Latte z lodami – prosty przepis
Adaptować poranną kawę do sezonu można za pomocą prostego dopełnienia – lodów, które pozwolą nie tylko oziębić napój, ale i zrobić jego konsystencję i smak więcej śmietankowym. Przepisy z tego materiału opisują warianty latte z lodami, które przygotowują się prościej, aniżeli moglibyście przypuścić.
Jak przygotować latte z lodami?
Ta wariacja przepisu jednoczy w sobie nie tylko nasycony smak, który zabezpiecza pojednanie kawy i lodów, ale i wyrażone nutki karmelu, które zabezpieczają się dzięki karmelowemu syropowi i sosowi, którymi ozdabiamy napój.
Składniki:
Dla syropu karmelowego:
- cukier – 195 g;
- woda – 175 ml;
- kukurydziany syrop – 10 ml.
Dla sosu karmelowego:
- masło – 135 g;
- cukier - 455 g;
- śmietanka tłusta – 245 ml;
- syrop cukrowy – 145 ml.
Dla przygotowania:
- kawa – 75 ml;
- syrop karmelowy – 15 ml;
- sos karmelowy – 15 ml;
- mleko – 190 ml;
- lody – 45 g.
Przygotowanie
Do patelni wlejcie 60 ml wody, dodajcie syrop i wsypcie cukier. Ugotujcie ingredienty, nie mieszając, blisko 3 minut, potem zdejmijcie patelnię z ognia i przedłużajcie przygotowanie jeszcze w ciągu 3-5 minut, aż karmel nie pociemnieje. Zdejmijcie z ognia i wlejcie wodę, cały czas mieszając.
Roztopcie masło i wsypcie do niego cukier. Kiedy kryształy cukru rozejdą się, rozwiedźcie wszystko tłustą śmietanką i cukrowym syropem, ugotujecie mieszankę w ciągu 10-12 minut. Na końcu dodajcie niewielką szczyptę soli.
Dla przedstawienia wylejcie na dno szklanki niewielką ilość sosu karmelowego. Pokładźcie gałkę lodów. Dodajcie kawę. Zbijcie mleko do utworzenia mocnej mlecznej pianki i ostrożnie wlejcie jego do napoju. Uzupełnijcie napój syropem karmelowym z góry.
Kawa latte z lodami – przepis
W tym przepisie zmieszamy latte z likierem "Amaretto".
Składniki:
- likier "Amaretto" – 45 ml;
- kawa – 55 ml;
- mleko – 65 ml;
- gałka waniliowych lodów;
- bita śmietana.
Przygotowanie
Kładziemy gałkę lodów do szklanki dla przygotowania napoju. Potem od razu wlejcie "Amaretto". Zbijcie mleko do utworzenia mocnej pianki. Dodajcie do szklanki z gorącą kawę, a potem stopniowo wlejcie zbite mleko. Jeśli pianowej czapki na kawowym napoju nie wystarcza, można ozdobić latte bitą śmietaną.
Jak zrobić latte z lodami?
Klasycznym stał się dyniowy latte, co jednoczy w sobie wszystkie kluczowe smaki sezonu jesieni : dynia, muszkat, cynamon. Chcemy uzupełnić naszą wersję jeszcze i gałką waniliowych lodów, a razem z nimi – bitą śmietaną, przecież ta para nigdy nie bywa zbędną jeżeli sprawa dotyczy kawy.
Składniki:
- kawa – 85 ml;
- mleko – 135 ml;
- dyniowe piure – 15 g;
- cynamon i gałka muszkatołowa;
- gałka waniliowych lodów;
- bita śmietana.
Przygotowanie
Przed tym, jak zrobić latte z lodami, zbijcie mleko. Jak tylko uda się domagać się mocnej mlecznej pianki, przygotujcie szklankę. Pokładźcie do jej gałkę waniliowych lodów i dyniowe piure. Kawę doprawcie szczyptą muszkatu i cynamonu. Wylejcie kawę nad lodami. Zbijcie mleko i zalejcie nim zawartość szklanki. Ubierzcie wszystko śmietanką. Dodatkowo kawę można polać syropem karmelowym, czy syropem z dodaniem dyniowego piure, posypać przyprawami na swój smak.