Laktoowowegetarianizm – co to znaczy?
Laktoowowegetarianizm – zasada żywienia, kiedy człowiek w całości wyłącza ze swojej racji mięso. Podobna dieta jest najbardziej popularna, ponieważ ona pozwala zużywać produkty, które zdolne zabezpieczyć organizm wszystkimi koniecznymi dla normalnego funkcjonowania substancjami.
Plusy i minusy laktoowowegetarianizmu
Już nie jeden rok prowadzą się spory z powodu korzyści albo szkody odmowy od mięsa. Zwolennicy tego systemu odchudzania niekorzystne ich zdaniem mięso zamieniają jajkami i wyrobami mleczarskimi, które również zawierają białka i różne pożyteczne substancje.
Korzyści laktoowowegetarianizmu:
- Poprawa pracy ośrodka krążenia, a odbywa się to dzięki obniżeniu poziomu cholesterolu. Powiązano to z tym, że w jarskim pokarmie praktycznie nie mieszczą się nasycone tłuszcze.
- Stabilizowanie ciśnienia tętniczego, przy czym ten fakt był udowodniony przez uczonych już dawno.
- Jest polecany taki system żywienia ludziom z cukrzycą, a wszystko dzięki obecności roślinnego błonnika. Produkty, które je laktoowowegetarianin sprzyjają obniżeniu tłuszczów i cukru, co po prostu koniecznie jest dla cukrzyków.
- Sprzyja zmniejszeniu ryzyka powstania rakowych chorób.
- Odbywa się umocnienie immunitetu, a także zwyżkuje ogólne samopoczucie.
- Dieta pozwala pozbyć się zbędnej wagi, ponieważ organizm otrzymuje nie tak dużo kalorii i tłuszczy.
Teraz o minusach, które również są u laktoowowegetarianów. Uczeni udowodnili, że jeśli człowiek nie je mięsa, to mocno cierpi układ nerwowy. Żeby nie pogorszyć stanu zdrowia, rekomenduje się regularnie przyjmować dodatkowe witaminowe kompleksy. Jeszcze jeden minus polega na tym, że często wegetarianie grzeszą przejadaniem się, ponieważ oni nie mogą pokonać głodu pokarmem roślinnego pochodzenia.
Laktoowowegetarianizm – dieta
Żeby nie sprowokować powstania różnych problemów ze zdrowiem, należy poprawnie złożyć swoją rację. Dziennie człowiek, co dotrzymuje się takiej diety, musi zjadać:
- do pięciu porcji warzyw;
- do czterech porcji owoców;
- do jedenastu porcji pokarmu z mąki;
- do ośmiu porcji produktów kwaśno-mlecznych;
- kilka jajek, przy czym warto uwzględniać te, które wykorzystuje się w pieczywie.
Konieczne dla organizmu tłuszcze ważne otrzymywać z orzechów i ziarna, a także je można znaleźć w niektórych owocach, na przykład awokado.