Liściowe ciasto szybkiego przygotowania - przepis

liściowe ciasto szybkiego przygotowania

W nasze dni gotowe ciasto można bez wysiłków kupić w dowolnym supermarkecie. Lecz uwierzcie, że domowe - zawsze wychodzi o wiele smaczniej, naturalniej i pożyteczniej! Rozpatrzmy przepisy szybkiego przygotowania liściowego ciasta, z którego można zrobić różne potrawy.

Przepis postnego liściowego ciasta szybkiego przygotowania

Składniki:

  • mąka - 200 g;
  • woda filtrowana - 100 ml;
  • sól - szczypta;
  • olej śmietankowy - 200 g.

Przygotowanie

W ciepłą wodę wsypujemy 150 gram mąki, rzucamy szczyptę soli, mieszamy i kładziemy masę na 15 minut do lodówki. Tymczasem łączymy rozmiękczone masło z mąką(co pozostała) i formujemy gomółkę. Teraz wałkujemy oziębione ciasto do prostokąta, na połowę wykładamy olej i rozdzielamy go tak, by ono nie dochodziło do krajów. Nakrywamy pustą drugą połową i wałkujemy huśtawką. Po tym nakrywamy i sprzątamy na pół godziny do lodówki. Dalej jeszcze raz wałkujemy ciasto, zwijamy jego trzykrotnie, znów wałkujemy i powtarzamy procedurę 6 razy. Gotowe liściowe ciasto trochę chłodzimy i przechodzimy do przygotowania pieczywa.

Przepis liściowego ciasta - szybki

Składniki:

  • mąka - 1 kg;
  • margaryna - 800 g;
  • jajko - 2 szt.;
  • ocet stołowy - 2 st. łyżki;
  • sól - szczypta;
  • woda filtrowana - 400 ml.

Przygotowanie

Dla szybkiego przygotowania liściowego ciasta wszystkie składniki sprzątamy zawczasu do lodówki. Trochę mąki mieszamy z rozdrobnioną na tarce margaryną, wsypujemy jeszcze mąkę i mieszamy wszystko lekkimi ruchami. W miarowym kubku zbijamy jajka z solą i octem, dolewamy konieczną ilość zimnej wody i wylewamy płyn do maślanej masy. Bystro mieszamy ciasto, zbieramy jego do dużego brykietu i rozdzielamy na 3 części. Każdą kładziemy do celofanowego pakietu i sprzątamy minimum na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto jest przygotowane do wypiekania.

Drożdżowe liściowe ciasto szybkiego przygotowania

Składniki:

  • mąka - 3 st.;
  • olej śmietankowy - 200 g;
  • suche drożdże - 7 g;
  • sól - 1 łyżka;
  • mleko krowie - 130 ml;
  • woda filtrowana - 85 ml;
  • jajko - 1 szt.;
  • cukier - 3 łyżki.

Przygotowanie

W ciepłej wodzie rozcieńczamy drożdże i rzucamy łyżkę cukru. Mąkę przesiewamy z solą i cukrem, co pozostał, i nacieramy na tarce zamrożone masło. Kroimy wszystko za pomocą ostrego noża do otrzymania jednorodnego okrucha. W drożdżową wodę wprowadzamy jajko, wlewamy krowie mleko i mieszamy. Otrzymany płyn wlewamy do mącznej masy i mieszamy gładkie ciasto. Wkładamy go do celofanu i na ok 1,5 godziny do lodówki. Po tym porządnie wałkujemy , zwijamy roladę i znów stawiamy do lodówki.

Liściowe ciasto bezdrożdżowe szybkiego przygotowania

Składniki:

  • mąka - 550 g;
  • ciepła woda - 250 ml;
  • olej śmietankowy - 200 g;
  • jajko - 1 szt.;
  • olej roślinny - 1 st. łyżka;
  • ocet - 1 st. łyżka;
  • cukier - 1 łyżka.
  • liściowe ciasto szybkiego przygotowania przepis

Przygotowanie

Dla szybkiego przygotowywania domowego liściowego ciasta do ciepłej wody wlewamy ocet, olej roślinny, rzucamy cukier i jajko. Potem wsypujemy pszenną mąkę i mieszamy plastyczne i jednorodne ciasto. Wałkujemy go do pokładu, zamazujemy miękkim masłem i zaginamy kraj ciasta. Po tym kładziemy na zawiniętą część huśtawkę i nakręcamy na ją całe ciasto. Dalej, czynimy z dwóch stron wzdłuż nadcięcie nożem i otrzymujemy 2 taśmy. Składamy je razem, uchwyciłyśmy przeciwległe końce i przejeżdżamy huśtawką. Gotowe liściowe ciasto zachowujemy w lodówce do potrzebnego czasu.

 
Powiązane artykuły:
Jak poprawnie gotować jajka?
Czasem nawet bardzo proste produkty wymagają pewnych reguł przygotowania, żeby zachować pożyteczne właściwości i smakowe jakości. Ważna też wygoda oczyszczania gotowych produktów. Teraz opowiemy jak poprawnie gotować jajka.
Jak wykorzystać laski cynamonu?
Już częściej we współczesnych przepisach widzimy taki składnik jak laska cynamonu. Trochę niezwykłe - przecież przedtem cynamon sprzedawał się tylko w mielonym rodzaju. Jednak nie warto bać się,gdyż stosowanie lasek cynamonu jest prawie takie samo.Przykłady przytoczymy w naszym artykule.
Stopnie wysmażenia steków
Klasyfikację wysmażenia steków koniecznie znać nie tylko fachowym kucharzom, ale i komukolwiek, kto lubi i umie gotować. Od miary wysmażenia mięsa zależy smak potrawy, trochę więcej czy mniej czasu na przygotowanie - i oto już absolutnie inny wynik.
Jakie wino najlepsze do grzańca?
Grzane wino - idealny zimowy napój. Jego korzenny smak i aromat świetnie ogrzewa od chłodów. Tradycyjnie go przygotowują na alkoholowej podstawie i często powstają wątpliwości w udanym wyborze odpowiedniego wina. Dalej dokładnie zorientujemy się z tym zadaniem i przedstawimy dwa bazowe przepisy grzanego wina.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty