Konfitura z malin z całymi jagodami

konfitura z malin z całymi jagodami

Z reguły podczas gotowania konfitury wiele jagód nie mających szczelnej skórki rozgotowują się w piure, przetwarzając konfiturę na dżem. Jeśli chcecie zachować całość jagód to są dwaj przyjaciele przygotowania: niedługie gotowanie, czy gotowanie syropu z późniejszym dodaniem jagód praktycznie przed rozlewem po bańkach. Dokładniej o technologii każdego z nich, a także o przepisach malinowej konfitury, czytajcie dalej.

Konfitura z malin z całymi jagodami - przepis

Składniki:

  • świeża malina - 380 g;
  • cukier - 320 g;
  • strączek wanilii.

Przygotowanie

Przed tym, jak gotować konfiturę z malin na zimę, doświadczone gospodynie rekomendują nie myć jagód, ponieważ myta malina traci dużą część swojego aromatu, zostawiając smakołyki mniej nasyconymi. Oczyszczone od szypułek jagody przesypcie do emaliowanego rondla i mieszajcie z cukrem. Przez sześć godzin one muszą puścić dostateczną ilość soku, który stanie się podstawą dla naszej konfitury. Przelejcie syrop do oddzielnej pojemności i postawcie na ogień, rozmieściwszy w słodkim rozczynie rozkryty strączek wanilii. Gotujcie syrop do gęstnienia w ciągu 15 minut, potem zmieszajcie syrop z całymi jagodami i sprzątajcie naczynie z ognia. Przez jeszcze 10 minut rozlejcie malinę po sterylnych bańkach i zawińcie przykrywkami.

Jak poprawnie gotować konfiturę z malin z brzoskwiniami?

Jeszcze jeden sposób przygotowania smakołyku z całymi jagodami, o którym nie wspomnieliśmy na początku artykułu, przypuszcza przygotowywanie syropu z jednego rodzaju owoców, a potem dodania do niego delikatnych jagód maliny, które przygotowują się minimalną ilość czasu. W przepisie niżej, podstawą dla konfitury będzie brzoskwinia.

Składniki:

  • brzoskwinie - 950 g;
  • sok z cytryny - 35 ml;
  • malina - 750 g;
  • strączek wanilii;
  • cukier - 480 g.

Przygotowanie

Jagody zasypcie 140 g cukru i zostawcie puścić sok. Skórę brzoskwiń zetnijcie na krzyż, pogrążcie do wrzątku i zdejmijcie ją. Z miąższu wydalcie kostkę, pokrójcie dużymi kostkami i widełkami rozetrzyjcie z cukrem co pozostało, tak by w przyszłym dżemie były obecne całe kawałeczki brzoskwini. Postawcie brzoskwiniowe piure na ogień i zostawcie zgęstnieć razem ze strączkiem wanilii i cytrynowym sokiem.

Zlewajcie sok z jagód i postawcie go ulatniać się w drugiej pojemności do gęstnienia. Zmieszajcie syrop z brzoskwiniową konfiturą, śladem dodajcie jagody. Ile gotować konfiturę z malin teraz zależy od rozmiaru i spoistości jagód, lecz z reguły 5-7 minut lepiej nie przestępować, inaczej to zaznaczy się na konsystencji jagodowej konfitury. Zdejmijcie z ognia, rozlejcie po sterylnych bańkach nie zwlekając i zawińcie przykrywkami.

Smaczna korzenna konfitura z malin

Zawsze robimy konfiturę z cukrem, maksimum wanilią czy laską cynamonu, lecz w tym przepisie aromatyczna kompozycja wychodzi za granice standardów. Pojednanie maliny z przyprawami, czekoladą i orzechami jest niezwykłe.

Składniki:

  • malina - 450 g;
  • cukier - 130 g;
  • migdał - 25 g;
  • daktyle - 30 g;
  • laska cynamonu;
  • pąki goździka - 2 szt.;
  • szczypta muszkatu;
  • korzenna konfitura z malin z całymi jagodami
  • sok z limy - 15 ml;
  • kakao - 10 g.

Przygotowanie

Oczyszczone od szypułek maliny rozmieścicie w emaliowanym rondlu. Zasypcie jagody cukrem, dodajcie do nich przyprawy, cytrusowy sok, kakao i pokrajane orzechy z daktylami. Postawcie pojemność na ogień i gotujcie konfiturę w ciągu 15-18 minut, niezbyt intensywnie mieszając , żeby nie poruszyć całości jagód. Dalej, aż konfitura jest jeszcze gorącą należy ją rozlać po sterylnych bańkach.

 
Powiązane artykuły:
Konfitura z truskawki z całymi jagodami – świeży smak lata
Truskawkowa konfitura u wielu jest najbardziej ulubiona. Konfiturę z truskawki po tym przepisie rekomendujemy spróbować wszystkim. Jagody wychodzą "jedna do jednej" całe, jaskrawe w apetycznym syropie. Czytajcie przepisy w naszym artykule.
Pomarańczowa konfitura – najlepsze dopełnienie do porannego tostu
Pomarańczowa konfitura przypadnie do smaku wszystkim: nawet tym, którzy nie lubią tego rodzaju deseru. Warto otworzyć naczynie i aromat rozprzestrzenia się po domu. A jego smak zapamięta się wszystkim, kto chociażby pewnego razu próbował takie smakołyki.
Malina z cukrem na zimę bez gotowania - przepiękny środek od zaziębienia w zimie
Zaopatrzyć się malinę na zimę można różnymi sposobami: zmrozić czy ugotować konfiturę. Jednak proponujemy prosty wariant robienia zapasów - przetrzeć jagodę z cukrem. Otrzymacie więc smaczny, a głównie naturalny środek na zimowe zaziębienia.
Konfitura z brzoskwiń z pomarańczami  - smaczne słońce w bańce
Świetną i jaskrawą konfiturę z brzoskwiń można uzupełnić niemniej smacznymi pomarańczami. Tę oryginalną konfiturę można wykorzystać jak nadzienie w ulubionym pieczywie. Nawet z herbatą będzie smaczne, smarując na chleb te smakołyki.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty