Makarony – bardzo prosty przepis świetnego herbatnika
Makarony, makaruny, makarons – jak tylko ich nie nazywają. A prawidłowa nazwa "makarony". Ten francuski deser jest jednym z najpopularniejszych ciastek.
Barwny i smaczny herbatnik nikogo nie zostawi obojętnym. Również makarony nie psują figurę, ponieważ w ich składzie nie ma podstępnej pszennej mąki gatunku wyższego. W zamian tego wykorzystują się "zdrowsze ingredienty", takie jak migdałowa mąka i jajczarskie białka.
Już przygotowaliśmy ten herbatnik w domowych warunkach. Teraz spróbujcie i wy.
Będą potrzebne:
Dla ciasta:
- 2/3 szklanki migdałowej mąki;
- 1,5 szklanki cukrowego pudru;
- 5 łyżek cukru;
- 3 surowe białka;
- 1 łyżka waniliowego ekstraktu.
Za pragnieniem możecie dodać barwniki.
Dla nadzienia:
- 7 łyżek rozmiękczonego, niesłonego masła;
- 2 surowe żółtka;
- 1/4 szklanka cukru, czy cukrowego pudru;
- 3,5 łyżek mleka;
- 1 łyżka waniliowego ekstraktu.
Przygotowanie makaronów
- Rozgrzejcie piecyk do 120 stopni. Zaścielcie deko papierem dla pieczywa. Namalujcie na papierze kręgi o średnicy 2,5 cm każdy, zostawiając między nimi odległość 2-4 cm.
- Zmieszajcie puder i migdałową mąkę. Kilka razy przesiewajcie ich przez sito.
- Ubijcie białka na średniej szybkości miksera w czystej suchej misce do otrzymania powietrznych bąbelków na powierzchni. Stopniowo scukrujcie cienkim strumieniem, waniliowy ekstrakt i zwiększycie szybkość miksera. Cukier musi w całości rozpuścić się.
- Akuratnie zmieszajcie za pomocą silikonowej łopatki białkową mieszankę z mączną. Mieszanka powinna być jednorodna, lecz niezupełnie płynna. Przeszkadzajcie łopatką masę w jedną stronę, a miskę wracajcie do drugiej. W ideale musi wyjść ciasto, które taśmą ścieka z łopatki.
- Tłumaczcie ciasto do cukierniczego worka i wygniećcie go na deko do zaopatrzonych się kubków. Wyciskać ciasto należy płynnie, a ostatnim drastycznym ruchem należy "ścinać" go w bok i zostawić niewielki ogon.
- Kiedy wszystkie kubki będą wypełnione ciastem, podejmijcie deko i zastukajcie nim kilka razy po stole, żeby ciasto przebierało równomiernej formy i "ogonów" nadeślij. Zostawcie deko z ciastem przy pokojowej temperaturze na 15-20 minut. Dotknijcie powierzchni przyszłego herbatnika: jeśli ciasto przylepiło się do palca, to zostawcie go jeszcze na 10 minut.
- Wypiekajcie ciasto przy temperaturze 150 stopni w ciągu 14 minut. Zależnie od waszego piecyka czas może być trochę więcej, czy trochę mniej.
- Dajcie ochłonąć gotowym makaronom, a potem zdejmijcie je z deka.
Przygotowywanie nadzienia
- Rozkrójcie na kawałki masło i będziecie rozmiękczały go do jednorodnej masy.
- Zbijcie żółtka z cukrem do jego pełnego rozpuszczenia. Dodajcie mleko i znów zbijajcie tą mieszankę.
- Postawcie mieszankę na ogień i przygotowujcie jej dopóki ona nie zgęstnieje i nie wzbierze w objętości, jak pudding. Regulujcie ogień, żeby mieszanka nie zwijała się i nie przypaliła się.
- Wylejcie mieszankę do tyłu miski i przeszkadzajcie, aż ona nie oziębnie do pokojowej temperatury.
- Dodajcie olej i przemieszajcie całą tą piękność do konsystencji kremu.
- Nasmarujcie nadzienie na makarony. Połączcie dwie połówki herbatnika. Rozkoszujcie się zdobytym wynikiem – przed chwilą przygotowaliście makarony u siebie w domu!
źródło:The-Challenger