Korzenna herbata latte – przepis
Przepis korzennej herbaty latte – to nie co innego, jak przepis zwykłej herbaty z mlekiem, do której dodajemy cynamon, kardamon, goździk i inne aromatyczne dopełnienia. Mleko dla takiej herbaty nierzadko myli się do piany i gotowego napoju przypomina kawę latte, lecz niektóre preferują zamieniać pianową czapkę bitą śmietaną.
Jak zrobić korzenną herbatę latte?
Składniki:
- pakiety herbaty – 2 szt.;
- cynamon – 1 łyżka;
- imbir – 1/2 łyżki;
- woda – 240 ml;
- mleko – 240 ml;
- cukier – 45 g;
- waniliowy strączek.
Przygotowanie
Na płycie podgrzejcie mieszankę z wody i mleka z dodaniem waniliowego strączka. Kiedy płyn zacznie zaczynać się gotować zdejmijcie naczynie z ognia, dodajcie inne przyprawy, cukier i opuścicie pakiety z herbatą. Zostawcie herbatę sparzyć się na 7-10 minut, potem rozlewajcie korzenne latte po szklankach i podawajcie od razu, albo zawczasu uzupełnicie bitą śmietaną.
Korzenny dyniowy latte
Skład korzennej herbaty latte może wahać się, dodawszy do napoju sezonowe składniki. Jednym z takich może stać się dynia, którą zawczasu przepuszczają z przyprawami.
Składniki:
- dynia – 160 g;
- mleko – 350 ml;
- miód – 25 g;
- pakiet herbaty;
- cynamon – 2 łyżki;
- muskat – 1 łyżka;
- pąk goździka;
- tłusta śmietanka – 25 ml.
Przygotowanie
Natrzyjcie dynię i pokładżcie ją na patelnię. Wsypcie mielone przyprawy, pokładźcie pąk goździka i wlejcie blisko połowę szklanki wody. Zostawcie dynię cierpieć do pełnego wyparowania wilgoci i miękkości, potem piurujcie ją razem z ciepłym mlekiem i powtórnie podgrzejcie mieszankę. Sparzcie w otrzymanym napoju pakiet z herbatą, potem osłodzicie latte miodem. Ubijcie tłustą śmietankę i rozlawszy korzenną herbatę latte, uzupełnicie napój pianową śmietankową czapką.
Jak przygotować korzenną herbatę latte?
Składniki:
- woda – 230 ml;
- cynamon – 1 łyżka;
- herbaty pakiety – 2 szt.;
- mielony imbir, kardamon, muskat, goździk – po 1/4 łyżki;
- mleko – 240 ml;
- biała czekolada – 155 g.
Przygotowanie
Wszystkie składniki oprócz kawałków czekolady, ulokujcie do patelni i zostawcie do gotowania, mieszając na średnim ogniu. Dajcie napojowi sparzyć się w ciągu 5 minut po gotowaniu się, posprzątawszy go z ognia. Potem wycedźcie wszystko i przywróćcie na płytę. Stopniowo dodawajcie kawałki czekolady, aż cały on w całości nie będzie roztapiał się, a potem podawajcie, należy posypać przyprawami. Również możecie uzupełnić gotowy napój bitą śmietaną i wiórkami białej czekolady.