Makarony – bardzo prosty przepis świetnego herbatnika

Makarony, makaruny, makarons – jak tylko ich nie nazywają. A prawidłowa nazwa "makarony". Ten francuski deser jest jednym z najpopularniejszych ciastek.
makarony

Barwny i smaczny herbatnik nikogo nie zostawi obojętnym. Również makarony nie psują figurę, ponieważ w ich składzie nie ma podstępnej pszennej mąki gatunku wyższego. W zamian tego wykorzystują się "zdrowsze ingredienty", takie jak migdałowa mąka i jajczarskie białka.

Już przygotowaliśmy ten herbatnik w domowych warunkach. Teraz spróbujcie i wy.

Będą potrzebne:

Dla ciasta:

  • 2/3 szklanki migdałowej mąki;
  • 1,5 szklanki cukrowego pudru;
  • 5 łyżek cukru;
  • 3 surowe białka;
  • 1 łyżka waniliowego ekstraktu.

Za pragnieniem możecie dodać barwniki.

Dla nadzienia:

  • 7 łyżek rozmiękczonego, niesłonego masła;
  • 2 surowe żółtka;
  • 1/4 szklanka cukru, czy cukrowego pudru;
  • 3,5 łyżek mleka;
  • 1 łyżka waniliowego ekstraktu.

Przygotowanie makaronów

  1. Rozgrzejcie piecyk do 120 stopni. Zaścielcie deko papierem dla pieczywa. Namalujcie na papierze kręgi o średnicy 2,5 cm każdy, zostawiając między nimi odległość 2-4 cm.
  2. Zmieszajcie puder i migdałową mąkę. Kilka razy przesiewajcie ich przez sito.
  3. makarony 1
  4. Ubijcie białka na średniej szybkości miksera w czystej suchej misce do otrzymania powietrznych bąbelków na powierzchni. Stopniowo scukrujcie cienkim strumieniem, waniliowy ekstrakt i zwiększycie szybkość miksera. Cukier musi w całości rozpuścić się.
  5. Akuratnie zmieszajcie za pomocą silikonowej łopatki białkową mieszankę z mączną. Mieszanka powinna być jednorodna, lecz niezupełnie płynna. Przeszkadzajcie łopatką masę w jedną stronę, a miskę wracajcie do drugiej. W ideale musi wyjść ciasto, które taśmą ścieka z łopatki.
  6. Tłumaczcie ciasto do cukierniczego worka i wygniećcie go na deko do zaopatrzonych się kubków. Wyciskać ciasto należy płynnie, a ostatnim drastycznym ruchem należy "ścinać" go w bok i zostawić niewielki ogon.
  7. makarony 2
  8. Kiedy wszystkie kubki będą wypełnione ciastem, podejmijcie deko i zastukajcie nim kilka razy po stole, żeby ciasto przebierało równomiernej formy i "ogonów" nadeślij. Zostawcie deko z ciastem przy pokojowej temperaturze na 15-20 minut. Dotknijcie powierzchni przyszłego herbatnika: jeśli ciasto przylepiło się do palca, to zostawcie go jeszcze na 10 minut.
  9. Wypiekajcie ciasto przy temperaturze 150 stopni w ciągu 14 minut. Zależnie od waszego piecyka czas może być trochę więcej, czy trochę mniej.
  10. Dajcie ochłonąć gotowym makaronom, a potem zdejmijcie je z deka.

Przygotowywanie nadzienia

  1. Rozkrójcie na kawałki masło i będziecie rozmiękczały go do jednorodnej masy.
  2. Zbijcie żółtka z cukrem do jego pełnego rozpuszczenia. Dodajcie mleko i znów zbijajcie tą mieszankę.
  3. Postawcie mieszankę na ogień i przygotowujcie jej dopóki ona nie zgęstnieje i nie wzbierze w objętości, jak pudding. Regulujcie ogień, żeby mieszanka nie zwijała się i nie przypaliła się.
  4. Wylejcie mieszankę do tyłu miski i przeszkadzajcie, aż ona nie oziębnie do pokojowej temperatury.
  5. Dodajcie olej i przemieszajcie całą tą piękność do konsystencji kremu.
  6. Nasmarujcie nadzienie na makarony. Połączcie dwie połówki herbatnika. Rozkoszujcie się zdobytym wynikiem – przed chwilą przygotowaliście makarony u siebie w domu!
makarony 3
źródło:The-Challenger
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty