Konfitura z malin z całymi jagodami
Z reguły podczas gotowania konfitury wiele jagód nie mających szczelnej skórki rozgotowują się w piure, przetwarzając konfiturę na dżem. Jeśli chcecie zachować całość jagód to są dwaj przyjaciele przygotowania: niedługie gotowanie, czy gotowanie syropu z późniejszym dodaniem jagód praktycznie przed rozlewem po bańkach. Dokładniej o technologii każdego z nich, a także o przepisach malinowej konfitury, czytajcie dalej.
Konfitura z malin z całymi jagodami - przepis
Składniki:
- świeża malina - 380 g;
- cukier - 320 g;
- strączek wanilii.
Przygotowanie
Przed tym, jak gotować konfiturę z malin na zimę, doświadczone gospodynie rekomendują nie myć jagód, ponieważ myta malina traci dużą część swojego aromatu, zostawiając smakołyki mniej nasyconymi. Oczyszczone od szypułek jagody przesypcie do emaliowanego rondla i mieszajcie z cukrem. Przez sześć godzin one muszą puścić dostateczną ilość soku, który stanie się podstawą dla naszej konfitury. Przelejcie syrop do oddzielnej pojemności i postawcie na ogień, rozmieściwszy w słodkim rozczynie rozkryty strączek wanilii. Gotujcie syrop do gęstnienia w ciągu 15 minut, potem zmieszajcie syrop z całymi jagodami i sprzątajcie naczynie z ognia. Przez jeszcze 10 minut rozlejcie malinę po sterylnych bańkach i zawińcie przykrywkami.
Jak poprawnie gotować konfiturę z malin z brzoskwiniami?
Jeszcze jeden sposób przygotowania smakołyku z całymi jagodami, o którym nie wspomnieliśmy na początku artykułu, przypuszcza przygotowywanie syropu z jednego rodzaju owoców, a potem dodania do niego delikatnych jagód maliny, które przygotowują się minimalną ilość czasu. W przepisie niżej, podstawą dla konfitury będzie brzoskwinia.
Składniki:
- brzoskwinie - 950 g;
- sok z cytryny - 35 ml;
- malina - 750 g;
- strączek wanilii;
- cukier - 480 g.
Przygotowanie
Jagody zasypcie 140 g cukru i zostawcie puścić sok. Skórę brzoskwiń zetnijcie na krzyż, pogrążcie do wrzątku i zdejmijcie ją. Z miąższu wydalcie kostkę, pokrójcie dużymi kostkami i widełkami rozetrzyjcie z cukrem co pozostało, tak by w przyszłym dżemie były obecne całe kawałeczki brzoskwini. Postawcie brzoskwiniowe piure na ogień i zostawcie zgęstnieć razem ze strączkiem wanilii i cytrynowym sokiem.
Zlewajcie sok z jagód i postawcie go ulatniać się w drugiej pojemności do gęstnienia. Zmieszajcie syrop z brzoskwiniową konfiturą, śladem dodajcie jagody. Ile gotować konfiturę z malin teraz zależy od rozmiaru i spoistości jagód, lecz z reguły 5-7 minut lepiej nie przestępować, inaczej to zaznaczy się na konsystencji jagodowej konfitury. Zdejmijcie z ognia, rozlejcie po sterylnych bańkach nie zwlekając i zawińcie przykrywkami.
Smaczna korzenna konfitura z malin
Zawsze robimy konfiturę z cukrem, maksimum wanilią czy laską cynamonu, lecz w tym przepisie aromatyczna kompozycja wychodzi za granice standardów. Pojednanie maliny z przyprawami, czekoladą i orzechami jest niezwykłe.
Składniki:
- malina - 450 g;
- cukier - 130 g;
- migdał - 25 g;
- daktyle - 30 g;
- laska cynamonu;
- pąki goździka - 2 szt.;
- szczypta muszkatu;
- sok z limy - 15 ml;
- kakao - 10 g.
Przygotowanie
Oczyszczone od szypułek maliny rozmieścicie w emaliowanym rondlu. Zasypcie jagody cukrem, dodajcie do nich przyprawy, cytrusowy sok, kakao i pokrajane orzechy z daktylami. Postawcie pojemność na ogień i gotujcie konfiturę w ciągu 15-18 minut, niezbyt intensywnie mieszając , żeby nie poruszyć całości jagód. Dalej, aż konfitura jest jeszcze gorącą należy ją rozlać po sterylnych bańkach.