Latte z lodami – prosty przepis

latte z lodami przepis

Adaptować poranną kawę do sezonu można za pomocą prostego dopełnienia – lodów, które pozwolą nie tylko oziębić napój, ale i zrobić jego konsystencję i smak więcej śmietankowym. Przepisy z tego materiału opisują warianty latte z lodami, które przygotowują się prościej, aniżeli moglibyście przypuścić.

Jak przygotować latte z lodami?

Ta wariacja przepisu jednoczy w sobie nie tylko nasycony smak, który zabezpiecza pojednanie kawy i lodów, ale i wyrażone nutki karmelu, które zabezpieczają się dzięki karmelowemu syropowi i sosowi, którymi ozdabiamy napój.

Składniki:

Dla syropu karmelowego:

  • cukier – 195 g;
  • woda – 175 ml;
  • kukurydziany syrop – 10 ml.

Dla sosu karmelowego:

  • masło – 135 g;
  • cukier - 455 g;
  • śmietanka tłusta – 245 ml;
  • syrop cukrowy – 145 ml.

Dla przygotowania:

  • kawa – 75 ml;
  • syrop karmelowy – 15 ml;
  • sos karmelowy – 15 ml;
  • mleko – 190 ml;
  • lody – 45 g.

Przygotowanie

Do patelni wlejcie 60 ml wody, dodajcie syrop i wsypcie cukier. Ugotujcie ingredienty, nie mieszając, blisko 3 minut, potem zdejmijcie patelnię z ognia i przedłużajcie przygotowanie jeszcze w ciągu 3-5 minut, aż karmel nie pociemnieje. Zdejmijcie z ognia i wlejcie wodę, cały czas mieszając.

Roztopcie masło i wsypcie do niego cukier. Kiedy kryształy cukru rozejdą się, rozwiedźcie wszystko tłustą śmietanką i cukrowym syropem, ugotujecie mieszankę w ciągu 10-12 minut. Na końcu dodajcie niewielką szczyptę soli.

Dla przedstawienia wylejcie na dno szklanki niewielką ilość sosu karmelowego. Pokładźcie gałkę lodów. Dodajcie kawę. Zbijcie mleko do utworzenia mocnej mlecznej pianki i ostrożnie wlejcie jego do napoju. Uzupełnijcie napój syropem karmelowym z góry.

Kawa latte z lodami – przepis

W tym przepisie zmieszamy latte z likierem "Amaretto".

Składniki:

  • likier "Amaretto" – 45 ml;
  • kawa – 55 ml;
  • mleko – 65 ml;
  • gałka waniliowych lodów;
  • bita śmietana.

Przygotowanie

Kładziemy gałkę lodów do szklanki dla przygotowania napoju. Potem od razu wlejcie "Amaretto". Zbijcie mleko do utworzenia mocnej pianki. Dodajcie do szklanki z gorącą kawę, a potem stopniowo wlejcie zbite mleko. Jeśli pianowej czapki na kawowym napoju nie wystarcza, można ozdobić latte bitą śmietaną.

Jak zrobić latte z lodami?

Klasycznym stał się dyniowy latte, co jednoczy w sobie wszystkie kluczowe smaki sezonu jesieni : dynia, muszkat, cynamon. Chcemy uzupełnić naszą wersję jeszcze i gałką waniliowych lodów, a razem z nimi – bitą śmietaną, przecież ta para nigdy nie bywa zbędną jeżeli sprawa dotyczy kawy.

Składniki:

  • kawa – 85 ml;
  • mleko – 135 ml;
  • dyniowe piure – 15 g;
  • cynamon i gałka muszkatołowa;
  • gałka waniliowych lodów;
  • bita śmietana.

Przygotowanie

Przed tym, jak zrobić latte z lodami, zbijcie mleko. Jak tylko uda się domagać się mocnej mlecznej pianki, przygotujcie szklankę. Pokładźcie do jej gałkę waniliowych lodów i dyniowe piure. Kawę doprawcie szczyptą muszkatu i cynamonu. Wylejcie kawę nad lodami. Zbijcie mleko i zalejcie nim zawartość szklanki. Ubierzcie wszystko śmietanką. Dodatkowo kawę można polać syropem karmelowym, czy syropem z dodaniem dyniowego piure, posypać przyprawami na swój smak.

 
Powiązane artykuły:
Jak ugotować kakao z proszku na mleku?
Ulubiony napój dla dzieci – kakao, od którego nawet wiele dorosłych wątpliwe czy potrafią zrezygnować. Jego często podają na gorąco, ale i chłodnym ono jest dosyć dobre. Dalej opiszemy, jak ugotować niezrównane kakao.
Kakao z mlekiem – smaczny, aromatyczny przepis
Co może być lepszego od filiżanki kakao z mlekiem, żeby przeprowadzić wieczór w kręgu rodziny? O tym napoju dziś i porozmawiamy dokładniej. Zebraliśmy kilka ciekawych i uniwersalnych przepisów na wszystkie wypadki życia.
Kawowo-bananowy shake – doskonały mleczny napój dla śniadania
Kawowo-bananowy shake - to świetny mleczny napój, który koniecznie przypadnie do duszy. Do tego on jest dosyć kalorycznym i może stać się przepięknym wariantem dla śniadania. Zapoznajmy się z kilkoma pożytecznymi przepisami.
Jak robić piankę dla cappuccino?
W kawiarni cappuccino tradycyjnie podają z piękną zbitą pianką. Od razu macie życzenie nauczyć się czynić taką samą piankę samodzielnie, żeby i w domu można było cieszyć się smacznym i pięknym napojem.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty