Kuchnia brazylijska: 17 najlepszych dań

Przynajmniej jedno danie z tej listy należy przygotować już teraz!

1. Kotleciki coxinha

Kotleciki coxinha

Co to jest: małe kotleciki z nadzieniem z kurczaka i serem.

Składniki:

  • filet z kurczaka – 1/5 kg;
  • rosół drobiowy – 4-5 filiżanek;
  • marchewka – 1 szt.;
  • cebula – 2 szt.;
  • liść laurowy;
  • masło – 2 łyżki;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • sok z jednej limonki;
  • miękki ser – 220 g;
  • mąka - 2-3 szklanki;
  • jajka – 2 szt.;
  • bułka tarta – 2-2 szklanki;
  • olej roślinny do smażenia;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umieść filet z kurczaka w duży kocioł i zalej bulionem tak, aby mięso było całkowicie pokryte płynem.
  2. Dodaj marchewkę, jedną cebulę, obrane i pocięte na pół, i liść laurowy.
  3. Doprowadź ciecz do wrzenia i gotuj kurczaka na średnim ogniu do miękkości (15-20 minut).
  4. Odcedź mięso i odstaw bulion w bok. Pokrój kurczaka na bardzo małe kawałki.
  5. Wymieszaj ser z sokiem z limonki i mięsem.
  6. Drobno pokrój pozostałą cebulę i czosnek i podsmaż do złocistego koloru na maśle.
  7. Wymieszaj gorącą cebulę z kurczakiem.
  8. Zagotuj rosół do wrzenia i stopniowo, w kilka etapów wsyp do niego mąkę. Mąki powinno być tyle samo, ile jest bulionu. Energicznie mieszając, gotuj ciasto 2-3 minuty, po czym zdejmij z ognia i umieść w lodówce na 1 godzinę.
  9. Weź kawałek ciasta wielkości piłeczki do golfa, stocz w kulkę i zrób w środku otwór do napełniania. Umieść w ciasto farsz z kurczaka (około 1½ łyżki) i zlep krawędzi. Umieść ciasto na blasze ostrym końcem do góry. Lep kotleciki, dopóki nie skończy się farsz.
  10. Ubij jajka w misce. Umieść bułkę tartą na płytkiej patelni, przypraw solą i pieprzem. Obtocz kotleciki w jajku i bułce tartej i odłóż do lodówki na 1-1,5 godziny.
  11. Podsmaż coxinha na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru.

2. Brigadeiro

Brigadeiro

Co to jest: trufle czekoladowe z mleka skondensowanego.

Składniki:

  • kakao w proszku - 3 łyżki;
  • łyżka masła – 1 łyżka;
  • mleko skondensowane- 1 puszka.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w garnku kakao z masłem i mleko skondensowane i gotuj, mieszając, do zgęstnienia (około 10 minut).
  2. Gdy słodka masa ostygnie, sformuj z niej małe kulki.

3. Brazylijskie chlebki serowev "Pão de queijo"

Brazylijskie chlebki

Co to jest: mała rolada z pity z serem.

Składniki:

  • oliwa z oliwek lub masło – ½ szklanki;
  • woda – 1/3 szklanki;
  • mleko - 1/3 szklanki;
  • sól – 1 łyżeczka;
  • tapioka - 2 szklanki;
  • rozdrobniony czosnek – 2 łyżeczki ;
  • tarty parmezan – ¾ szklanki;
  • ubite jaja – 2 szt.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. W dużym rondlu wymieszaj oliwę z oliwek, wodę, mleko i sól. Doprowadź mieszaninę za wrzenia, zdejmij z ognia, wmieszaj tapiokę i czosnek. Odstaw garnek z ciastem w bok na 10-15 minut.
  3. Dodaj do garnka starty ser i ubite jajka.
  4. Umieść ciasto na nieposmarowanej olejem blasze.
  5. Piec chlebki w piekarniku nagrzanym do pojawienia się rumianej skórki (15-20 minut).

4. Farofa

Farofa

Co to jest: smażony maniok. Może zawierać jaja, bekon i inne dodatki

Składniki:

  • duża drobno pokrojona cebula;
  • masło – 8 łyżek;
  • olej palmowy lub słonecznikowy – 1 łyżka;
  • mąka maniokowa – 2 szklanki;
  • sól i pieprz do smaku;
  • czarne oliwki, pokrojone w cienkie plasterki (opcjonalnie)- ½ szklanki;
  • pokrojone w kostkę gotowane jajko – ½ szklanki.

Sposób przygotowania:

  1. Roztop masło na patelni i podsmaż w nim cebulę do miękkości (około 10 minut).
  2. Dodaj na patelnię mąkę maniokową i smaż ją do zarumieniania, stale mieszając.
  3. Dopraw farofę solą i pieprzem.
  4. Dodaj do przygotowanego naczynia oliwki i/lub pokrojone jajka.

5. Feijão tropeiro

Feijão tropeiro

Co to jest: fasola smażona z mąką maniokową, szczypiorkiem, jajkiem i boczkiem.

Składniki:

  • oliwa z oliwek – 1 łyżka;
  • boczek pokrojony w plastry – 4 paseczki;
  • wędzona kiełbasa pokrojona w grube plastry – 200 g;
  • cebula pokrojona w kostkę – 1 ½ szklanki;
  • zielona papryka pokrojona w kostkę – 1 szklanka;
  • czerwona papryka pokrojona w kostkę – 1 szklanka;
  • sproszkowany czosnek – 1 łyżka;
  • czerwona fasola – 450 g;
  • liście laurowe- 2 szt.;
  • bulion drobiowy lub woda – 8 szklanek;
  • sól - ½ łyżeczki;
  • czarny pieprz- ½ łyżeczki;
  • farofa (patrz przepis nr 4);
  • jaja na twardo obrane i pocięte na pół – 8 szt.;
  • ryż biały (na dodatek).

Sposób przygotowania:

  1. Zalej czerwoną fasolę wodą na noc.
  2. Rozgrzej na dużej patelni oliwę z oliwek i usmaż boczek do chrupiącej skórki.
  3. Dodaj kiełbasę, cebulę i pieprz i gotuj, stale mieszając, jeszcze 10-12 minut.
  4. Dodaj czosnek, fasolę i liść laurowy, zalej bulionem drobiowym i gotuj fasolę do miękkości (około 2,5 godziny).
  5. Dopraw gulasz i wymieszaj z farofą.
  6. Podawaj feijão tropeiro na stół z białym ryżem, ozdobionym ugotowanymi na twardo jajkami.

6. Feijoada

Feijoada

Co to jest: czarne fasolki duszone z różnymi rodzajami mięsa i kiełbasy.

Składniki:

  • sucha czarna fasola – 450 g;
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki;
  • łopatka wieprzowa pokrojona w kawałki – 450 g;
  • duże pokrojone cebule – 2 szt.;
  • czosnek obrany i posiekany w cienkie plasterki – 1 główka;
  • świeża kiełbasa – 225 g;
  • wędzona kiełbasa – 450 g;
  • liście laurowe – 3-4 szt.;
  • woda;
  • posiekane pomidory – 410g;
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Zalej fasolę wrzącą wodą i odstaw.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni i podsmaż pozostałą łopatkę do zarumieniania.
  3. Zdejmij mięso z patelni.
  4. Podsmaż na oleju cebulę, dopraw solą i dodaj czosnek.
  5. Włóż do garnka liść laurowy i łopatkę wieprzową, dodaj wody (lub bulionu) tak, aby całkowicie pokrywały mięso. Gotuj mięso, nie doprowadzając do gwałtownego wrzenia, w ciągu 1 godziny. Następnie wyjmij łopatkę z bulionu, oddziel mięso z kości, pokrój i umieść z powrotem do garnka.
  6. Odcedź płyn z czarnej fasoli, dodaj ją do gulaszu i gotuj na średnim ogniu do miękkości (około półtorej godziny).
  7. Umieść w garnku pomidory i pokrojoną kiełbasę i dalej duś gulasz do całkowitej miękkości mięsa.
  8. Podawaj feijoadę z białym ryżem i ostrym sosem.

7. Brazylijskie pączki

Brazylijskie pączki

Co to jest: małe kulki z ciasta, smażone na maśle i posypane cynamonem.

Składniki:

  • mąka – 2 szklanki;
  • cukier – 3 łyżki;
  • sol - ½ Łyżeczki;
  • jajka – 2 szt.;
  • maślanka - ½ -1 szklanki;
  • proszek do pieczenia – 1 łyżka;
  • cynamon - 1 łyżka;
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej na patelni olej.
  2. W małej misce wymieszaj cynamon i cukier.
  3. W osobnym pojemniku połącz mąkę, sól i 3 łyżki cukru. wmieszaj w mąkę jajka i maślankę z pomocą drewnianej łyżki i dodaj proszek do pieczenia.
  4. Za pomocą 2 łyżeczek weź porcję ciasta i delikatnie opuść ją w gorący olej. Ułóż jeszcze kilka porcji na patelni. Smaż pączki do złocistego koloru, okresowo przewracając łopatką. Wyjmij gotowe pączki łyżką cedzakową i ułóż na papierowym ręczniku.
  5. Obtocz gorące pączki w mieszance cukru i cynamonu.

8. Gulasz z krewetek

Gulasz z krewetek

Co to jest: krewetki z warzywami, duszone w mleku kokosowym.

Składniki:

  • surowe obrane krewetki – 600 g;
  • oliwa z oliwek – ¼ szklanki;
  • cebula pokrojona w kostkę – ¼ szklanki;
  • zgnieciony ząbek czosnku;
  • smażona czerwona papryka pokrojona w kostkę – ¼ szklanki;
  • drobno posiekana świeża kolendra – ¼ szklanki;
  • pomidory pokrojone w kostkę- 400 g;
  • mleko kokosowe – 1 szklanka;
  • sos shriracha (można zastąpić chili) – 2 łyżki;
  • sok limonki – 2 łyżki;
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek podsmaż cebulę do przezroczystości.
  2. Dodaj czosnek i paprykę i dalej smaż.
  3. Dodaj pomidory, krewetki i kolendrę i gotuj sos na małym ogniu, aż ugotują się krewetki.
  4. Wlej do garnka mleko kokosowe i sos i dalej dusz, nie doprowadzając do wrzenia.
  5. Dodaj do gulaszu sok z limonki, dopraw solą i przyprawami.
  6. Podawaj brazylijski gulasz na gorąco, udekoruj świeżą kolendrą.

9. Cukierki "kokosowy pocałunek"

Cukierki

Co to jest: trufle kokosowe.

Składniki:

  • mleko skondensowane - 1 puszka;
  • masło – 1 łyżka;
  • słodki kokos – ¼ szklanki.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać w rondlu mleko skondensowane z masłem i doprowadź do wrzenia. Kontynuuj gotowanie, okresowo mieszając, do zgęstnienia (około 20 minut).
  2. Zdejmij rondel z ognia, dodaj wiórki kokosowe i ochłodż w lodówce przez 2-3 godziny.
  3. Sformuj rękoma kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych. Wetknij w każdy cukierek róże do dekoracji.

10. Sałatka z kurczaka salpicão

Sałatka z kurczaka

Co to jest: sałatka z kurczaka, szynki, rodzynek, marchewki, jabłek, oliwek, majonezu i frytek.

Składniki:

  • cała pierś z kurczaka, bez kości i skóry, ugotować, ostudzić i zemleć – 1 szt;
  • marchewka obrana i starta – 2 szt.;
  • kukurydza z puszki – ½ szklanki;
  • zielony groszek konserwowy – ½ szklanki;
  • małe zielone jabłka obrane ze skórki i pokrojone w kostkę – 2 szt.;
  • rodzynki bez pestek – 1/3 szklanki;
  • posiekana świeża natka pietruszki;
  • drobno pokrojona cebula- 1 szt.;
  • majonez - 1½ szklanki;
  • śmietana - ½ szklanki;
  • frytki - 200-300 gramów.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mięso z kurczaka, startą marchewkę, kukurydzę, groszek, jabłka, rodzynki, natkę pietruszki i czerwoną cebulę.
  2. Dodaj do sałatki połowę ziemniaków i ponownie wymieszaj.
  3. Dodaj do salpicão majonez i śmietanę, przypraw i dopraw solą.
  4. Przełóż gotową sałatkę na talerz i posyp pozostałymi ziemniakami.

11. Pawe

Pawe

Co to jest: przekładany deser z ciasteczek, czekolady lub owoców.

Składniki:

  • mleko skondensowane – 1 puszka;
  • ciasteczka – 200 g;
  • mleko – 1 szklanka.

Krem:

  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka;
  • cukier - 7 łyżek;
  • masło – 120 g;
  • żółtka- 4 szt.;
  • kwaśna śmietana – 1 szklanka;
  • kakao w proszku (opcjonalnie) - 1 łyżka;
  • prażone orzeszki ziemne i wiśnie do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Zdejmij z puszki etykietę, przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj mleko skondensowane 1-1,5 godziny, upewniając się, że puszka jest całkowicie pokryta wodą.
  2. Wyjmij puszkę z garnka i ostudź do temperatury pokojowej.
  3. Za pomocą miksera ubij masło z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Pojedynczo dodaj do ciasta żółtka, a następnie wmieszaj w mieszankę kakao, ekstrakt waniliowy i śmietanę.
  5. Wlej mleko do płytkiego pojemnika.
  6. Zanurz ciasteczka w mleku i ułóż w jednej warstwie w przezroczysty pojemnik. Na wilgotne ciasteczka ułóż krem. Dalej wykładaj warstwami, aż ciasteczka się nie skończą.
  7. Udekoruj gotowy deser orzechami i wiśniami i odłóż do lodówki na 4-8 godzin, aby ciasteczka przesiąknęły kremem.

12. Quindim

Quindim

Co to jest: pieczony deser z żółtek, cukru i wiórków kokosowych.

Składniki:

  • biały cukier – 1 szklanka;
  • wiórki kokosowe – 1 szklanka;
  • zmiękczone masło - 1 łyżka;
  • żółtka – 5 szt.;
  • białko – 1 szt..

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 175°C.
  2. Wymieszaj w misce cukier, wiórki kokosowe i olej.
  3. Dodaj do ciasta żółtka i białko i dobrze ubij.
  4. Wlej mieszaninę do formy. Weź blachę z wysokim rantem lub formę do pieczenia, umieść w niej formy z deserem. Wylej na blachę wodę tak, aby w połowie pokrywała formy z deserem.
  5. Piecz quindim w nagrzanym piekarniku do uzyskania złocistego koloru (około 30 minut).

13. Batapa

Batapa

Co to jest: pikantna krem-zupa z ryb i krewetek w sosie orzechowym.

Składniki:

  • suszone krewetki – 1 szklanka;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki;
  • drobno posiekana cebula – 2 szklanki;
  • mielone podsmażone orzechy nerkowca – ½ szklanki;
  • mielone podsmażone migdały – ½ szklanki;
  • sproszkowany czosnek – 1 łyżka;
  • mielony imbir – 1 łyżka;
  • sproszkowany chili oczyszczony z nasion – 1 łyżka;
  • bulion rybny lub krewetkowy – 4 szklanki;
  • mleko kokosowe- 400 g;
  • świeżo wyciśnięty sok z limonki – 2 łyżki;
  • filet białej ryby pokrojony w kostkę – 450 g;
  • krewetki obrane – 450 g;
  • sól i czarny pieprz do smaku;
  • świeża kolendra – ½ szklanki;
  • limonka do dekoracji – 6 plasterków;
  • biały ryż na dodatek.

Sposób przygotowania:

  1. Zalej suszone krewetki ciepłą wodą na 15 minut, odcedź i posiekaj do konsystencji piure w blenderze.
  2. Podsmaż cebulę w gorącej oliwie do miękkości, dodaj pokrojone krewetki i gotuj je 2 minuty na średnim ogniu.
  3. Dodaj orzechy, czosnek, imbir i pieprz i gotuj, mieszając, przez 1-2 minuty.
  4. Wlej bulion, mleko kokosowe i sok z limonki i gotuj zupę, aż zgęstnieje (około 20 minut).
  5. Zmniejsz ogień, włóż do zupy ryby i krewetki i gotuj jeszcze około 5-6 minut. Przypraw, dopraw solą i posyp ¼ szklanki kolendry.
  6. Umieść w centrum talerza dużą łyżkę białego ryżu, wlej na niego zupę i posyp pozostałą kolendrą. Udekoruj danie plasterkami limonki i podawaj na stół.

14. Bauru

Bauru

Co to jest: tradycyjne brazylijskie kanapki z pieczoną wołowiną, mozzarellą, pomidorem i marynowanym ogórkiem.

Składniki:

  • bułka – 1 szt.;
  • rostbef – 4 plastry;
  • pomidor – 3 plasterki;
  • koperek – 6 gałązek;
  • mozzarella – 2 plasterki.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bułkę na pół i włóż do środka rostbef, pomidory, ogórki i mozzarelli.
  2. Piecz bauru w nagrzanym do 180°c piekarniku 5-6 minut, aż ser się rozpuści.

15. Misto quente

Misto quente

Co to jest: kanapka z szynką i roztopionym serem.

Po prostu połóż plastry sera i szynki na kawałek białego chleba i upiec z w piekarniku.

16. Yuca frita

Yuca frita

Co to jest: smażone plasterki yuci.

Składniki:

  • świeża lub mrożona yuca – 2 kg;
  • sól;
  • olej roślinny;
  • peruwiański sos aji amarillo do maczania.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używasz świeżego korzenia yuci – oczyść go od skórki, pokrój na duże kawałki i usuń rdzeń.
  2. Gotuj yucę we wrzącej osolonej wodzie przez 20-30 minut. Ugotowana jukka powinna być miękka i łatwo przekłuwać się widelcem.
  3. Pokrój ugotowany korzeń w grube plastry i smaż w gorącym oleju do uzyskania złocistego koloru. Posyp smażoną yucę solą i od razu podawaj na stół.

17. Empadão

Empadão

Co to jest: tarta z kurczakiem, oliwkami, kukurydzą lub innym nadzieniem.

Składniki do ciasta:

  • masło - 340 gramów;
  • mąka - 3 ½ szklanki;
  • żółtka – 2 szt.
  • proszek do pieczenia (soda oczyszczona, kwas cytrynowy i mąka w stosunku 1:1:1) – 1 łyżeczka;
  • sól - ½ Łyżeczki.

Do nadzienia:

  • pierś kurczaka – 680 g;
  • udka kurczaka – 450 g;
  • woda - 5-6 szklanek;
  • czosnek pokrojony w grube plastry – 1 ząbek;
  • liść laurowy;
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku;
  • olej roślinny – 2 łyżki;
  • drobno pokrojona cebula;
  • rozdrobnione gałązki rozmarynu – 3 szt.;
  • skrobia – 3 łyżki;
  • koncentrat pomidorowy – 4 łyżki;
  • szklanka mrożonej słodkiej kukurydzy (opcjonalnie);
  • szklanka mrożonego zielonego groszku (opcjonalnie);
  • szklanka posiekanych czarnych oliwek (opcjonalnie);
  • szklanka serca palmowego (na życzenie);
  • szklanka drobno posiekanej zielonej cebuli (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w dużej misce masło, mąkę, żółtka, proszek i sól do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryj miskę pokrywką i odstaw na 30 minut.
  2. Rozwałkuj ciasto, rozciągnij w formie do pieczenia, usuń niepotrzebne i przekłuj widelcem po całej powierzchni.
  3. Ugotuj kurczaka w wodzie do miękkości, oczyść z kości i pokrój na małe kawałki.
  4. Podsmaż mięso z kurczaka z cebulą na oliwie, wlej 3 szklanki bulionu, dodaj koncentrat pomidorowy i skrobię i 5 minut gotuj, stale mieszając. Dodaj do gotowego farszu kukurydzę, groszek lub oliwki i zdejmij patelnię z ognia.
  5. Ułóż nadzienie z kurczaka do formy z ciastem.
  6. Wymieszaj ciasto z ½ -1 szklankę mąki i pokrój tak, aby całkowicie zakryć farsz.
  7. Piecz ciasto w temperaturze 180°C do uzyskania złocistego koloru (30-40 minut).
źródło:Buzzfeed
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty