Malina z cukrem na zimę bez gotowania - przepiękny środek od zaziębienia w zimie
Oprócz zwyczajnej malinowej konfitury, która wymaga długiego gotowania, można przygotować malinę z cukrem. Takie smakołyki - przepiękny środek na zaziębienia w zimie i pyszne dopełnienie do zaparzonej mocnej herbaty. Tylko pamiętacie, że przechowywać naczynie z maliną, przetartą z cukrem bez gotowania, trzeba wyjątkowo w lodówce. Poznajmy niektóre sposoby przygotowania tego deseru.
Przepis na maliny przetarte z cukrem - bez gotowania
Składniki:
- malina świeża - 1 kg;
- cukier puder - 3 st. łyżki;
- cukier - 1,5 kg.
Przygotowanie
Świeżą malinę rzetelnie przebieramy ze śmieci i chrząszczów. Potem wykładamy jagody do głębokiej miski i z góry zasypujemy cukrem. Rzetelnie mieszamy całą mieszankę drewnianą łyżką, czy rozdrabniamy za pomocą blendera. Pamiętajcie, że ilość dodanego cukru bezpośrednio jest związana z pożądanym terminem przechowywania smakołyków. Czym dłużej chcecie go przechowywać - tym więcej nasypcie cukru. Przygotowaną malinową podstawę pozostawiamy na 20 minut, żeby wszystkie kryształy rozpuściły się. A tymczasem przygotowujemy słoiki: przemywamy je, sterylizujemy i osuszamy do sucha. Rozlewamy konfiturę, z wierzchu przyprószamy niewielką ilością cukru pudru i zamykamy przykrywkami. Przechowujemy gotowe smakołyki w lodówce, a w zimie podajemy do herbaty, czy dodajemy do pierogów.
Malina w cukrze - bez gotowania
Składniki:
- świeża malina - 1 kg;
- cukier - 500 g.
Przygotowanie
A oto jeszcze jeden sposób, jak zaopatrzyć się w malinę z cukrem bez gotowania. Jagody rzetelnie przebieramy od śmieci i listków, a potem rozkładamy po niewielkich plastikowych pojemnikach. Wszystko równomiernie przyprószamy cukrem. Potem zamykamy pojemniki przykrywkami i wkładamy do lodówki czy zamrażalnika. Gotowe smakołyki wykorzystujemy jako nadzienie do placka, czy rozkoszujemy się jego przepięknym smakiem i aromatem z gorącą herbatą.
Przepis na maliny z cukrem - bez gotowania
Składniki:
- malina świeża - 1 kg;
- cukier - 1,5 kg;
- woda filtrowana - 0,5 st.;
- żelatyna sucha - 7 g.
Przygotowanie
Jak przygotować galaretę z maliny z cukrem? Wszystko jest dość proste! Świeżą jagodę rzetelnie przebieramy i delikatnie przemywamy w chłodnej wodzie. Usuwamy śmiecie, listki i wyrzucamy wszystkie zepsute jagody. Potem wkładamy malinę do rondla, wsypujemy cukier i wkładamy naczynie do lodówki na 4 godziny. W ciągu tego czasu malina musi puścić sok, a cukrowe kryształy trochę rozpuścić się. Teraz bierzemy drewnianą łyżkę i rzetelnie przecieramy malinę z cukrem do jednolitej masy. Można wykorzystać maszynkę do mięsa czy blender, jak będzie wygodniej. Do rondla nalewamy trochę zimnej filtrowanej wody, wsypujemy suchą żelatynę i zostawiamy napęcznieć w ciągu 20 minut. Potem nagrzewamy płyn na słabiutkim ogniu, lecz nie doprowadzamy do wrzenia. Delikatnie wylewamy mieszankę do malinowej konfitury i mieszamy. Słoiki przemywamy, oblewamy silnym wrzątkiem i wycieramy do sucha kuchennym ręcznikiem. Wykładamy smakołyki do naczynia, zamykamy szczelnie przykrywkami i wkładamy do lodówki do pełnego zastygania na 6 godzin.
Malina z cukrem na zimę - bez gotowania
składniki:
- cukier - 2 kg;
- malina świeża - 2 kg.
Przygotowanie
Jagody przebieramy, przemywamy, osuszamy i wykładamy do niewielkiej miedniczki. Potem porządnie przecieramy malinę drewnianą łyżką i przecedzamy masę przez merlę, złożoną kilka razy. Dalej wsypujemy cukier, mieszamy do pełnego rozpuszczenia kryształów i zostawiamy na 10 godzin w pokojowej temperaturze. Potem rozlewamy smakołyki do suchego naczynia, korkujemy i wkładamy do chłodu na przechowywanie.