Mandarynkowy likier – jaskrawy napój, co daruje dobry humor

Faworyt noworocznych świąt – mandarynka poza wątpliwością jest dobra w świeżym wyglądzie. Lecz z niej również wychodzą oszałamiające likiery. Przy czym przygotowywać je można nawet, że tak powiem, z mandarynkowych odpadów – skórek.
Jak poprawnie przygotować mandarynkowy likier z całych płodów i ich skórki? Opowiemy dokładnie w przepisach niżej.
Szybki mandarynkowy likier za pięć dni – przepis na wódce
Składniki:
- mandarynki – 1 kg;
- cukier – 100-120 g;
- wódka – 0,5 l;
- woda – 120 ml;
- laska cynamonu (za pragnieniem) – 1 szt.
Przygotowanie
Przystępując do przygotowania szybkiego mandarynkowego likieru bardzo dobrze wymywamy mandarynkowe płody pod bieżącą gorącą wodą, wycieramy do sucha i kroimy razem ze skórką krążkami jak najbardziej cienko. Zawieramy robienie zapasów do czystej i suchej trzylitrowej bańki, dodajemy za pragnieniem laskę cynamonu, zalewamy wódką i zostawiamy przy pokojowej temperaturze w ściemnionym miejscu na czterdzieści osiem godzin.
Po zakończeniu czasu przecedzamy napar i bardzo dobrze wyciskamy szorstką podstawę przez kilka warstw merli. W czerpaku nagrzewamy do wrzenia wodę, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia wszystkich cukrowych kryształów. Po pełnym oziębieniu syropu mieszamy go z wycedzonym mandarynkowym naparem, przelewamy do butelek i dajemy należeć się w lodówce w ciągu jednego albo dwóch dni.
Mandarynkowy likier ze skórek na spirytusie
Składniki:
- mandarynkowe skórki – 150 g;
- cukier – 600 g;
- woda oczyszczona – 600 ml;
- jakościowy spirytus – 1 l.
Przygotowanie
Jakość mandarynkowego likieru na spirytusowi zależy przede wszystkim od jakości ostatniego, a także od tego jak będzie przygotowany główny surowiec – skórki. Jeśli jakość spirytusu nie pozostawia wątpliwości, to pozostało tylko oczyścić mandarynkową skórkę od białych żyłek, maksymalnie oskrobuje się je od pomarańczowej podstawy. Teraz zawieramy przygotowane skórki do bańki i zalewamy spirytusem. Wyznaczamy robienie zapasów do ciemnego miejsca przy pokojowej temperaturze i nalegamy w ciągu dwóch tygodni, a potem przecedzamy i filtrujemy za pomocą watowego tamponu, ustalonego do konewki.
Nagrzewamy wodę do wrzenia, wsypujemy cukier, mieszamy mieszankę do pełnego rozpuszczenia cukrowych kryształów i gotujemy w ciągu kilku minut zdejmując pianę.
Po oziębieniu przygotowanego syropu mieszamy go z wycedzonym naparem, obserwując jak mieszanka mętnieje, rozlewamy ją po butelkach i rozmieszczamy w lodówce na trzy-cztery dni. Po zakończeniu czasu likier trzeba zlewać z osadu i odfiltrować za pomocą watowego tamponu.