Korzystne i szkodliwe jedzenie - wykaz produktów spożywczych
Praktycznie każdy z nas wie, że istnieje korzystne i szkodliwe jedzenie. Dzielimy pokarm na zły i dobry i tak jest naprawdę, ponieważ nie wszystkie produkty są korzystne dla organizmu ludzkiego i jest wiele takich, które są szkodliwe, a czasami niebezpieczne. Zapoznajmy się z korzystnym i szkodliwym pokarmem aby czerpać ze spożywania jedzenia nie tylko zadowolenie moralne, ale i korzyści.
Najbardziej szkodliwe jedzenie
Zapoznać się ze wszystkimi produktami, które są szkodliwe dla organizmu ludzkiego jest dosyć trudno, a nawet niemożliwie, jednak warto wymienić najbardziej szkodliwe produkty:
- Sosy: ketchup, majonez, zaprawa do sałatek z dużą ilością niekorzystnych tłuszczów i dużą ilością kalorii.
- Jedzenie z McDonalda, które uważane jest za dosyć szkodliwe, jednak nadal cieszy się ogromną popularnością. W takim jedzeniu trudno odnaleźć coś korzystnego, ponieważ jest gotowane z niezrozumiałych produktów i jest niejakościowe.
- Batoniki czekoladowe: różne „snickersy”, „marsy”, „nutsy” tylko wydają się smaczne i korzystne, a tak na prawdę są szkodliwe, ponieważ w ich skład wchodzi nie tylko wysokokaloryczna czekolada, ale również produkty, które zawierają kancerogeny.
- Lemoniada i inne napoje gazowane. Jeśli nie chcesz mieć problemów zdrowotnych, odmów sobie ich spożywania, ponieważ one nie tylko są szkodliwe, ale również niebezpieczne.
Najbardziej korzystne jedzenie
- Owoce i warzywa. Każdy wie, że owoce i warzywa korzystnie wpływają na nasz organizm, ponieważ są wartościowe i smaczne, zawierają dużą ilość witamin i korzystnych substancji.
- Olej roślinny. Korzystne właściwości posiadają oleje roślinne, ponieważ mają efekt antyoksydantów, dzięki czemu stabilizują pracę układu sercowo – naczyniowego i narządów trawienia.
- Orzechy. Korzystne dla organizmu ludzkiego są orzechy, zawierają one dużą ilość witamin i mikroelementów, które normalizują działalność organizmu ludzkiego.
- Nabiał. Owa grupa produktów uważana jest za korzystną, ponieważ zawiera dużą ilość bakterii, witamin i mikroelementów, które są niezbędne organizmowi ludzkiemu.