Makaron instant – kaloryczny, ale niebezpieczny fast food

Każdy z nas przynajmniej raz w życiu otwierał paczkę makaronu błyskawicznego. Cenimy go za dostępność, jednak nie wiemy o wszystkich niebezpiecznych właściwościach tego produktu.

Makaron błyskawiczny cieszy się szczególną popularnością wśród studentów i ludzi pracujących na zasadzie rotacji. Jest tani i smaczny, a co najważniejsze szybko się gotuje. Producenci zapewniają nas w absolutnym bezpieczeństwie swoich produktów. Jednak najnowsze badania mówią co innego. Czy rzeczywiście jest nieszkodliwy makaron w kubkach? Zbadamy to pytanie razem z ekspertami.

Trochę historii

Makaron instant

To danie wymyślili Chińczycy wiele lat temu. Uliczne niedrogie jedzenie sprzedawane było dosłownie wszędzie. Po II wojnie światowej na makaron zwrócili uwagę Japończycy. Taka żywność szybko nasycała dużą liczbę osób, co było szczególnie cenione w głodnym okresie powojennym.

W ślad za mieszkańcami Japonii pomysł podchwycili Koreańczycy, którzy na dzień dzisiejszy są światowymi liderami w produkcji makaronu instant. Zaczęli dodawać do podsmażonego na brązowy kolor makaronu różne zioła, przyprawy, oleje i dodatki smakowe. Opatentowali również zwykły falisty kształt. On służy do wizualnego zwiększenia objętości produktu.

Cios zadany zdrowiu

Makaron

Producenci nas zapewniają, że makaron instant jest całkiem normalnym i nieszkodliwym produktem. Jest to tylko częściowo prawda. Sos i przyprawy zawierają wiele szkodliwych substancji. Są to tłuszcze trans, wzmacniacze smaku (uzależniające, podobno jak narkotyki miękkie), olbrzymia ilość soli, rakotwórczy po podgrzaniu olej palmowy. Ale i sam makaron nie jest tak nieszkodliwy, jak wielu uważa.

Pracownicy w fabrykach do produkcji makaronów pracują w specjalnych maskach ochronnych, ponieważ w powietrzu stale unosi się trująca mgła. Makaron jest wytwarzany z mąki gorszych odmian, którą nie karmią nawet bydło. Przez dodawanie sztucznych polepszaczy makaron doprowadza się do odpowiednich właściwości. Polepszaczy wywierają na organizm nie mniej negatywny wpływ niż dodatki smakowe.

burger

Szybkie jedzenie zadaje potężny cios zdrowiu. Jest bardzo tuczące. 100-gramowa porcja zawiera około 470 kcal. Ale ze względu na wysoki indeks glikemiczny szybko się wchłania. Już dosłownie za pół godziny - godzinę pojawia się uczucie głodu. Tak działają popularne suplementy diety. Po spożyciu kolejnej porcji przyspiesza bicie serca, nadchodzi uczucie przyjemności bliskie do euforii. A w tym czasie agresywne dodatki niszczą błoną śluzową żołądka, wątrobę, przyczyniają się do powstania nowotworów złośliwych. Brak czasu na siebie w teraźniejszości może prowadzić do poważnych problemów w przyszłości.

obiad

Lubimy makaron instant za łatwość przygotowania, za możliwość jedzenia w dowolnym miejscu, gdzie jest kubek gorącej wody. Najtańsza opcja na zasadzie – najadł się i porządek – może spowodować wielkie szkody zdrowotne. Nie oszczędzaj na sobie teraz, aby nie musieć płacić swoim zdrowiem później. Jedz prostą i wysokiej jakości żywność i bądź zdrowy!

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty