Kurczak grill w aerogrillu

kurczak grill w aerogrillu

Potrawy z kury – często goszczą na naszych stołach, jak odświętnym, tak i powszednim. To i nic dziwnego, kura – dostępny, pożyteczny i prosty w przygotowaniu produkt. Jej i smażą, i gaszą, i zapiekają, lecz szczególny smak ma kura grill. Można zwyczajnie nie utrudniać się przygotowaniem, a kupić ten pokarm w sklepie. Lecz w takim wypadku nie możecie być pewne w jakości nabytego produktu. Na żal, bardzo często niesumienni producenci puszczają do przygotowania te produkty, które już są za mało świeże, a kosztem wykorzystanych przypraw tę nieświeżość można nie zauważyć. Toż rekomendujemy wam samodzielnie przygotować tą potrawę, a podpowiemy przepisy przygotowania kurczaka grill w aerogrillu.

Przygotowanie kurczaka grill w aerogrillu

Jak zrobić kurczaka grill, żeby on wyszedł piękny jak sklepowy i po domowemu smaczny? O tym w przepisie niżej.

Składniki:

  • kurczak – 1,5-2 kg;
  • cytryna – 4 kawałki;
  • gorczyca – 1 st. łyżka;
  • majonez – 3 st. łyżki;
  • czosnek – 4 ząbki;
  • sól, czarny mielony pieprz;
  • przyprawa dla kury.

Przygotowanie

Kurczaka zawczasu przemywamy i obsuszamy, kawałki cytryny zakładamy pod skórę w miejscach bioder i gomółki. Teraz nacieramy tuszę kury z góry i wewnątrz mieszanką soli, pieprzu i przyprawy. Potem obsmarowujemy majonezem, mieszanym z gorczycą i wygniecionym przez prasę czosnkiem. Sprzątamy tuszę do lodówki na 2 godziny, a można i więcej. Potem dostajemy ją, łyżką ściągamy marynatę z powierzchni i zakładamy go do środka tuszy. Zawieramy kurę do podstawki aerogrilla gomółką w górę, stawiamy na dolne kraty. Żeby ganki nie przypaliły się, koniecznie zaprawić ich za plecy kury. Żeby wyszła rumiana motyka, wierzch kury można naoliwić olejem roślinnym. Wystawiamy temperaturę 220 stopni i czas zapiekania 80 minut. W ostatnie pół godziny przygotowania śledzicie za stanem kury, jeśli ona już dobrze przyrumieniła się z góry możecie ją przewrócić na drugą stronę, niechaj przygotowanie kurczaka grill w aerogrillumotyka pojawi się i tam. Jeśli rozmiar kury pozwala to możecie ulokować ją na górne kraty aerogrilla, a na dół postawić pojemność dla ściekającego tłuszczu. W niektórych modelach aerogrilla idzie w komplecie podstawka dla ptaka, w takim wypadku kurę możecie ulokować na nią. Gotowość sprawdzamy ostrym nożem, czy wykałaczką, robimy dziurę w tuszy w najbardziej grubym miejscu – jeśli sok przejrzysty, a więc mięso jest gotowe. Czas przygotowania kury grill może wahać się zależnie od rozmiarów kury.

Kurczak grill w aerogrillu wychodzi o wiele smaczniej niż kupione. Możecie zmieniać skład przypraw dodając swoje kochane, tym samym przetwarzając smak potrawy.

 
Powiązane artykuły:
Stek na grillu, czyli główna potrawa na domowej imprezie
Stek – to obsmażone z przyprawami dzwonko mięsa lub ryby. Jego można posmażyć na patelni, w piecyku, a także na grillu. Oto przepisy ostatniego wariantu przygotowania proponujemy wam w dzisiejszym artykule.
Samodzielna gotowana wieprzowina w aerogrillu
Gotowana wieprzowina – to zapiekłe się dzwonko mięsa. Ta potrawa dosyć popularna w rosyjskiej, ukraińskiej i polskiej kuchni. Przygotowywać ją dosyć prosto. Zorientujmy się jak zapiec ją w aerogrillu.
Najbardziej oryginalny przepis gorbuszy w aerogrillu
Smarowana gorbusza z chrupiącą skórką, czy delikatna pod twarogowym "futrem" – całe to łatwo można przygotować w aerogrillu według naszych prostych przepisów, za liczone godziny.
Nasycony sypki pilaw w aerogrillu
Pilaw można przygotować rozmaicie. Dziś opowiemy jak zrobić go w aerogrillu. Właśnie w tym kuchennym pomagierze można szybko zrobić smaczną, soczystą, uzbecką potrawę.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty