Konfitura z jabłek z cynamonem - nieprawdopodobnie oryginalny smakołyk

konfitura z jabłek z cynamonem

Myślicie, że wiecie wszystko o przygotowaniu domowej jabłkowej konfitury, być może tak jest. My postaramy się zadziwić was i dajemy kilka oryginalnych przepisów bazujących na niezupełnie oryginalnym połączeniu jabłek i cynamonu. Ostatnie, w przepisach dalej, będzie uzupełnione rozmaitymi przyprawami razem z innymi owocami. Wyjdzie smacznie i oryginalnie, obiecujemy.

Konfitura z jabłek z cynamonem - przepis

Rozpoczniemy od bardzo prostego i bazowego przepisu, w ramach którego jabłkowe cząstki przygotowuje się tylko z cukrem pudrem i cynamonem. Mając pod ręką taką bazę, można nadal recepturę zmieniać, dodając według smaku ulubione składniki.

Składniki:

  • jabłka - 2,1 kg;
  • cukier puder - 910 g;
  • mielony cynamon - 1 łyżka;
  • szczypta kwasku cytrynowego.

Przygotowanie

Oczyściwszy jabłka od rdzeni, pokrójcie je na cząstki dowolnej formy i rozmiaru, a potem ułóżcie w emaliowanym pojemniku przesypując cukrem pudrem. Zostawcie owoce w cukrze na całą noc, a potem postawcie przyszłą konfiturę na ogień i gotujcie 3 razy po 20 minut, z przerwami na pełne oziębienie smakołyków przed każdym późniejszym gotowaniem. Podczas finałowego umieszczenia na ogniu, uzupełnicie konfiturę kwaskiem cytrynowym i cynamonem. Mieszajcie i jeszcze gotujący się rozlejcie po sterylnych słoikach.

Przejrzysta konfitura z kawałków jabłek z cynamonem

Składniki:

  • jabłka - 2,4 kg;
  • cukier puder - 960 g;
  • laski cynamonu - 2-3 szt.;
  • goździk - 10 pąków.

Przygotowanie

Przygotowanie konfitury z jabłek z cynamonem, trzeba rozpocząć od przygotowania głównego składnika - jabłek. Umyte płody uwolnijcie od rdzeni i pokrójcie na duże kawałki. Kawałki owoców włóżcie do emaliowanej miski i przesypcie wszystko cukrem pudrem. Zostawcie jabłka z cukrem na całą noc, czekając wydzielania jabłkowego soku, który roztopi kryształy cukru i stworzy syrop. Rano zlewajcie syrop do oddzielnego naczynia i postawcie na ogień razem z cynamonem i goździkiem. Ugotujcie syrop, a potem powkładajcie do niego jabłkowe kawałeczki i czekajcie, kiedy syrop zgęstnieje. Zgęstnieje on dosyć szybko, ponieważ jabłkowe cząstki zawierają dużo pektyny. Potem należy zamknąć konfiturę z jabłek z cynamonem na zimę, jeszcze gorącą rozlewając po czystych i sterylnych słoikach.

Konfitura z jabłek z żurawiną, imbirem i cynamonem

Składniki:

  • żurawina - 125 g;
  • jabłka - 370 g;
  • woda - 440 ml;
  • jabłkowy sok - 210 ml;
  • cytrynowy sok - 15 ml;
  • laski cynamonu - 2 szt.;
  • sok imbiru - 1/2 st. łyżki;
  • pomarańczowa skórka cytrynowa - 1/2 st.

Przygotowanie

Postawcie na ogień rondel z wodą, jabłkowym sokiem (czy cydrem), sokiem cytryny i imbiru. Ostatni można otrzymać drobno natarłszy imbir, a potem wyciśnijcie z niego zbędny sok. Kiedy płyn zakipi włóżcie do niego żurawinę i czekajcie momentu, kiedy ta zacznie pękać. Jak tylko to stanie się, wkładajcie do pojemnika kawałki jabłek, dodajcie skórkę cytrynową, cukier i cynamon i zostawcie wszystko gotować się na półtorej godziny, czekając kiedy jabłka zmiękną, a syrop zgęstnieje. Dalej konfiturę z jabłek z cynamonem, można rozlewać po sterylnych słoikach i zamykać.

Konfitura z jabłek z cynamonem i cytryną

Składniki:

  • jabłka - 1,7 kg;
  • cukier puder - 355 g;
  • sok cytryny - 55 ml;
  • cytrynowa skórka cytrynowa 2-3 prążki;
  • suszona wiśnia - 65 g;
  • burbon - 55 ml;
  • konfitura z jabłek z cynamonem i cytryną
  • laska cynamonu;
  • migdał - 55 g.

Przygotowanie

Pokrojone jabłka włóżcie do emaliowanego rondla, zalejcie cytrynowym sokiem, zmieszajcie z cukrem, skórką cytrynową i cynamonem, a potem doprowadźcie płyn do wrzenia, zdejmijcie naczynie z ognia i zostawcie jabłka na całą noc. Zmieszajcie jabłka z wiśnią i gotujcie je blisko 5 minut, potem dodajcie pokrojone migdały i zostawcie na 10 minut. Rozłóżcie gęstą i gorącą konfiturę do sterylnej miski i szczelnie zamknijcie.

 
Powiązane artykuły:
Konfitura z grusz z cynamonem - nowy smak dobrze znajomego owocu
Z grusz zawsze wychodzi przepiękne robienie zapasów. Kompoty, powidło, konfitura - to ni pełny spis smakołyków. O gruszkowej konfiturze porozmawiamy dalej. Opowiemy jak ją ugotować całkiem niezwykłym sposobem, dodawszy cynamon, cytrusy i wanilię.
Morelowa konfitura na zimę - przepis na notatkę
Morelowa konfitura wyprzedza dowolną konserwację za popularnością, ponieważ urodzaj tego dziwnego owocu jest zawsze duży. Do tego, że te smakołyki można nie tylko jeść nasmarowawszy na chrupiący tost do herbaty, a jeszcze śmiało dodawać do pieczywa.
Jak gotować brzoskwiniową konfiturę?
Aromatyczne brzoskwinie z delikatnym miąższem i aksamitną skórką. Kto zrezygnuje posmakować soczystych płodów? Jednak sezon owoców kończy się szybko, a zadowolenie chce się przedłużyć. Opowiemy jak gotować brzoskwiniową konfiturę, żeby zachować smak lata.
Konfitura z brzoskwiń z pomarańczami  - smaczne słońce w bańce
Świetną i jaskrawą konfiturę z brzoskwiń można uzupełnić niemniej smacznymi pomarańczami. Tę oryginalną konfiturę można wykorzystać jak nadzienie w ulubionym pieczywie. Nawet z herbatą będzie smaczne, smarując na chleb te smakołyki.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty