Limoncello – przepis włoskiego likieru cytrynowego

limoncello przepis

Limoncello - jeden z najbardziej popularnych we Włoszech likierów. Limoncello teraz wypuszczają przemysłowo i przygotowują nieprofesjonalnie. Domowe, restauracyjne i inne przepisy limoncello z reguły różnią się unikalnością.

Ogólna idea przepisu przygotowania limoncello wygląda w ten sposób: wódkę neutralnego smaku (czy spirytus spożywczy mieszany z wodą) nalegają na cytrynowej skórce z dodaniem cukru. Dzięki stosowaniu w technologii przygotowania limoncello nalegania, napój nawet ma niektóre pożyteczne właściwości kosztem wzbogacenia płynnej spirytusowej podstawy substancjami, które przechodzą ze skórki cytrynowej.

Limoncello zazwyczaj używają w jakości aperitifu, w jakości didżestywu (czyli podczas pokarmu), czy w jakości odświeżającego deserowego napoju, a także jako komponent różnych cocktaili. Pić limoncello przyjęto w oziębionym wyglądzie z malutkich wysokich czarek, zawczasu wytrzymanych w lodówce (standardowa porcja 45 ml). Czasami do limoncello dodają lód.

W Rosji i na postsowieckim obszarze tradycja pić limoncello praktycznie nie jest rozpowszechniona,dlatego ten cytrynowy likier łatwo zrobić w warunkach domowych.

Opowiemy jak zrobić likier limoncello w domowych warunkach.

Dla realizacji któregoś z doprowadzonych przepisów są potrzebne świeże dojrzałe cytryny, koniecznie żeby był specjalny nóż dla oczyszczenia warzyw, im wygodnie ścinać skórkę (jeśli noża takiego nie ma skorzystajmy z tarki) cytrynową.

Limoncello na spirytusie spożywczym - przepis

Składniki:

  • cytryny średniego rozmiaru - 8-10 szt.;
  • spirytus spożywczy - 1 l;
  • cukier - 200-800 g (komu jak podoba się);
  • woda (oczyszczona) - 1-1,5 l.

Przygotowanie

Cytryny z reguły sprzedają pokryte woskową błoną dla lepszego zachowania, toż trzeba oblać ich wrzątkiem i rzetelnie przemyć najpierw gorącą, a potem zimną wodą. Obsuszymy cytryny czystą serwetką i akuratnie zetniemy z każdego skórkę cytrynową za pomocą noża warzywnego. Zakładamy cytrynową skórkę do szklanej pojemności (na przykład w 3 litrową bańkę) i zalewamy spirytusem. Zamykamy pojemność.

Gotujemy syrop, czyli w całości rozcieńczamy pożądaną ilość cukru we wrzącej wodzie, białą pianę, co pojawia się przy wrzeniu, zbieramy. Gotujemy syrop w ciągu 3-5 minut, potem ostudzamy, co najmniej do temperatury 60°С. Zalewamy syrop do pojemności ze spirytusem i skórką cytrynową, mieszamy i zamykamy pojemność hermetycznie. Pojemność z limoncello trzymamy w pomieszczeniu z plusową temperaturą, w ciemności w ciągu 2-3 tygodni. Raz na dzień-dwa strząsamy pojemność dla lepszego mieszania i nalegania. Przecedzamy gotowy limoncello przez sitko, on jest przygotowany do użytku (lepiej zazwyczaj z lekka oziębić likier, czy dodawajcie do niego lód).

Limoncello na wódce - alternatywny przepis

Składniki:

  • cytryny - 8-10 szt.;
  • wódka - 1 l;
  • cukier - 200-500 g;
  • woda - 200-300 ml.

Przygotowanie

Cytryny oblewamy wrzątkiem, przemywamy i obsuszamy serwetką. Ścinamy z cytryn skórkę nożem warzywnym. Skórkę cytrynową zakładamy do szklanej pojemności i zalewamy wódką.

limoncello jak zrobić

Mieszamy cukier z wrzącą wodą, staramy się w całości rozpuścić go. Ostudzamy syrop i mieszamy z świeżym sokiem z 1-2 cytryn. Dodajemy wzbogacony o sok syrop do pojemności ze skórką cytrynową i spirytusową podstawą. Zamykamy pojemność i 2-3 tygodnie trzymamy w pomieszczeniu z plusową temperaturą bez dostępu promieni słonecznych. Strząsamy pojemność okresowo. Gotowy limoncello przecedzamy przez sitko, albo na przykład przez złożoną do kilku warstw czystą medyczną merlę.

Możecie również z lekka (tylko z lekka) doprawić limoncello sokiem limy, wanilią czy cynamonem, kardamonem, szafranem. W zimną porę roku można dodać do limoncello razem ze skórką cytrynową świeżo rozdrobniony korzonek imbiru.

 
Powiązane artykuły:
Jak prawidłowo pić whisky?
Whisky - dosyć mocny napój, który wywalczył swoje miejsce w topie hitowych najpopularniejszych napojów alkoholowych. Pić whisky należy z rozsądkiem, inaczej ryzykujecie nie zrozumieć jego smaku i obudzić się na ranek z chorą głową. O regułach użytku whisky porozmawiamy dalej.
Jak prawidłowo pić absynt?
Absynt - to nieprosty alkoholowy napój i istnieje cała kultura użytku absyntu. Bardzo mocny i gorzki nastój na trawach, który daje ciekawy efekt po użytku. Koniecznie dotrzymywać się niektórych reguł, żeby nie zepsuć sobie zdrowia i humoru.
Jak prawidłowo pić koniak?
Koniak - szlachetny napój, który wymaga do siebie odpowiedniego stosunku, inaczej po prostu ryzykujecie nie zrozumieć jego smaku. Po to, żeby rozkoszować się tym szykownym napojem, należy dotrzymywać się niektórych reguł, o których opowiemy dokładniej dalej.
Z jakim sokiem piją martini?
Martini - ulubiony napój wielu dziewczyn, częściej jego dodają do cocktaili czy rozcieńczają sokiem. I często powstaje kwestia - z jakim sokiem lepiej pić martini? Na to pytanie jest całkiem uzasadniona odpowiedź, dokładniej o którym porozmawiamy w naszym artykule. I nie zapominajcie, że nadmierny użytek alkoholu szkodzi waszemu zdrowiu!
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty