Lizaki z cukru w domowych warunkach

lizaki z cukru w domowych warunkach

Przepiękną alternatywą kupionym cukierkom będą lizaki z cukru przygotowane w domowych warunkach. Bezsprzeczną przewagą takich domowych smakołyków jest pełna nieobecność w ich składzie sztucznych barwników, stabilizatorów i innych dokładek, co szkodzi naszemu zdrowiu. Poza tym, ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i wymaga minimalnego, można powiedzieć nawet śmiesznego zestawu produktów.

Domowe lizaki z cukru na lasce – przepis

Bardzo prosty przepis przygotowania lizaków przypuszcza użycie oprócz cukru, tylko wody i octu. Lecz to nie przeszkadza gotowym smakołykom wychodzić smacznymi i cieszyć dzieci. Tym przepisem korzystały jeszcze nasze babcie i jak pamiętamy zawsze umiejętnie.

Składniki:

  • cukier – 6 łyżek;
  • woda – 6 łyżek;
  • ocet – 1 łyżka;
  • olej roślinny dla form.

Przygotowanie

Nasypujemy do niewielkiego rondelka z grubym dnem cukier, wlewamy konieczną ilość wody i octu, mieszamy, rozmieszczamy na ogniu, nagrzewamy do wrzenia, mieszamy i gotujemy do gęstnienia, ciągliwego i przemiany koloru do karmelu. Teraz rozlewamy otrzymaną masę po zawczasu natłuszczonych formach, wstawiamy drewniane szpady i dajemy lizakom zastygnąć.

I jeszcze jeden niemniej ciekawy przepis lizaków z cytrynowym sokiem w zamian wody.

Domowe lizaki z cukru i cytrynowego soku

Składniki:

  • cukier – 75 g;
  • cytrynowy sok – 40 ml;
  • olej roślinny dla form.

Przygotowanie

Cukier mieszamy z cytrynowym sokiem w odpowiedniej dla gotowania pojemności i nagrzewamy do wrzenia mieszając na ogniu umiarkowanej intensywności. Gotujemy masę od dwóch do pięciu minut, zależnie od pożądanego koloru lizaków, a potem rozlewamy po naoliwionych zawczasu olejem roślinnym formach i dajemy zastygnąć. Można wstawić do lizaków drewniane pałeczki, a potem zostawić do pełnego oziębienia.

Po każdym z dwóch zaproponowanych powyżej przepisów można otrzymać lizaki z palonego cukru, wytrwawszy mieszankę na ogniu trochę dłużej i otrzymawszy nasycony brunatny kolor.

Dalej proponujemy warianty przygotowania lizaków dla amatorów śmietankowego i czekoladowego smaku.

Śmietankowe lizaki z cukru w domowych warunkach

Składniki:

  • cukier – 200 g;
  • mleko, czy śmietanka – 100 ml;
  • waniliowy ekstrakt – według smaku;
  • olej roślinny dla form.

Przygotowanie

Do grubościennej patelni, czy rondelka wlewamy mleko lub śmietankę, wsypujemy cukier, stawiamy pojemność na ogień i nagrzewamy bez ustanku mieszając do wrzenia. Wytrzymujemy masę na ogniu do otrzymania kawowego koloru i gęstnienia. Przy trafieniu kropli gotowej masy do zimnej wody ona w okamgnienie krystalizuje się i przekształca na karmel. Jeśli konieczny stan jest osiągnięty, zdejmujemy mieszankę z ognia, dodajemy kilka kropli waniliowego ekstraktu, mieszamy i rozlewamy po formach. Po zastyganiu śmietankowe lizaki są gotowe.

Jak robić domowe czekoladowe lizaki z cukru i miodu?

Składniki:

  • cukier – 125 g;
  • lizaki z cukru przepis
  • miód – 125 g;
  • czekolada gorzka – 125 g;
  • olej roślinny dla form.

Przygotowanie

Dla przygotowania czekoladowych domowych lizaków w czerpaku z grubym dnem mieszamy miód, cukier i kawałeczki czekolady. Nagrzewamy masę na minimalnym ogniu do wrzenia bez ustanku mieszając i gotujemy do stanu, kiedy kropla mieszanki będzie nagle zastygała w zimnej wodzie. Rozlewamy gorącą masę po formach, dajemy ochłonąć i zastygnąć i rozkoszujemy się.

 
Powiązane artykuły:
Imbirowe pierniki z glazurą – przepis
W niektórych krajach tradycyjnymi smakołykami do świąt są imbirowe pierniki, aczkolwiek w naszych krajach one są bardzo popularne. Proponujemy ucieszyć maluchy takim słodkim pieczywem dekorując je glazurą.
Rogaliki z serem – smaczne i pożyteczne smakołyki
Smaczne, miękkie, aromatyczne rogaliki – to świetna idea dla oryginalnego śniadania, tym więcej przygotować je bardzo prosto. Proponujemy wypiec te smakołyki i za podstawę weźmiemy ser.
Jabłka w karmelu w domowych warunkach – przepis
Nie wiecie czym zdziwić maluchów? Wtedy te idee są dla was. Proponujemy dwa warianty przygotowania jabłek w karmelu. Te smakołyki dokładnie spodobają się dzieciom i staną się dziwną ozdobą dowolnego, odświętnego stołu.
Miodowe pierniki w domowych warunkach – przepis
Dla tych, kto dawno nie rozpieszczał krewnych domowym pieczywem i być może utracił wprawę w tej sprawie, proponujemy wypiec dziwne, miodowe pierniki. To przepiękny i nieprawdopodobnie prosty sposób ucieszyć maluchy.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty