Mandarynkowy likier – jaskrawy napój, co daruje dobry humor

mandarynkowy likier

Faworyt noworocznych świąt – mandarynka poza wątpliwością jest dobra w świeżym wyglądzie. Lecz z niej również wychodzą oszałamiające likiery. Przy czym przygotowywać je można nawet, że tak powiem, z mandarynkowych odpadów – skórek.

Jak poprawnie przygotować mandarynkowy likier z całych płodów i ich skórki? Opowiemy dokładnie w przepisach niżej.

Szybki mandarynkowy likier za pięć dni – przepis na wódce

Składniki:

  • mandarynki – 1 kg;
  • cukier – 100-120 g;
  • wódka – 0,5 l;
  • woda – 120 ml;
  • laska cynamonu (za pragnieniem) – 1 szt.

Przygotowanie

Przystępując do przygotowania szybkiego mandarynkowego likieru bardzo dobrze wymywamy mandarynkowe płody pod bieżącą gorącą wodą, wycieramy do sucha i kroimy razem ze skórką krążkami jak najbardziej cienko. Zawieramy robienie zapasów do czystej i suchej trzylitrowej bańki, dodajemy za pragnieniem laskę cynamonu, zalewamy wódką i zostawiamy przy pokojowej temperaturze w ściemnionym miejscu na czterdzieści osiem godzin.

Po zakończeniu czasu przecedzamy napar i bardzo dobrze wyciskamy szorstką podstawę przez kilka warstw merli. W czerpaku nagrzewamy do wrzenia wodę, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia wszystkich cukrowych kryształów. Po pełnym oziębieniu syropu mieszamy go z wycedzonym mandarynkowym naparem, przelewamy do butelek i dajemy należeć się w lodówce w ciągu jednego albo dwóch dni.

Mandarynkowy likier ze skórek na spirytusie

Składniki:

  • mandarynkowe skórki – 150 g;
  • cukier – 600 g;
  • woda oczyszczona – 600 ml;
  • jakościowy spirytus – 1 l.

Przygotowanie

Jakość mandarynkowego likieru na spirytusowi zależy przede wszystkim od jakości ostatniego, a także od tego jak będzie przygotowany główny surowiec – skórki. Jeśli jakość spirytusu nie pozostawia wątpliwości, to pozostało tylko oczyścić mandarynkową skórkę od białych żyłek, maksymalnie oskrobuje się je od pomarańczowej podstawy. Teraz zawieramy przygotowane skórki do bańki i zalewamy spirytusem. Wyznaczamy robienie zapasów do ciemnego miejsca przy pokojowej temperaturze i nalegamy w ciągu dwóch tygodni, mandarynkowy likier przepisa potem przecedzamy i filtrujemy za pomocą watowego tamponu, ustalonego do konewki.

Nagrzewamy wodę do wrzenia, wsypujemy cukier, mieszamy mieszankę do pełnego rozpuszczenia cukrowych kryształów i gotujemy w ciągu kilku minut zdejmując pianę.

Po oziębieniu przygotowanego syropu mieszamy go z wycedzonym naparem, obserwując jak mieszanka mętnieje, rozlewamy ją po butelkach i rozmieszczamy w lodówce na trzy-cztery dni. Po zakończeniu czasu likier trzeba zlewać z osadu i odfiltrować za pomocą watowego tamponu.

 
Powiązane artykuły:
Mandarynkowy likier w domowych warunkach
Jaskrawy, smaczny mandarynkowy likier u was może wyjść, jeśli przygotujecie go według dokładnych rekomendacji. Opowiemy jak dobrać składniki, przygotować je i zwyczajnie opiszemy cały proces stworzenia tego napoju.
Dla amatorów alkoholowych fruktowitów: naparów, nalewek, czy domowych cocktaili jest opisany dalej przepis nieprawdopodobnie smacznego i aromatycznego bananowego likieru. Wam na pewno spodoba się proces jego stworzenia.
Napój na skórkach mandarynkowych
W trakcie masowego jedzenia mandarynek zazwyczaj wszyscy pozbywają się od skórki, wyrzucając ją. Proponujemy tego nie czynić, a przygotować niezwykle jaskrawy i aromatyczny napój na mandarynkowych skórkach.
Mandarynkowy nawar na wódce
Aromatyczny, alkoholowy napój można przygotować samodzielnie z mandarynek i wódki. Nawar, przepisy którego są opisane, dalej wychodzi smaczny i jaskrawy. Również opowiemy, jak uzupełnić skład niektórymi aromatycznymi składnikami.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty