Mandarynkowy sok – pomarańczowy nastrój w szklance

mandarynkowy sok

Mandarynkowy sok bardzo rzadko spotyka się w sprzedaży. Jednak nawet przy jego nieobecności w sklepach możecie łatwo przygotować ten pożyteczny i smaczny napój samodzielnie. On podwyższa życiową aktywność, pięknie zaspokoi pragnienie i broni organizm od zaziębienia. Pomożemy i opowiemy jak zrobić mandarynkowy sok.

Mandarynkowy sok w domowych warunkach

Składniki:

Przygotowanie

Więc mandarynki przemywamy, obsuszamy, czyścimy i wyjmujemy akuratnie wszystkie kostki. Potem obrabiamy owoce na cząstki, wykładamy do czary blendera i za pragnieniem rzucamy trochę cukru. Teraz zbijamy wszystko do jednorodności, przecedzamy przez merlę i rozlewamy po szklankach. I tyle, mandarynkowy sok w blenderze jest gotowy!

Mandarynkowy sok z marchwią

Składniki:

  • mandarynki duże – 6 szt.;
  • lód – za pragnieniem;
  • marchew – 200 g.

Przygotowanie

Mandarynki przemywamy i łuszczymy akuratnie. Jeśli skórka cytrynowa jest cieniutka to można nie zdejmować, ponieważ w niej mieści się dużo witamin i pożytecznych substancji. Potem kroimy owoce kawałeczkami, wyjmujemy wszystkie kostki i przepuszczamy przez sokowirówkę. Marchew czyścimy, przemywamy i szatkujemy dowolnymi kawałeczkami. Przygotowane warzywo też rozdrabniamy za pomocą sokowirówki i mieszamy otrzymany sok z mandarynkowym do jednorodności. Na dno wysokich kielichów rzucamy kilka kostek lodu i wlewamy przygotowany sok. Podajemy witaminowy napój prosto z mostu na stół z rurkami.

Mandarynkowy sok jest gotowy!

Mandarynkowy sok w domowych warunkach na zimę

Składniki:

  • mandarynki dojrzałe – 1 kg;
  • woda filtrowana – 600 ml;
  • cukier – 600 g.

Przygotowanie

Mandarynki rzetelnie przebieramy, przemywamy, kroimy na połówki i wyjmujemy wszystkie kostki. Potem akuratnie zdejmujemy skórkę jak zrobić mandarynkowy sokcytrynową, a oczyszczone płody przekręcamy przez maszynkę do mięsa, czy rozdrabniamy za pomocą blendera. Otrzymaną masę przecedzamy przez sito, przelewamy do rondla i stawiamy na średni ogień. Nagrzewamy sok 10 minut, a tymczasem gotujemy gęsty słodki syrop. Dlatego w rondelek z wodą rzucamy cukier, mieszamy i gotujemy do gęstnienia, mieszając. Po tym wylewamy go do mandarynkowego soku i rozlewamy do suchych i czystych baniek. Zamykamy przykrywkami, pasteryzujemy i hermetycznie wtaczamy. Przewracamy robienie zapasów szyjką na dół i ostudzamy. Gotowy mandarynkowy sok zachowujemy w lodówce i podajemy razem z kłutym lodem.

 
Powiązane artykuły:
Napój ze skórek mandarynkowych – pomarańczowy smak święta
Smaczny i aromatyczny napój u was wyjdzie, jeśli skorzystacie się przepisami, które są opisane w artykule. Opowiemy, jak bez trudności ucieszyć siebie bardzo smacznym, tonizującym i zwyczajnie pożytecznym mandarynkowym napojem.
Przepis kiśla z krochmalem z zamrożonych jagód
Jagodowy kisiel – najsmaczniejszy i bardzo pożyteczny napój, który absolutnie nieskomplikowanie zrobić w domu, na swojej kuchni. W wyniku kisiel wyjdzie nieprawdopodobnie jaskrawym, nasyconym i koniecznie smacznym.
Jak ugotować kisiel z jagód i krochmalu?
Dziś niezasłużenie stanął zapominać się taki bardzo smaczny napój jak kisiel. I bardzo daremnie, przecież przygotować go jest nieprawdopodobnie prosto, a można delektować długo.
Jak ugotować smaczny kisiel z zamrożonych jagód?
Ucieszcie siebie i krewnych bardzo smacznym gęstym napojem – ugotujecie aromatyczny kisiel według zaproponowanych dalej prostych przepisów. Opowiemy jak z dostępnych komponentów stworzyć kisiel na podstawie zamrożonych jagód.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty