Korzyść melona w czasie ciąży

W okresie oczekiwania dziecka przyszła mama musi poprawnie i pełnowartościowo żywić się, żeby do jej organizmu popadały wszystkie konieczne witaminy i mikroelementy. Właśnie dlatego do jej racji obowiązkowo muszą wchodzić świeże owoce i jagody, włączając basztanowe.
Jedną z najsmaczniejszych i niezwykle pożytecznych kultur jest melon. Jego soczysty i dojrzały płód podoba się praktycznie wszystkim ludziom i przyszłe mamy całkiem nie są wyjątkiem. W owym czasie, melon dla ciężarnych kobiet niesie nie tylko korzyść, ale i szkodę w sobie, o czym trzeba obowiązkowo znać przed tym, jak posmakować tą słodką jagodą.
Korzyść i szkoda melona w czasie ciąży
W skład miąższu melona wchodzi ogromna ilość pożytecznych substancji takich jak kwasy foliowe i askorbinowe, żelazo, fosfor, potas, magnez, sód, witaminy A, Е, Р, РР, B i inni. Poza tym w tej jagodzie mieszczą się pektyna i błonnik, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Dzięki obecności takich koniecznych ingredientów korzyść melona w czasie ciąży staje się oczywistą, a mianowicie:
- Ta jagoda sprzyja podwyższeniu humoru, uspokaja i zdejmuje stres.
- Melon sprzyja podwyższeniu poziomu hemoglobiny w krwi.
- Stymuluje perystaltykę jelita i pozbawia od zaparć, co nierzadko powstaje w okresie oczekiwania dziecka.
- Ta basztanowa kultura w umiarkowanych ilościach miękko wyprowadza z organizmu przyszłej mamy nadmiary płynu, co może zapobiec pojawienie nacieków; w owym czasie nadmierny użytek melona właśnie z tego powodu może zaszkodzić organizmowi kobiety w ciąży.
- Melon zabezpiecza wyrabianie nowych krwistych komórek.
- Dzięki obecności krzemu melon podtrzymuje włosy, skórę i paznokcie w idealnie zdrowym stanie.
Mimo to, że melon jest rzeczywiście bardzo pożyteczny dla przyszłych mam, nim nie trzeba nadużywać – w okresie oczekiwania dziecka dobowa porcja tej jagody nie musi przekraczać 200 gram. Jeszcze mniej melona może pozwolić sobie kobieta w ciąży przy obecności zdiagnozowanej u niej cukrzycy, nieżytu żołądka, wrzodowej choroby i dowolnych innych chronicznych chorób wewnętrznych organów. We wszystkich tych wypadkach przed użytkiem tej basztanowej kultury rekomenduje się przekonsultować z lekarzem.