Kurkuma z mlekiem – korzystne przepisy

Kurkuma – popularna egzotyczna przyprawa w żółtym kolorze. Jest stosowana nie tylko w kuchni, ale również w kosmetologii i medycynie ludowej. Dosyć często kurkuma jest stosowana z mlekiem. Owy środek posiada mnóstwo korzystnych właściwości.
Korzystne właściwości kurkumy z mlekiem
Korzyści kurkumy z mlekiem są ogromne. Pomoże poradzić sobie z:
- kaszlem i przeziębieniem;
- zapaleniem oskrzeli;
- bólami głowy.
Dany środek usuwa obrzęki i silne bóle w stawach i kościach. Posiada działanie antyoksydacyjne, właściwości przeciwbakteryjne. Do korzystnych właściwości kurkumy z mlekiem należy to, że ona:
- robi cerę zdrową i elastyczną;
- usuwa z organizmu szkodliwe substancje;
- usuwa podrażnienia i zapalenia;
- usuwa biegunkę i inne problemy z układem trawiennym;
- normalizuje ciśnienie.
Jeśli codziennie spożywać kurkumę z mlekiem na noc, można przyśpieszyć proces przemiany materii. Dzięki temu pozbędziesz się zbędnych kilogramów i cellulitu.
Jak przygotować lecznicze mleko z kurkumą?
Aby stosować w celach leczniczych mleko z kurkumą to najlepiej skorzystać ze skutecznego przepisu.
Kurkuma z mlekiem i pieprzemSkładniki:
- proszek kurkumy – 1\4 szklanki;
- mielony pieprz czarny – pół łyżeczki;
- woda – 100 ml;
- mleko – 200 ml.

Przygotowanie
Wymieszaj kurkumę z pieprzem i nalej wody. Gotuj otrzymaną mieszankę w ciągu 8 minut ciągle mieszając. Gotową pastę należy ostudzić i włożyć do lodówki. Termin przydatności – 30 dni. Zagrzej mleko, jednak aby się nie zagotowało. Dodaj do niego 1 łyżeczkę pasty z kurkumy. Nie warto zażywać mleko z kurkumą jeśli masz zapalenie pęcherzyka żółciowego, ponieważ owa przyprawa jest wspaniałym środkiem żółciopędnym. Również zakazane jest jej stosowanie podczas kuracji ziołowej. To jest związane z tym, że kurkuma nasila działanie innych substancji.