Kurzy bulion w multikukierzu

Bardzo koniecznie, żeby pierwsze potrawy były obecne na naszym stole dziennie. A żeby zwykłe zupy i barszcze nie sprzykrzyły się, czasami należy włączać fantazję i eksperymentować. Z tego artykułu dowiadujecie się jak przygotować kurzy bulion w multikukierzu.
Kurzy bulion – przepis w multikukierzu
Składniki:
- zestaw z kury – 500 g;
- marchew – 130 g;
- woda – 2 litry;
- cebula – 180 g;
- pieprz;
- sól.
Przygotowanie
Zestaw z kurczaka podzielony na kawałeczki dobrze przemywamy, skórę i tłuszcz zdejmujemy. Umieszczamy mięso na kostce do czary w multikukierzu, wlewamy wodę, solimy i kładziemy całe oczyszczone warzywa. Przygotowujemy bulion w ciągu 2 godzin w programie "Zupa". Również można wykorzystać reżim "Gaszenie". Gotowy bulion przecedzamy i podajemy razem z sucharami.
Kurzy bulion z łazankami w multikukierzu
Składniki:
- biodro kurze – 1 szt.;
- surowe kurze jajko – 1 szt.;
- cebula – 100 g;
- marchew – 120 g;
- łazanki – 80 g;
- sól;
- listek bobkowy;
- natka kopru rozdrobniona.
Przygotowanie
Z kurzego biodra ścinamy skórę, wydalamy zbędny tłuszcz. Marchew i cebulę po prostu oczyszczamy. Umieszczamy mięso i warzywa na dno multikukiera, solimy, pieprzymy i kładziemy bobkowy listek. Wlewamy filtrowaną wodę i w reżimie "Gotowanie na parze" przygotowujemy w ciągu 25 minut. Potem do czystego talerza rozbijamy surowe jajko i dobrze go mieszamy. Według smaku kładziemy ulubione przyprawy. Rozdrabniamy natkę.
Kiedy multikukierz zawiadomi nas o zakończeniu programu dźwiękowym sygnałem, mięso z warzywami wyciągamy. Mięso kury oddzielamy od kostek i kroimy kawałeczkami. Wlewamy do bulionu surowe jajko, kładziemy jajczarskie łazanki, mięso i dobrze mieszamy. W tymże reżimie przygotowujemy jeszcze w ciągu 3 minut. Potem w reżimie "Podgrzewanie" dajemy zupie należeć się 5 minut. Za pragnieniem do gotowego bulionu z łazankami kładziemy natkę.
Kurzy bulion z makaronem w multikukierzu
Składniki:
- kurze mięso na kości – 500 g;
- marchew – 140 g;
- drobny makaron – 50 g;
- sól;
- pieprz;
- cebula - 100 g.

Przygotowanie
Kurze mięso kładziemy do czary i zalewamy wodą. Ustalamy reżim "multicookierz" i czas – 15 minut. Temperatura – 160 stopni. Aż zagotuje się pierwszy bulion, przygotujemy warzywa. Marchew przepuszczamy przez tarkę, rozdrabniamy cebulę. Po zakończeniu programu pierwszy bulion zlewamy. Mięso przemywamy. Jeśli na mięsie jest skórka to ją lepiej zdjąć. Umieszczamy do multikukiera warzywa, solimy, pieprzymy, kładziemy bobkowy listek, mięso i wlewamy w przybliżeniu 1,5 litra wody. W reżimie "Zupę" przygotowujemy 1 godzinę. Za 10 minut do zakończenia programu kładziemy do bulionu makaron, mieszamy, zamykamy przykrywkę i zostawiamy do tego momentu, jak usłyszymy dźwiękowy sygnał.