Krem twarogowy – prawdziwy delikatny smak deserów
Kochane wieloma desery z kremem twarogowym mogą ze zwyczajnej kolacji zrobić święto. Twarogowy krem wykorzystuje się w przygotowaniu placków, tortów, ciastek, herbatnika, rurek i innych słodyczy. Wszystkie te arcydzieła kulinarnej sztuki można kupić w ciastkarni, a można przygotować samodzielnie. Po to, żeby deser wyszedł smacznym, należy wiedzieć jak zrobić twarogowy krem.
Z nazwy kremu jasne, że jego podstawę stanowi ser. Lecz jak ze zwyczajnego ciężkiego, niejednolitego sera zrobić lekką powietrzną masę? To pytanie interesuje wiele nowicjuszy w kulinarnej sprawie. Przygotować lekki, smaczny twarogowy krem pod siłę absolutnie każdemu. Z tego artykułu dowiadujecie się jak przygotować prawdziwy twarogowy krem.
Przepis twarogowo-parzonego kremuSkładniki:
- ser - 200 gram;
- masło - 200 gram;
- cuker puder - 150 gram;
- wanilia.
Przygotowanie
Masło trzeba kroić na niewielkie kawałeczki, dodać cukier puder i zbić mikserem, albo ręcznie do jednorodnego stanu. Ser należy przetrzeć przez sito i dodać do masła z cukrem. Otrzymaną mieszankę jeszcze raz dobrze zbić, dodać wanilię i postawić na godzinę do lodówki. Smaczny twarogowy krem jest gotowy!
Przepis twarogowego kremu z żelatynąSkładniki:
- ser - 150 gram;
- masło - 3 łyżki stołowej;
- mąka - 4 łyżki stołowej;
- mleka - 200 ml;
- 4 jajka;
- żelatyna - 1 łyżka st.;
- cuker - 1 szklanka;
- wanilia.
Przygotowanie
Mąkę trzeba zalać mlekiem, dobrze przemieszać, żeby nie było grudek i udowodnić do wrzenia. Otrzymaną mieszankę trzeba oziębić. Przetarty przez sito ser zmieszać z cukrem, masłem i dodać zbite żółtka. Wszystkie produkty trzeba dobrze zbić, żeby masa wyszła jednorodną. W otrzymaną twarogową masę trzeba wlać oziębione mleko z mąką, dodać wanilię i jeszcze raz mieszać.
Żelatynę należy rozwieść w wodzie, białka ubić do stanu piany. Te składniki trzeba dodać do kremu, wszystko mieszać i postawić na kilka godzin do lodówki. Twarogowy krem z żelatyną jest gotowy!
Przewagą tego przepisu jest to, że twarogowy krem można zachowywać w lodówce długi czas. Do tego wszystkiego według zaproponowanego przepisu krem wychodzi gęsty.
Przepis kremu twarogowego z jogurtemSkładniki:
- tłusty ser - 250 gram;
- jogurt - 200 gram;
- śmietanka - 400 gram;
- 1 waniliowy cukier;
- cuker - 3 łyżki stołowej.
Przygotowanie
Ser trzeba przetrzeć przez sito, zmieszać z jogurtem i scukrować wanilią. Śmietankę z cukrem trzeba zbić za pomocą miksera do powietrznego stanu. Otrzymaną mieszankę należy dodać do twarogowej masy. Wszystkie składniki należy jeszcze raz mieszać. Otrzymany twarogowy krem rekomenduje się wykorzystać od razu po przygotowaniu.
Ten przepis kremu można uzupełniać różnymi suplementami diety. Na przykład dla przygotowania twarogowo-czekoladowego kremu trzeba dodać 100 gram tartej czekolady. Twarogowy krem z mlekiem skondensowanym (3 łyżki stołowe) wychodzi płynnym i świetnie podchodzi dla tortów.
Twarogowy krem można wykorzystać i dla niesłodkich potraw. Cukier i wanilina w przepisie trzeba zamieniać solą, a w zamian śmietanki i mleka wykorzystać majonez. W przepis słonego kremu można dodawać drobno posiekaną natkę i ser. Twarogowy krem z serem można wykorzystać dla niesłodkich placków, a także warzywnych i mięsnych potraw.