Korzenna herbata latte – przepis

korzenna herbata latte przepis

Przepis korzennej herbaty latte – to nie co innego, jak przepis zwykłej herbaty z mlekiem, do której dodajemy cynamon, kardamon, goździk i inne aromatyczne dopełnienia. Mleko dla takiej herbaty nierzadko myli się do piany i gotowego napoju przypomina kawę latte, lecz niektóre preferują zamieniać pianową czapkę bitą śmietaną.

Jak zrobić korzenną herbatę latte?

Składniki:

  • pakiety herbaty – 2 szt.;
  • cynamon – 1 łyżka;
  • imbir – 1/2 łyżki;
  • woda – 240 ml;
  • mleko – 240 ml;
  • cukier – 45 g;
  • waniliowy strączek.

Przygotowanie

Na płycie podgrzejcie mieszankę z wody i mleka z dodaniem waniliowego strączka. Kiedy płyn zacznie zaczynać się gotować zdejmijcie naczynie z ognia, dodajcie inne przyprawy, cukier i opuścicie pakiety z herbatą. Zostawcie herbatę sparzyć się na 7-10 minut, potem rozlewajcie korzenne latte po szklankach i podawajcie od razu, albo zawczasu uzupełnicie bitą śmietaną.

Korzenny dyniowy latte

Skład korzennej herbaty latte może wahać się, dodawszy do napoju sezonowe składniki. Jednym z takich może stać się dynia, którą zawczasu przepuszczają z przyprawami.

Składniki:

  • dynia – 160 g;
  • mleko – 350 ml;
  • miód – 25 g;
  • pakiet herbaty;
  • cynamon – 2 łyżki;
  • muskat – 1 łyżka;
  • pąk goździka;
  • tłusta śmietanka – 25 ml.

Przygotowanie

Natrzyjcie dynię i pokładżcie ją na patelnię. Wsypcie mielone przyprawy, pokładźcie pąk goździka i wlejcie blisko połowę szklanki wody. Zostawcie dynię cierpieć do pełnego wyparowania wilgoci i miękkości, potem piurujcie ją razem z ciepłym mlekiem i powtórnie podgrzejcie mieszankę. Sparzcie w otrzymanym napoju pakiet z herbatą, potem osłodzicie latte miodem. Ubijcie tłustą śmietankę i rozlawszy korzenną herbatę latte, uzupełnicie napój pianową śmietankową czapką.

Jak przygotować korzenną herbatę latte?

Składniki:

korzenna herbata latte
  • woda – 230 ml;
  • cynamon – 1 łyżka;
  • herbaty pakiety – 2 szt.;
  • mielony imbir, kardamon, muskat, goździk – po 1/4 łyżki;
  • mleko – 240 ml;
  • biała czekolada – 155 g.

Przygotowanie

Wszystkie składniki oprócz kawałków czekolady, ulokujcie do patelni i zostawcie do gotowania, mieszając na średnim ogniu. Dajcie napojowi sparzyć się w ciągu 5 minut po gotowaniu się, posprzątawszy go z ognia. Potem wycedźcie wszystko i przywróćcie na płytę. Stopniowo dodawajcie kawałki czekolady, aż cały on w całości nie będzie roztapiał się, a potem podawajcie, należy posypać przyprawami. Również możecie uzupełnić gotowy napój bitą śmietaną i wiórkami białej czekolady.

 
Powiązane artykuły:
Jak parzyć świeżą dziką różę?
O korzyści dzikiej róży wiedzą wszyscy, toż często przygotowują go na zapas przez suszenie płodów. A jeszcze często powstaje pragnienie sparzyć napój ze świeżych jagód. Właśnie o tym wariancie wyrobu witaminowego napoju porozmawiamy dalej.
Pożyteczna i smaczna herbata z dzikiej róży
Zwłaszcza cenne właściwości ma herbata, sparzona z płodów dzikiej róży. Dalej dowiadujecie się, jak wyrobić ten przepiękny napój, i jakimi innymi ingredientami można uzupełnić go dla stworzenia jaskrawego smaku i dziwnego aromatu.
Jak suszyć liście porzeczki do herbaty?
Lato - przepiękny czas nie tylko na przeróżne jagodowo-owocowe robienia zapasów, ale i na przygotowanie liści na świetną herbatę. W tym materiale opowiemy, jak poprawnie suszyć porzeczkowe liście.
Imbirowa herbata z cynamonem, która przepięknie tonizuje i wzmacnia immunitet
Imbirowa herbata - pożyteczny napój, który rozluźnia układ nerwowy i wzmacnia immunitet. I dziś rozpatrzymy kilka ciekawych wariantów jego zaparzenia z cynamonem. Poznajemy przepisy i wybieramy swój.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty