Konfitura z jabłek z cynamonem - nieprawdopodobnie oryginalny smakołyk
Myślicie, że wiecie wszystko o przygotowaniu domowej jabłkowej konfitury, być może tak jest. My postaramy się zadziwić was i dajemy kilka oryginalnych przepisów bazujących na niezupełnie oryginalnym połączeniu jabłek i cynamonu. Ostatnie, w przepisach dalej, będzie uzupełnione rozmaitymi przyprawami razem z innymi owocami. Wyjdzie smacznie i oryginalnie, obiecujemy.
Konfitura z jabłek z cynamonem - przepis
Rozpoczniemy od bardzo prostego i bazowego przepisu, w ramach którego jabłkowe cząstki przygotowuje się tylko z cukrem pudrem i cynamonem. Mając pod ręką taką bazę, można nadal recepturę zmieniać, dodając według smaku ulubione składniki.
Składniki:
- jabłka - 2,1 kg;
- cukier puder - 910 g;
- mielony cynamon - 1 łyżka;
- szczypta kwasku cytrynowego.
Przygotowanie
Oczyściwszy jabłka od rdzeni, pokrójcie je na cząstki dowolnej formy i rozmiaru, a potem ułóżcie w emaliowanym pojemniku przesypując cukrem pudrem. Zostawcie owoce w cukrze na całą noc, a potem postawcie przyszłą konfiturę na ogień i gotujcie 3 razy po 20 minut, z przerwami na pełne oziębienie smakołyków przed każdym późniejszym gotowaniem. Podczas finałowego umieszczenia na ogniu, uzupełnicie konfiturę kwaskiem cytrynowym i cynamonem. Mieszajcie i jeszcze gotujący się rozlejcie po sterylnych słoikach.
Przejrzysta konfitura z kawałków jabłek z cynamonem
Składniki:
- jabłka - 2,4 kg;
- cukier puder - 960 g;
- laski cynamonu - 2-3 szt.;
- goździk - 10 pąków.
Przygotowanie
Przygotowanie konfitury z jabłek z cynamonem, trzeba rozpocząć od przygotowania głównego składnika - jabłek. Umyte płody uwolnijcie od rdzeni i pokrójcie na duże kawałki. Kawałki owoców włóżcie do emaliowanej miski i przesypcie wszystko cukrem pudrem. Zostawcie jabłka z cukrem na całą noc, czekając wydzielania jabłkowego soku, który roztopi kryształy cukru i stworzy syrop. Rano zlewajcie syrop do oddzielnego naczynia i postawcie na ogień razem z cynamonem i goździkiem. Ugotujcie syrop, a potem powkładajcie do niego jabłkowe kawałeczki i czekajcie, kiedy syrop zgęstnieje. Zgęstnieje on dosyć szybko, ponieważ jabłkowe cząstki zawierają dużo pektyny. Potem należy zamknąć konfiturę z jabłek z cynamonem na zimę, jeszcze gorącą rozlewając po czystych i sterylnych słoikach.
Konfitura z jabłek z żurawiną, imbirem i cynamonem
Składniki:
- żurawina - 125 g;
- jabłka - 370 g;
- woda - 440 ml;
- jabłkowy sok - 210 ml;
- cytrynowy sok - 15 ml;
- laski cynamonu - 2 szt.;
- sok imbiru - 1/2 st. łyżki;
- pomarańczowa skórka cytrynowa - 1/2 st.
Przygotowanie
Postawcie na ogień rondel z wodą, jabłkowym sokiem (czy cydrem), sokiem cytryny i imbiru. Ostatni można otrzymać drobno natarłszy imbir, a potem wyciśnijcie z niego zbędny sok. Kiedy płyn zakipi włóżcie do niego żurawinę i czekajcie momentu, kiedy ta zacznie pękać. Jak tylko to stanie się, wkładajcie do pojemnika kawałki jabłek, dodajcie skórkę cytrynową, cukier i cynamon i zostawcie wszystko gotować się na półtorej godziny, czekając kiedy jabłka zmiękną, a syrop zgęstnieje. Dalej konfiturę z jabłek z cynamonem, można rozlewać po sterylnych słoikach i zamykać.
Konfitura z jabłek z cynamonem i cytryną
Składniki:
- jabłka - 1,7 kg;
- cukier puder - 355 g;
- sok cytryny - 55 ml;
- cytrynowa skórka cytrynowa 2-3 prążki;
- suszona wiśnia - 65 g;
- burbon - 55 ml;
- laska cynamonu;
- migdał - 55 g.
Przygotowanie
Pokrojone jabłka włóżcie do emaliowanego rondla, zalejcie cytrynowym sokiem, zmieszajcie z cukrem, skórką cytrynową i cynamonem, a potem doprowadźcie płyn do wrzenia, zdejmijcie naczynie z ognia i zostawcie jabłka na całą noc. Zmieszajcie jabłka z wiśnią i gotujcie je blisko 5 minut, potem dodajcie pokrojone migdały i zostawcie na 10 minut. Rozłóżcie gęstą i gorącą konfiturę do sterylnej miski i szczelnie zamknijcie.