Mandarynkowy sok – pomarańczowy nastrój w szklance
Mandarynkowy sok bardzo rzadko spotyka się w sprzedaży. Jednak nawet przy jego nieobecności w sklepach możecie łatwo przygotować ten pożyteczny i smaczny napój samodzielnie. On podwyższa życiową aktywność, pięknie zaspokoi pragnienie i broni organizm od zaziębienia. Pomożemy i opowiemy jak zrobić mandarynkowy sok.
Mandarynkowy sok w domowych warunkach
Składniki:
- mandarynki – 1 kg;
- cukier – według smaku.
Przygotowanie
Więc mandarynki przemywamy, obsuszamy, czyścimy i wyjmujemy akuratnie wszystkie kostki. Potem obrabiamy owoce na cząstki, wykładamy do czary blendera i za pragnieniem rzucamy trochę cukru. Teraz zbijamy wszystko do jednorodności, przecedzamy przez merlę i rozlewamy po szklankach. I tyle, mandarynkowy sok w blenderze jest gotowy!
Mandarynkowy sok z marchwią
Składniki:
- mandarynki duże – 6 szt.;
- lód – za pragnieniem;
- marchew – 200 g.
Przygotowanie
Mandarynki przemywamy i łuszczymy akuratnie. Jeśli skórka cytrynowa jest cieniutka to można nie zdejmować, ponieważ w niej mieści się dużo witamin i pożytecznych substancji. Potem kroimy owoce kawałeczkami, wyjmujemy wszystkie kostki i przepuszczamy przez sokowirówkę. Marchew czyścimy, przemywamy i szatkujemy dowolnymi kawałeczkami. Przygotowane warzywo też rozdrabniamy za pomocą sokowirówki i mieszamy otrzymany sok z mandarynkowym do jednorodności. Na dno wysokich kielichów rzucamy kilka kostek lodu i wlewamy przygotowany sok. Podajemy witaminowy napój prosto z mostu na stół z rurkami.
Mandarynkowy sok jest gotowy!
Mandarynkowy sok w domowych warunkach na zimę
Składniki:
- mandarynki dojrzałe – 1 kg;
- woda filtrowana – 600 ml;
- cukier – 600 g.
Przygotowanie
Mandarynki rzetelnie przebieramy, przemywamy, kroimy na połówki i wyjmujemy wszystkie kostki. Potem akuratnie zdejmujemy skórkę cytrynową, a oczyszczone płody przekręcamy przez maszynkę do mięsa, czy rozdrabniamy za pomocą blendera. Otrzymaną masę przecedzamy przez sito, przelewamy do rondla i stawiamy na średni ogień. Nagrzewamy sok 10 minut, a tymczasem gotujemy gęsty słodki syrop. Dlatego w rondelek z wodą rzucamy cukier, mieszamy i gotujemy do gęstnienia, mieszając. Po tym wylewamy go do mandarynkowego soku i rozlewamy do suchych i czystych baniek. Zamykamy przykrywkami, pasteryzujemy i hermetycznie wtaczamy. Przewracamy robienie zapasów szyjką na dół i ostudzamy. Gotowy mandarynkowy sok zachowujemy w lodówce i podajemy razem z kłutym lodem.