Konfitura z truskawki z całymi jagodami – świeży smak lata

konfitura z truskawki z całymi jagodami

Konfitura – tradycyjny deser wschodniosłowiańskich i zakaukaskich narodów. Jego przygotowują przez gotowanie różnych składników, bądź to owoce, jagody, warzywa, choiny, płatki róż i tak dalej. Przy gotowaniu konfitura ma niejednolitą konsystencję, co składa się z syropu i kawałeczków płodu, z którego ono przygotowuje się. Przy czym z jagodami starają się uchować płód całym, żeby jagoda zachowała swój naturalny smak i aromat. Na żal nie wszystkie jagody przy gotowaniu mogą sobie na to pozwolić, a przygotowanie konfitury z truskawki z jednolitymi jagodami jest całkiem realne. Truskawkowa konfitura cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza u dzieci, a jej wchłanianie pozwala rozkoszować się przyjemnym smakiem i podtrzymywać immunitet, zwłaszcza w zimie.

Jagody truskawki przy gotowaniu dobrze trzymają formę, lecz należy dotrzymywać się niektórych reguł dla otrzymania pożądanego wyniku.

Zbierać jagody dla konfitury należy w suchą pogodę, przestałe płody wybrakowywać, gotować konfiturę koniecznie tego dnia. Przy gotowaniu konfitury lepiej nie przeszkadzać łyżką, a strząsać naczynie, w którym ono gotuje się, no i zazwyczaj dotrzymywać się rekomendacji co dotyczy receptury.

Jak ugotować smaczną truskawkową konfiturę z całymi jagodami dziś opowiemy.

Konfitura z truskawki z całymi jagodami - przepis

Składniki:

Przygotowanie

Jagody truskawki kilka razy przemywamy w zimnej wodzie, suszymy, odrywamy liście i zawieramy do naczynia, w którym będzie gotowała się konfitura. Przesypujemy cukrem i zostawiamy truskawkę na osiem-dziesięć godzin. W ciągu tego czasu ona puści sok i przesiąknie cukrem. Teraz stawiamy na płytę, nagrzewamy do wrzenia, okresowo strząsając naczynie z truskawką i zdejmujemy z ognia. Przeszkadzać truskawkę nie trzeba, żeby nie zaszkodzić całości jagód.

Naczynie z konfiturą nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy na dobę.

Następnego dnia powtarzamy procedurę. W taki sposób nagrzewamy do wrzenia truskawkę pięć razy. Na szósty raz dajemy truskawce pogotować się dwadzieścia minut, dodajemy cytrynowy sok, dajemy ochłonąć w nurcie dwudziestu minut i rozlewamy do wysterylizowanych, jeszcze ciepłych baniek. Korkujemy przykrywkami, przewracamy, opatulamy kołdrą do oziębienia.

Konfitura z całej truskawki za pięć minut

Składniki:

  • truskawka - 2 kg;
  • cukier - 3 kg;
  • woda - 500 ml.
  • jak gotować konfiturę z truskawki

Przygotowanie

Porządnie przemytą w dużej ilości wody truskawkę oczyszczamy i rzucamy do wrzącego syropu przygotowanego z wody i cukru w emaliowanym rondlu, dajemy znów zakipieć, gotujemy pięć minut, zdejmujemy z ognia, nakrywamy przykrywką i szczelnie opatulamy kołdrą. Już wystygłą konfiturę rozlewamy do przygotowanych,wysterylizowanych baniek i zamykamy kapronami (plastikowymi) przykrywkami, czy obwiązujemy papierem.

Truskawka w konfiturze, przygotowanemu według takiego przepisu, nie traci pożytecznych właściwości i zachowuje świeży smak. Zachowywać konfiturę lepiej w chłodnym, ciemnym miejscu.

 
Powiązane artykuły:
Konfitura z malin z całymi jagodami
Malinowa konfitura - to smaczna i lecznicza konserwacja, która posłuży dobrą pomocnicą na całą zimę. Oprócz wszystkiego konfitura wychodzi aromatyczną z całymi jagodami. Zimnymi wieczorami tak przyjemnie zjeść łyżkę tej potrawy i zapić gorącą herbatą.
Pomarańczowa konfitura – najlepsze dopełnienie do porannego tostu
Pomarańczowa konfitura przypadnie do smaku wszystkim: nawet tym, którzy nie lubią tego rodzaju deseru. Warto otworzyć naczynie i aromat rozprzestrzenia się po domu. A jego smak zapamięta się wszystkim, kto chociażby pewnego razu próbował takie smakołyki.
Malina z cukrem na zimę bez gotowania - przepiękny środek od zaziębienia w zimie
Zaopatrzyć się malinę na zimę można różnymi sposobami: zmrozić czy ugotować konfiturę. Jednak proponujemy prosty wariant robienia zapasów - przetrzeć jagodę z cukrem. Otrzymacie więc smaczny, a głównie naturalny środek na zimowe zaziębienia.
Konfitura z brzoskwiń z pomarańczami  - smaczne słońce w bańce
Świetną i jaskrawą konfiturę z brzoskwiń można uzupełnić niemniej smacznymi pomarańczami. Tę oryginalną konfiturę można wykorzystać jak nadzienie w ulubionym pieczywie. Nawet z herbatą będzie smaczne, smarując na chleb te smakołyki.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty