetne smakołyki, które dadzą forę dowolnemu deserowi i stanie się świetnym dopełnieniem do herbaty zimnymi wieczorami.

Konfitura z grusz z cynamonem i cytryną - przepis

Składniki:

  • grusze - 3 kg;
  • cukier - 2,5-3 kg;
  • cynamon - 2 laska;
  • cytryna - 2 szt.;
  • woda filtrowana - 550 ml.

Przygotowanie

Idealnym wariantem dla konfitury będą dojrzałe słodkie i słodkokwaśne grusze, które zawczasu należy wymyć i wysuszyć. Rozkroiłyśmy płody na dwie części, wyciągamy nasienne pudełko, wydalamy szypułkę i szatkujemy połówki na drobne kawałki.

Wodę nagrzewamy do wrzenia, wsypujemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy sok z dwóch cytryn, przegotowujemy pięć minut i zalewamy otrzymanym syropem pokrojone grusze, zawczasu ułożywszy ich do emaliowanej pojemności. Dajemy masie zakipieć, wyłączamy ogień i zostawiamy na siedem godzin.

Po zakończeniu czasu znów stawiamy na ogień, rzucamy laskę cynamonu, gotujemy pięć minut i znów dajemy w całości ochłonąć. Wykonujemy taką manipulację jeszcze raz.Przy ostatnim przegotowaniu gotujemy do gotowości i pożądanej gęstości, gorącym rozlewamy po suchych sterylnych bańkach i zamykamy przykrywkami. Przewracamy pojemność z konfiturą do góry nogami i wystawiamy pod ciepłą kołdrę do pełnego oziębienia.

Konfitura z grusz z cynamonem, wanilią i cytryną - przepis

Składniki:

  • grusze - 2 kg;
  • cukier - 1-1,5 kg;
  • cynamon - 2 pałeczka;
  • wanilia - 1-2 strączki;
  • cytryna - 1 szt.;
  • koniak - 150 ml.

Przygotowanie

Gruszy myjemy, pozbawiamy od szypułek i rdzeni z nasieniem i kroimy kostkami, laskami czy cząstkami. Zawieramy ich do emaliowanej pojemności, dodajemy skórkę cytrynową i sok z jednej cytryny i zalewamy gorącym syropem. Dla jego przygotowania rozcieńczamy cukier w małej ilości wody, rzucamy laski cynamonu i strączki wanilii, wlewamy koniak i nagrzewamy do wrzenia.

Pojemność z gruszami i syropem stawiamy na ogień, nagrzewamy do wrzenia i gotujemy pięć minut. Potem wyłączamy płytę i dajemy konfiturze w całości ochłonąć. Potem znów podgrzewamy do wrzenia i gotujemy masę do pełnej przejrzystości gruszkowych kawałków. Gorącym rozkładamy konfiturę po suchych sterylnych bańkach i zamykamy przykrywkami. Po oziębieniu konfitury, w odwróconym stanie wyznaczamy bańki na przechowywanie do innych smakołyków.

Konfitura z grusz z pomarańczami i mielonym cynamonem

Składniki:

  • grusze - 2 kg;
  • cukier - 2 kg;
  • cynamon - 2 łyżki;
  • pomarańcza - 2 szt.;
  • woda - 250 ml.

Przygotowanie

Gruszy przemywamy, pozbawiamy od nasiennego pudełka i kroimy kawałeczkami czy cząstkami. Pomarańcze myjemy, czyścimy od skórki, rozbieramy na cząstki i kroimy na drobne kawałeczki.

W wodę rzucamy pomarańczowe skórki, podgrzewamykonfitura z grusz z pomarańczą i cynamonem do wrzenia i gotujemy pięć minut. Potem skórkę wyjmujemy i wyrzucamy, a do wody wsypujemy cukier, cynamon i gotujemy do rozpuszczenia słodkich kryształów.

Zalewamy otrzymanym syropem przygotowane grusze z pomarańczami i stawiamy na ogień. Gotujemy pięć minut i dajemy konfiturze w całości ochłonąć. Potem znów udowadniamy jej do wrzenia i gotujemy do przejrzystości płodów.

Po gotowości rozlewamy gorącą konfiturę po suchych, sterylnych bańkach i korkujemy przykrywkami, zawczasu sterylizujemy ich w wodzie w ciągu pięciu minut.

 
Powiązane artykuły:
Morelowa konfitura na zimę - przepis na notatkę
Morelowa konfitura wyprzedza dowolną konserwację za popularnością, ponieważ urodzaj tego dziwnego owocu jest zawsze duży. Do tego, że te smakołyki można nie tylko jeść nasmarowawszy na chrupiący tost do herbaty, a jeszcze śmiało dodawać do pieczywa.
Jak gotować brzoskwiniową konfiturę?
Aromatyczne brzoskwinie z delikatnym miąższem i aksamitną skórką. Kto zrezygnuje posmakować soczystych płodów? Jednak sezon owoców kończy się szybko, a zadowolenie chce się przedłużyć. Opowiemy jak gotować brzoskwiniową konfiturę, żeby zachować smak lata.
Konfitura z brzoskwiń z pomarańczami  - smaczne słońce w bańce
Świetną i jaskrawą konfiturę z brzoskwiń można uzupełnić niemniej smacznymi pomarańczami. Tę oryginalną konfiturę można wykorzystać jak nadzienie w ulubionym pieczywie. Nawet z herbatą będzie smaczne, smarując na chleb te smakołyki.
Malina z cukrem na zimę bez gotowania - przepiękny środek od zaziębienia w zimie
Zaopatrzyć się malinę na zimę można różnymi sposobami: zmrozić czy ugotować konfiturę. Jednak proponujemy prosty wariant robienia zapasów - przetrzeć jagodę z cukrem. Otrzymacie więc smaczny, a głównie naturalny środek na zimowe zaziębienia.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty