Konfitura z truskawki z całymi jagodami – świeży smak lata
Konfitura – tradycyjny deser wschodniosłowiańskich i zakaukaskich narodów. Jego przygotowują przez gotowanie różnych składników, bądź to owoce, jagody, warzywa, choiny, płatki róż i tak dalej. Przy gotowaniu konfitura ma niejednolitą konsystencję, co składa się z syropu i kawałeczków płodu, z którego ono przygotowuje się. Przy czym z jagodami starają się uchować płód całym, żeby jagoda zachowała swój naturalny smak i aromat. Na żal nie wszystkie jagody przy gotowaniu mogą sobie na to pozwolić, a przygotowanie konfitury z truskawki z jednolitymi jagodami jest całkiem realne. Truskawkowa konfitura cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza u dzieci, a jej wchłanianie pozwala rozkoszować się przyjemnym smakiem i podtrzymywać immunitet, zwłaszcza w zimie.
Jagody truskawki przy gotowaniu dobrze trzymają formę, lecz należy dotrzymywać się niektórych reguł dla otrzymania pożądanego wyniku.
Zbierać jagody dla konfitury należy w suchą pogodę, przestałe płody wybrakowywać, gotować konfiturę koniecznie tego dnia. Przy gotowaniu konfitury lepiej nie przeszkadzać łyżką, a strząsać naczynie, w którym ono gotuje się, no i zazwyczaj dotrzymywać się rekomendacji co dotyczy receptury.
Jak ugotować smaczną truskawkową konfiturę z całymi jagodami dziś opowiemy.
Konfitura z truskawki z całymi jagodami - przepis
Składniki:
- truskawka - 1 kg;
- cukier - 1 kg;
- cytrynowy sok - 15 g.
Przygotowanie
Jagody truskawki kilka razy przemywamy w zimnej wodzie, suszymy, odrywamy liście i zawieramy do naczynia, w którym będzie gotowała się konfitura. Przesypujemy cukrem i zostawiamy truskawkę na osiem-dziesięć godzin. W ciągu tego czasu ona puści sok i przesiąknie cukrem. Teraz stawiamy na płytę, nagrzewamy do wrzenia, okresowo strząsając naczynie z truskawką i zdejmujemy z ognia. Przeszkadzać truskawkę nie trzeba, żeby nie zaszkodzić całości jagód.
Naczynie z konfiturą nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy na dobę.
Następnego dnia powtarzamy procedurę. W taki sposób nagrzewamy do wrzenia truskawkę pięć razy. Na szósty raz dajemy truskawce pogotować się dwadzieścia minut, dodajemy cytrynowy sok, dajemy ochłonąć w nurcie dwudziestu minut i rozlewamy do wysterylizowanych, jeszcze ciepłych baniek. Korkujemy przykrywkami, przewracamy, opatulamy kołdrą do oziębienia.
Konfitura z całej truskawki za pięć minut
Składniki:
- truskawka - 2 kg;
- cukier - 3 kg;
- woda - 500 ml.
Przygotowanie
Porządnie przemytą w dużej ilości wody truskawkę oczyszczamy i rzucamy do wrzącego syropu przygotowanego z wody i cukru w emaliowanym rondlu, dajemy znów zakipieć, gotujemy pięć minut, zdejmujemy z ognia, nakrywamy przykrywką i szczelnie opatulamy kołdrą. Już wystygłą konfiturę rozlewamy do przygotowanych,wysterylizowanych baniek i zamykamy kapronami (plastikowymi) przykrywkami, czy obwiązujemy papierem.
Truskawka w konfiturze, przygotowanemu według takiego przepisu, nie traci pożytecznych właściwości i zachowuje świeży smak. Zachowywać konfiturę lepiej w chłodnym, ciemnym miejscu.