Korzeń selera – przepisy przygotowania
Jeśli nie znacie, co można przygotować z korzenia selera, to koniecznie skorzystajcie się naszymi przepisami. Zróbcie smaczną sałatkę i ugotujcie pożyteczną zupkę z tego nieprawdopodobnie pożytecznego korzenia z pikantnym smakiem.
Sałatka z korzenia selera – przepis przygotowywania
Składniki:
- korzeń selera – 170 g
- mięso kury (miąższ) – 320 g;
- ogórki słone czy marynowane – 170 g;
- natka – według smaku;
- gorczyca ziarnista – 10 g;
- majonez klasyczny – według smaku;
- sól i czarny pieprz – według smaku.
Przygotowanie
W tym przepisie pikantny smak selera pięknie tonuje delikatne kurze mięso, a w połączeniu ze słonymi ogóreczkami kompozycja wychodzi po prostu fantastyczna na smak. Dla przygotowania takiej sałaty gotujemy do pełnej gotowości kurze mięso, solimy w trakcie gotowania wodę i dodawszy do niej za pragnieniem bobkowy listek i ziarenka grochu pieprzu.
Damy kurze ochłonąć w bulionie, potem kroimy ją słomką czy kostkami i zawieramy do miski. Tam odprawiamy korzeń selera, zawczasu go oczyściwszy i przepuściwszy przez dużą tarkę czy naszatkowawszy słomką. Ogórki rozdrabniamy tak jak i seler, dodajemy do innych ingredientów, dodajemy również rozdrobnioną natkę (za pragnieniem), zaprawiamy mieszanką ziarnistej gorczycy i klasycznego majonezu, dodawszy według smaku sól i pieprz.
Zupa-piure z korzenia selera – przepis
Składniki:
- korzeń selera – 360 g;
- marchew – 90 g;
- kabaczek młodziutki – 320 g;
- cebula – 50 g;
- pomidory świeże – 320 g;
- ząbki czosnkowe – 3 szt.;
- natka pietruszki i kopru do zupy i dla przedstawienia – według smaku;
- śmietana dla przedstawienia – według smaku;
- sól i czarny pieprz – według smaku.
Przygotowanie
Żeby przygotować z korzenia selera smaczną zupę-piure oczyszczamy warzywo, kroimy go dowolnymi kawałkami, zawieramy do rondla i wlewamy oczyszczoną wodę, żeby ona w całości go pokryła. Po gotowaniu się gotujemy seler w ciągu dziesięciu minut, potem zakładamy oczyszczoną i pokrojoną marchew, rozdrobniony kabaczek, oczyszczoną cebulę i czosnkowe ząbki. Dodajemy również świeże pomidory, zawczasu zdjąwszy z nich skórkę, dodajemy do dania według smaku pieprz, a także rzucamy rozdrobnioną świeżą natkę i gotujemy danie do gotowości wszystkich warzyw. Teraz przebijamy warzywną masę blenderem do otrzymania tekstury piure i podajemy zupę, uzupełniwszy w talerzu gałęziami świeżej natki i śmietaną.