Lista produktów, które można jeść po cesarskim cięciu

Każda chirurgiczna ingerencja, w tym też cesarskie cięcie wymaga specjalnego przygotowania i dotrzymywania pewnych warunków. Mało tego, po udanym przeprowadzeniu operacji, kobieta również musi trzymać się całego szeregu reguł. Wśród nich - przestrzegać szczególnej diety. Rozpatrzymy dokładniej to zagadnienie i opowiemy o tym, co można jeść po cesarskim cięciu.
Pierwszy dzień po operacjiNa początku, należy powiedzieć o tym, co można jeść młodej mamie w pierwszych dniach po cesarskim cięciu. W ciągu 1 doby zabronione jest spożywanie stałego pokarmu. Z reguły, o tej porze, młodej mamie pozwalają pić tylko wodę mineralną bez gazu, do której według smaku można dodać parę kropli soku cytrynowego. Wszystkie odżywcze substancje i mikroelementy, kobieta otrzymuje przez domięśniowe wprowadzanie medykamentów.
Co można jeść, kiedy od cesarskiego cięcia minęły 2-3 dni?Już na drugą dobę po operacji lekarze pozwalają spożywać lekkie potrawy. Przykładem takich mogą być:
- mięsny bulion z jarzynami (lepiej nie korzystać z wieprzowiny);
- nietłuste ugotowane mięso - koniecznie przemielone blenderem do konsystencji puree;
- chudy twaróg;
- jogurt naturalny (przeważnie domowy, bez jakichkolwiek dodatków i aromatów);
- herbata, sok wyciśnięty z jagód, kompot, sok - w przybliżeniu 1,5 l. w ciągu doby.
Na 3 dzień po cesarskim cięciu do wymienionego w liście powyżej można dodać:
- kotlety na parze;
- kasze;
- zapiekane jabłka;
- ser;
- dziecięce pożywianie konserwowane: warzywne, mięsne puree;
- kefir (zwłaszcza w razie problemów z toaletą).
Z reguły dopiero na 4 dobę, kobieta stopniowo może powracać do swojego zwykłego żywienia. Ale raczej należy zapomnieć o słodyczach, smażonym, ostrym i słonym pokarmom.
W większości wypadków, właśnie w tym czasie u położnicy zaczyna pokazywać się mleko. Toteż nie można zapominać i o bobasie. Jeśli mówimy o tym, co można jeść karmiącym mamom po cesarskim cięciu, to ich odżywienie powinno być zrównoważone i pozbawione jakichkolwiek alergenów. Wspierać się warto wyrobami mlecznymi: mleko, ser, jogurt, kefir, śmietana i tak dalej. Przy przygotowywaniu mięs, przewagą powinny być nietłuste rodzaje mięsa: cielęcina, królik.
Czego nie wolno jeść po cesarskim cięciu?

Orientujemy się już w tym, co można jeść po porodach. Teraz przeprowadzonym przez operację cesarskiego cięcia, należy powiedzieć, czego zabrania się spożywać podczas rekonwalescencji. Z reguły do takich produktów i potraw można zaliczyć:
- surowe jarzyny i owoce (zwłaszcza kapusta i winogrono);
- bób, rośliny strączkowe;
- wyroby mączne;
- alergeny (miód, cytrusowe, truskawka i tak dalej);
- wędzone kiełbasy;
- smażone, słone potrawy.