Mandarynkowy likier w domowych warunkach

Główna zasada dla otrzymania smacznego mandarynkowego likieru – to wódka o dobrej jakości albo spirytus, smaczna, niesłona, bez chlorku pitna woda i doskonałe, dojrzałe, soczyste mandarynki.
Przepis mandarynkowego likieru w domowych warunkach na wódce, czy na spirytusie
Składniki:
- mandarynki – 700 g;
- wódka, czy rozcieńczony do 45% spirytus – 500 ml;
- sok cytryny – 2 st. łyżki;
- cukier – 1 szklanka;
- wanilina – 1 szczypta;
- woda – 300 ml.
Przygotowanie
Naprawdę nie istnieje wyraźnego i najbardziej prawidłowego przepisu, spróbowawszy ten wariant, potraficie nadal samodzielnie zmieniać składniki, zwiększając, czy zmniejszając słodycz i moc wyrabianego napoju. A tak samo dodawać przyprawy i korzenne trawy, które będą gustować waszemu smakowi, albo sprzątać ich całkiem, udowadniając likier do stanu idealnego dla was.
Więc należy rzetelnie i skrupulatnie umyć mandarynki, potem je dobrze i do sucha otrzeć. To dzieje się dlatego, że płody po montażu obrabiają się różnymi chemicznymi preparatami dla trwalszego przechowywania i zachowania atrakcyjnego towarowego wyglądu. Z mandarynek zdejmijcie skórkę cytrynową, nie dotknąwszy białej skórki, co znajduje się pod nią, pokrójcie słomką, tłumaczcie do bańki i zalejcie wódką. A same mandarynki odprawcie na przechowywanie do lodówki albo zjedzcie, lecz wtedy przez 7 dni wam będzie potrzebna taka sama ilość mandarynek. Naczynie z mieszanką wódki i skórki cytrynowej szczelnie zamknijcie przykrywką i postawcie do jakiegokolwiek ciemnego miejsca na 7 dni, dziennie kłócąc.
Po tygodniu można przystąpić do drugiego etapu. Z mandarynek należy wycisnąć sok bez miąższu, zrobić to najprędzej za pomocą sokowirówki w pewnym reżimie albo pokroić na kawałki i utłuc łyżką dla ziemniaka potem, wycisnąwszy za pomocą merli złożonej do pięciu warstw. W rondelku połączycie sok mandarynki, sok cytryny, wodę, cukier i wanilinę, udowodnijcie do wrzenia i ugotujcie w ciągu 3 minut, potem dajcie syropowi w całości ochłonąć. Spirytusowy napar ze skórką cytrynową przejecie, skórkę cytrynową można wyrzucić, a spirytusowy napar zmieszajcie z syropem w naczynie i odprawcie jeszcze na tydzień, czy dwa do ciemnego miejsca.
Jak zrobić domowy mandarynkowy likier w pięć dni?
Składniki:
- mandarynki – 700 g;
- wódka, czy rozcieńczony do 45% spirytus – 500 ml;
- cukier – 1 szklanka;
- woda – 250 ml.
Przygotowanie
Wszystko tak samo, rzetelnie i skrupulatnie odmywamy mandarynki odniepotrzebnego pokrycia z chemii i wosku, obcieramy je do sucha i kroimy razem ze skórką cytrynową na niewielkie kawałki. Odprawiamy pokrojone mandarynki do bańki i zalewamy je wódką na dwa dni. Bańkę postawcie do ciemnego miejsca i parę razy rozbełtajcie w ciągu tego czasu. Przez dwa dni wodę i cukier połączycie w rondelku i ugotujcie w ciągu 6 minut, w ten sposób otrzymamy nasycony i bardzo aromatyczny syrop. Otwórzcie naczynie z wódką i mandarynkami, przelejcie przez szczelnie złożoną merlę do innego czystego naczynia, a potem w tej samej merli wyciśnijcie sok z miąższu. Już wystygły syrop dodajcie do wódki i mandarynkowego soku, potem zostawcie należeć się trzy dni.