Kuchnie świata
Dziś turystyka kulinarna cieszy się coraz większą popularnością. Ludzie nie tylko chcą poznawać atrakcje turystyczne różnych krajów, ale również nowe smaki. Więc od czego warto zacząć?
Pyszny pasztet strasburski (foie gras) od dawna jest tematem gorących debat pomiędzy obrońcami zwierząt a smakoszami. I jeśli pierwsi uważają, że proces jego produkcji jest bolesny dla ptaków, to drudzy gotowi zapłacić każde pieniądze za porcję wyśmienitej przekąski…
Każdy kraj ma swoje kultowe danie, a czasem nawet kilka. Niezwykłe kombinacje smaków i oryginalnych nut można poczuć, próbując australijskich przysmaków kulinarnych. Jeśli odwiedzisz kraj kangura, to koniecznie ich skosztuj.
Amerykańska kuchnia jest bogata w niezwykłe kombinacje produktów i mieszanie smaków sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem i zasadami prawidłowego odżywiania.
Podczas wykonywania kary śmierci istnieje tradycja. Jest nią ostatni posiłek, jaki przysługuje skazanemu tuż przed wyprawieniem go w ostatnią drogę.
Nie można nie zgodzić się, że preferencje kulinarne ludzi różnych kultur się różnią. Te różnice dotyczą również sposobu jedzenia, i tego jaki smak dominuje w większości potraw.
Uwielbiasz egzotykę, dlatego w czasie podróży po świecie nie odmawiasz sobie spróbowania niezwykłych dań? Ważne jest, aby wiedzieć, że istnieją produkty, które niosą w sobie śmiertelne niebezpieczeństwo, dlatego lepiej ich unikać.
Dziś klienci restauracji i kawiarni są bardziej wymagający. Dla klientów mniejsze znaczenie ma cena, uwagę przywiązują natomiast do jakości obsługi i oryginalności.
Ciekawostki o McDonald’s pozwolą spojrzeć na amerykańską sieć barów szybkiej obsługi z innego punktu widzenia. Dowiesz się o dochodach, ilości pracowników, etc.
Przynajmniej jedno danie z tej listy należy przygotować już teraz!
Etiopska kuchnia – to prawdziwa magia, która przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Tutaj można znaleźć zarówno pyszne dania mięsne, jak i pożywne wegetariańskie potrawy na bazie ciecierzycy i fasoli.
Już zastanawiasz się nad tym, co można przygotować na Nowy Rok? Wtedy zapoznaj się z preferencjami kulinarnymi mieszkańców różnych krajów. Uwierz, niektóre dania naprawdę cię zaskoczą.
Zapomnij o zwykłych klopsikach – hiszpańskie są fajniejsze!
Kto chociaż raz spróbował dania kuchni indyjskiej, zgodzi się, że one są niepodobne do żadnych innych. Mało tego, ta pychota jest w stanie zmienić twoje postrzeganie żywności w ogóle. Mniej słów, więcej działania. Przejdźmy do tradycyjnych indyjskich potraw.
Nie uwierzysz, ale jeszcze do niedawna znana cukiernia w Kuala Lumpur specjalizowała się wyłącznie w produkcji i wypieku tradycyjnych słodyczy – pięknych tortów, przepysznych ciasteczek, słodkich pączków i innych słodyczy.
Restauracja oferująca dania kuchni molekularnej przypomina laboratorium, gdzie eksperymentują ze znanymi przepisami, odcieniami smaków produktów i szukają nowych sposobów na podawanie potraw.
Każdy naród przygotowuje śniadanie na swój sposób, ale jedno nas łączy: śniadanie musi być obfite i ładować energią na cały dzień. Są klasyczne śniadania, które stały się międzynarodowymi — jajecznica, owsianka, kanapki, bułki z masłem i dżemem, a są i takie, które podaje się tylko w swoim kraju.
Nikt nigdy nie wychodził z domu babci głodnym. Dla nich jesteśmy najbardziej szczupłymi i głodnymi wnukami na świecie, niezależnie od tego, ile mamy lat i w jakim państwie mieszkamy.
Fotoreporter Peter Menzel i jego żona Faith D'Aluisio stworzyli unikalny projekt, poświęcony jedzeniu. Nie, to nie zwykłe zdjęcia pokarmu na Instagram – to coś bardziej poważniejszego.
Na stronie internetowej Quora zobaczyliśmy ankietowanie z pytaniem: "Gdybyście mieli możliwość spróbować potrawę w każdym kraju świata, co wybralibyście"?. Nazywali po jednej potrawie, którą oni uważali kultową w pewnym kraju. W wyniku wyszedł spis 35 narodowych potraw, które przedstawiają 35 państw świata.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty