Mandarynkowy nawar na wódce

W sezon mandarynek, kiedy soczyste płody można znaleźć na każdej ladzie za dostępną ceną, przekonacie się w tym, że zrobiły dosyć aromatycznych robień zapasów na podstawie cytrusów. Dżemy, konfitura, lemoniada, kompoty – najbardziej zwykłe warianty robienia zapasów "noworocznego smaku" na zapas, w tym materiale rekomendujemy pójść niezupełnie zwykłą drogą, przygotowawszy wonny, mandarynkowy nawar na wódce.
Mandarynkowy nawar na wódce – przepis
Zwyczajny nawar przygotowuje się na jednych tylko mandarynkowych skórkach, te przepisy koniecznie rozpatrzymy, lecz teraz zatrzymamy swoją uwagę na napoju, w skład którego wchodzi nie tylko skórka cytrynowa, ale i miąższ, dzięki któremu nawar wychodzi aromatyczny i słodkawy.
Skłądniki:
- mandarynki (średniego rozmiaru) – 2 szt.;
- wódka – 500 ml.
Przygotowanie
Przed tym, jak zrobić mandarynkowy nawar na wódce, zdejmijcie z mandarynki skórkę cytrynową za pomocą noża-ekonoma tak, by na pomarańczowych kawałeczkach nie pozostało żadnej działki z białym miąższem. Rzecz w tym, że miąższ, jak i błona samych cząstek, razem z nasieniem nadaje nawarowi wyrażoną gorycz. Oddzieliwszy skórkę cytrynową, bierzcie się i za miąższ, zetnijcie soczyste segmenty z błon za pomocą ostrego noża. Pokładźcie miąższ cytrusu i skórkę cytrynową na dno słoika odpowiedniej objętości i zalejcie wódką. Szczelnie zbałamućcie przykrywkę i nie zapomnijcie wskazać datę i czas przygotowania dla dokładnego dotrzymania terminów.
Podczas nalegania unikajcie trafienia na tarę słonecznego światła, które może zrobić napój zmętniałym i bezbarwnym. Okres nalegania znajduje się w ramach 3-4 dni, nie bójcie się próbować nawar i wahać się czas według własnego mniemania. Również nie zapominajcie strząsać tarę z napojem raz na dzień.
Przepis mandarynkowego nawaru
Jeszcze jeden wariant pojednania smaków prosto krzyczy o zimie: mandarynka, świerkowe gałęzie i jagody jałowca na wyjściu dadzą zadziwiająco aromatyczny napój.
Składniki:
- wódka - 1 l;
- mandarynka (duża) – 1 szt.;
- jagody jałowca – 5 szt.;
- świerkowe gałęzie (po 5 cm) – 3 szt.
Przygotowanie
Przed tym, jak zrobić mandarynkowy nawar, oczyścicie mandarynkową skórkę cytrynową nożem-ekonomem, wydalając reszty białego miąższu przy konieczności. Pokładźcie skórkę cytrynową do czystej butli razem z przemytymi i obsuszonymi świerkowymi gałęziami i jagodami jałowca. Zalejcie zawartość tary wódką i zamknijcie przykrywką. Zostawcie nawar w ciemnym i chłodnym miejscu na 2-3 dni, zależnie od pożądanej mocy smaku i aromatu. Strząsajcie zawartość butli co dzień. Gotowy napój wycedźcie i przelejcie do czystej tary.
Nawar na mandarynkowych skórkach na wódce
Aromat i smak nawaru może nadawać nie tylko skórka cytrynowa płodu, ale i rozmaite przyprawy. W tym przepisie rozstrzygnęliśmy zatrzymać się na pojednaniu mandarynki i wanilii. W wyniku wyjdzie aromatyczny napój, idealnie odpowiedni dla użytku nie tylko w czystym wyglądzie, ale i w składzie cocktaili.

Składniki:
- mandarynki – 2 szt.;
- strączek wanilii – 1 szt.;
- wódka – 750 ml.
Przygotowanie
Przygotowawszy czystą i suchą szklaną tarę, rozkrójcie waniliowy strączek wpół i ulokujecie go do środka. Zalejcie wanilię wódką i zamknijcie tarę przykrywką. Postawcie napój nalegać się w ciemnym i chłodnym miejscu na 3 doby, nie zapominając strząsać zawartości raz na dzień. Po całym tym czasie natrzyjcie mandarynkową skórkę cytrynową, unikając trafienia białej jej części do ogólnej masy. Blisko dwóch łyżek skórki cytrynowej wyślijcie do butli z przyszłym napojem i zostawcie pojemność jeszcze na 3 dni. Przed użytkiem wycedzicie napój na mandarynkowych skórkach przez kawowy, czy watowo-merlowy filtr, żeby pozbyć się od suspensji skórki cytrynowej.