Korzeń selera – przepisy przygotowania

korzeń selera przepisy przygotowania

Jeśli nie znacie, co można przygotować z korzenia selera, to koniecznie skorzystajcie się naszymi przepisami. Zróbcie smaczną sałatkę i ugotujcie pożyteczną zupkę z tego nieprawdopodobnie pożytecznego korzenia z pikantnym smakiem.

Sałatka z korzenia selera – przepis przygotowywania

Składniki:

  • korzeń selera – 170 g
  • mięso kury (miąższ) – 320 g;
  • ogórki słone czy marynowane – 170 g;
  • natka – według smaku;
  • gorczyca ziarnista – 10 g;
  • majonez klasyczny – według smaku;
  • sól i czarny pieprz – według smaku.

Przygotowanie

W tym przepisie pikantny smak selera pięknie tonuje delikatne kurze mięso, a w połączeniu ze słonymi ogóreczkami kompozycja wychodzi po prostu fantastyczna na smak. Dla przygotowania takiej sałaty gotujemy do pełnej gotowości kurze mięso, solimy w trakcie gotowania wodę i dodawszy do niej za pragnieniem bobkowy listek i ziarenka grochu pieprzu.

Damy kurze ochłonąć w bulionie, potem kroimy ją słomką czy kostkami i zawieramy do miski. Tam odprawiamy korzeń selera, zawczasu go oczyściwszy i przepuściwszy przez dużą tarkę czy naszatkowawszy słomką. Ogórki rozdrabniamy tak jak i seler, dodajemy do innych ingredientów, dodajemy również rozdrobnioną natkę (za pragnieniem), zaprawiamy mieszanką ziarnistej gorczycy i klasycznego majonezu, dodawszy według smaku sól i pieprz.

Zupa-piure z korzenia selera – przepis

Składniki:

  • korzeń selera – 360 g;
  • marchew – 90 g;
  • kabaczek młodziutki – 320 g;
  • cebula – 50 g;
  • pomidory świeże – 320 g;
  • ząbki czosnkowe – 3 szt.;
  • natka pietruszki i kopru do zupy i dla przedstawienia – według smaku;
  • śmietana dla przedstawienia – według smaku;
  • sól i czarny pieprz – według smaku.

Przygotowanie

Żeby przygotować z korzenia selera smaczną zupę-piure oczyszczamy warzywo, kroimy go dowolnymi kawałkami, zawieramy do rondla i wlewamy oczyszczoną wodę, żeby ona w całości go pokryła. Po gotowaniu się gotujemy seler w ciągu dziesięciu minut, potem zakładamy oczyszczoną i pokrojoną marchew, rozdrobniony kabaczek, oczyszczoną cebulę i czosnkowe ząbki. Dodajemy również świeże pomidory, zawczasu zdjąwszy z nich skórkę, dodajemy do dania według smaku pieprz, a także rzucamy rozdrobnioną świeżą natkę i gotujemy danie do gotowości wszystkich warzyw. Teraz przebijamy warzywną masę blenderem do otrzymania tekstury piure i podajemy zupę, uzupełniwszy w talerzu gałęziami świeżej natki i śmietaną.

 
Powiązane artykuły:
Serowe lody – bardzo oryginalny przepis
Uraźcie siebie absolutnie niezwykłym poczęstunkiem, przygotowawszy dziwne lody z sera. Te smakołyki mają przyjemny słonawy smak i świetnie delikatną śmietankową teksturę.
Suszone pomidory w domowych warunkach
Takie niezwykłe robienie zapasów koniecznie przyda się w stworzeniu rozmaitych potraw, smak których można będzie z lekkością przekształcić. Spróbujcie zrobić suszone pomidiory po opisanych przepisach i przekonacie się, na ile to jest łatwo.
Pasta pistacjowa – nowe ciekawe przepisy
Wśród innych orzechowych past, pistacje wątpliwe czy różnią się największą popularnością. Jednak ona to nierzadki gość w przepisach wschodnich słodyczy i sosów. Jej zadziwiająco nasycony orzechowy smak złoży przepiękną kompanię toastu z filiżanką kawy.
Omułki – przepis przygotowania
Spróbujcie zdziwić gości prawdziwym delikatesem i przygotujcie omułki jakimś ciekawym sposobem. Kilka idei stworzenia dziwnego poczęstunku są opisane dalej. Podpowiemy jak zapiec, ugotować, czy oryginalnie posmażyć.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty