Krem do tortu z karmelem

krem z karmelem do tortu

Istnieje mnóstwo odmian kremów do tortu, jednak są jednostki uniwersalne. Do jednego z nich można zaliczyć krem z karmelem. Można nim przecież smarować tort, ozdabiać powierzchnię cukierniczych arcydzieł i wreszcie po prostu jeść smarując na chleb.

Śmietankowy krem z karmelem

Śmietankowy krem z karmelem jest nie tylko bardzo smaczny, ale i dosyć tłusty, toteż będzie dobry nie tylko dla ozdoby, ale i dla nasączania waszych ulubionych deserów.

Składniki:

  • mleko - 250 ml;
  • masło - 150 g;
  • mąka - 2 st. łyżki;
  • cukier - 100 g;
  • waniliowy cukier - 15 g;
  • woda - 50 ml.

Przygotowanie

Najpierw ubijamy mleko i mąkę, mieszankę nagrzewamy, a potem ostudzamy – to nasz związujący komponent dla kremu. Mikserem w oddzielnym naczyniu na czysto zbijamy masło i 30 g cukru, dodajemy wanilię i mleczną mieszankę, przedłużamy ubijanie dopóki nasz krem nie zacznie gęstnieć.

Teraz przygotujemy karmel: do miski z grubymi ściankami wsypujemy 70 g cukru, zalewamy 50 ml wody i stawiamy na powolny ogień. Czekamy, aż kryształy cukru w całości rozpuszczą się i masa zacznie stawać się ciągliwą i złocistą. Nie przetrzymajcie! Brunatna masa grubo pokrywająca naczynie i mocno ciągnąca - pierwsza oznaka przypalonego karmelu.

Gotowy karmel mieszamy do kremu, żeby zgęstniał i intensywnie ubijamy masę mikserem, dopóki ona nie będzie przypominać bitej śmietany.

Parzony krem z karmelem – przepis

Taki krem-karmel gotuje się bez karmelu jako takiego, a z domieszką mleka skondensowanego.

Składniki:

  • mleko - 1 szklanka;
  • mąka - 2 st. łyżki;
  • mleko skondensowane - 150 g;
  • śmietanka - 200 ml;
  • cukier - według smaku.

Przygotowanie

Zanim przygotujemy parzony krem, mieszamy w misce mąkę i mleko, porządnie mieszamy. Robimy podobieństwo gęstego kremu, jak krem z karmelem przepis  w poprzednim przepisie: nagrzewamy, czekamy kiedy zgęstnieje, lecz nie dajemy ochłonąć, a od razu mieszamy mleko skondensowane i śmietankę. Próbujemy nasz krem i jeśli brakuje cukru – dodajemy cukier puder.

Parzony krem można zwyczajnie przygotować i z dodaniem zwyczajnego cukru. W takim wypadku po prostu sparzcie karmel według poprzedniego przepisu, potem dodajcie śmietankę, zdejmijcie rondel z ognia i mieszajcie mleko i jajko, zawczasu roztarte się z mąką. Znów ulokujcie rondel na płytę i gotujcie, mieszając do zgęstnienia. Nasz parzony krem do tortu z karmelem jest gotowy! On posłuży smacznym i sytnym dopełnieniem dowolnego deseru.

 
Powiązane artykuły:
Kokosowy krem –  delikatny, smaczny i aromatny
Jeśli nie lubicie zwyczajnych śmietanowych, czy maślanych kremów dla tortów, to trzeba wymyślić coś bardziej niezwykłego. Na przykład kokosowy krem! Przygotowywać go nie jest zbyt skomplikowane, to znaczy ta sprawa pod siłę każdej gospodyni.
Owocowy krem – krem do tortu albo samodzielny owocowy deser
Owocowy krem może występować jak samodzielnym deserem, tak i wykorzystywać się pod postacią nadzienia do tortów czy ciastek. W naszym artykule zebraliśmy kilka uniwersalnych wariantów stworzenia tych smakołyków.
Truskawkowy krem - najlepsze rozwiązanie w produkcji wyrobów cukierniczych
Truskawka – smaczna jagoda, w której mieści się mnóstwo pożytecznych substancji. Można z niej zrobić mnóstwo ciekawych deserów. I teraz opowiemy, jak przygotować truskawkowy krem do popularnych wyrobów cukierniczych: tortów, ciastek i tak dalej...
Cukrowa pomada – tworzymy śnieżnobiałe smakołyki
Dowolny domowy cukierniczy wyrób można kardynalnie przekształcić, polawszy pieczywo świetną słodką pomadą. Dalej są zaproponowane przepisy, które pomogą zrobić aromatne buleczki jeszcze bardziej pociągającymi i smacznymi.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty