Liściowe ciasto szybkiego przygotowania - przepis

W nasze dni gotowe ciasto można bez wysiłków kupić w dowolnym supermarkecie. Lecz uwierzcie, że domowe - zawsze wychodzi o wiele smaczniej, naturalniej i pożyteczniej! Rozpatrzmy przepisy szybkiego przygotowania liściowego ciasta, z którego można zrobić różne potrawy.
Przepis postnego liściowego ciasta szybkiego przygotowania
Składniki:
- mąka - 200 g;
- woda filtrowana - 100 ml;
- sól - szczypta;
- olej śmietankowy - 200 g.
Przygotowanie
W ciepłą wodę wsypujemy 150 gram mąki, rzucamy szczyptę soli, mieszamy i kładziemy masę na 15 minut do lodówki. Tymczasem łączymy rozmiękczone masło z mąką(co pozostała) i formujemy gomółkę. Teraz wałkujemy oziębione ciasto do prostokąta, na połowę wykładamy olej i rozdzielamy go tak, by ono nie dochodziło do krajów. Nakrywamy pustą drugą połową i wałkujemy huśtawką. Po tym nakrywamy i sprzątamy na pół godziny do lodówki. Dalej jeszcze raz wałkujemy ciasto, zwijamy jego trzykrotnie, znów wałkujemy i powtarzamy procedurę 6 razy. Gotowe liściowe ciasto trochę chłodzimy i przechodzimy do przygotowania pieczywa.
Przepis liściowego ciasta - szybki
Składniki:
- mąka - 1 kg;
- margaryna - 800 g;
- jajko - 2 szt.;
- ocet stołowy - 2 st. łyżki;
- sól - szczypta;
- woda filtrowana - 400 ml.
Przygotowanie
Dla szybkiego przygotowania liściowego ciasta wszystkie składniki sprzątamy zawczasu do lodówki. Trochę mąki mieszamy z rozdrobnioną na tarce margaryną, wsypujemy jeszcze mąkę i mieszamy wszystko lekkimi ruchami. W miarowym kubku zbijamy jajka z solą i octem, dolewamy konieczną ilość zimnej wody i wylewamy płyn do maślanej masy. Bystro mieszamy ciasto, zbieramy jego do dużego brykietu i rozdzielamy na 3 części. Każdą kładziemy do celofanowego pakietu i sprzątamy minimum na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto jest przygotowane do wypiekania.
Drożdżowe liściowe ciasto szybkiego przygotowania
Składniki:
- mąka - 3 st.;
- olej śmietankowy - 200 g;
- suche drożdże - 7 g;
- sól - 1 łyżka;
- mleko krowie - 130 ml;
- woda filtrowana - 85 ml;
- jajko - 1 szt.;
- cukier - 3 łyżki.
Przygotowanie
W ciepłej wodzie rozcieńczamy drożdże i rzucamy łyżkę cukru. Mąkę przesiewamy z solą i cukrem, co pozostał, i nacieramy na tarce zamrożone masło. Kroimy wszystko za pomocą ostrego noża do otrzymania jednorodnego okrucha. W drożdżową wodę wprowadzamy jajko, wlewamy krowie mleko i mieszamy. Otrzymany płyn wlewamy do mącznej masy i mieszamy gładkie ciasto. Wkładamy go do celofanu i na ok 1,5 godziny do lodówki. Po tym porządnie wałkujemy , zwijamy roladę i znów stawiamy do lodówki.
Liściowe ciasto bezdrożdżowe szybkiego przygotowania
Składniki:
- mąka - 550 g;
- ciepła woda - 250 ml;
- olej śmietankowy - 200 g;
- jajko - 1 szt.;
- olej roślinny - 1 st. łyżka;
- ocet - 1 st. łyżka;
- cukier - 1 łyżka.

Przygotowanie
Dla szybkiego przygotowywania domowego liściowego ciasta do ciepłej wody wlewamy ocet, olej roślinny, rzucamy cukier i jajko. Potem wsypujemy pszenną mąkę i mieszamy plastyczne i jednorodne ciasto. Wałkujemy go do pokładu, zamazujemy miękkim masłem i zaginamy kraj ciasta. Po tym kładziemy na zawiniętą część huśtawkę i nakręcamy na ją całe ciasto. Dalej, czynimy z dwóch stron wzdłuż nadcięcie nożem i otrzymujemy 2 taśmy. Składamy je razem, uchwyciłyśmy przeciwległe końce i przejeżdżamy huśtawką. Gotowe liściowe ciasto zachowujemy w lodówce do potrzebnego czasu.