Marynata do mięsa, co zrobi smak pikantnym i niezwykle miękkim
Marynata do mięsa – nieodłączny atrybut przygotowania, co zabezpiecza świetny wyrażony smak gotowej potrawy. Podstawą do marynaty zawsze lepiej wybierać składniki, co implikują kwas, który będzie rozszczepiał białka w mięsnych włóknach. Tak lepszymi bazowymi składowymi marynaty są cytrusowe soki, ocet, pomidory, kiwi i produkty mleczne. Pewne z tych składników zostaną uczestnikami niżej wymienionych przepisów.
Marynata do mięsa do gotowania na patelni
Smażenie – jeden z najszybszych sposobów przygotowania mięsa, prawda po to, żeby zabezpieczyć ciekawy smak potrawy, o jutrzejszej kolacji zdarzy się pomyśleć zawczasu, ponieważ przed obsmażeniem kawałeczkom należy w ciągu całej nocy przeleżeć w tej aromatycznej, cytrusowej marynacie.
Składniki:
- jabłkowy ocet – 115 ml;
- oliwa – 115 ml;
- sojowy sos – 65 ml;
- cytryna – 1 szt.;
- trzcinowy cukier – 5 g;
- czosnkowe ząbki – 3 szt.;
- świeży imbir – kawałeczek 2,5 cm.
Przygotowanie
Wygniećcie sok z cytryny i oczyśćcie z niego całą skórkę cytrynową. Połączcie wszystkie składowe z kwasem - cytrynowym sokiem i octem. Śladem wlejcie sojowy sos i oliwę. Kiedy wszystkie płynne komponenty połączą się do gładkiej emulsji, dodajcie skórkę cytrynową, piurowany czosnek, cukier i tarty imbir. Nie trzeba zapominać i o dobrej garści soli. Otrzymanej objętości marynaty wystarcza dla półkilogramowego kawałka.
Marynata do wędzenia mięsa w domowych warunkach
Nie biorąc pod uwagę to, że marynować mięso przed wędzeniem można jak w suchej marynacie, tak i w płynie, oddajemy przewagę pierwszemu wariantowi w celu nie zalewać kawałek. Ten przepis marynaty do mięsa podchodzi jak dla gorącego, tak i dla zimnego wędzenia.
Składniki:
- czarny pieprz – 2 st. łyżki;
- papryka – 2 st. łyżki;
- suszona cebula i czosnek – po 1 st. łyżce;
- pieprz, mielona kolendra, nasienie kopru – 1 st. łyżka.
Przygotowanie
Jeśli czynicie poprzedni poseł mięsa, to sól można wyłączyć ze spisu składników do marynaty, owak połączycie wszystkie komponenty ze spisu razem. Pokrojony kawałek mięsa porządnie natrzyjcie aromatyczną mieszanką i zostawcie w chłodzie na parę dni.
Marynata do suszonego mięsa
Kawałeczki suszonego mięsa, co dostało nazwę dżerki to wygodny sposób zachować dużą ilość mięsa na zapas. Za pomocą rozmaitych marynat, suszonemu mięsu można nadawać tyle różnych smaków, co i świeżemu.
Składniki:
- sojowy sos – 135 ml;
- ostro-słodki sos – 135 ml;
- suszona cebula, czosnek – po 1 st. łyżce.
Przygotowanie
Przed początkiem marynowania, rozdzielcie wycinek na cienkie prążki. Końcowej objętości marynaty wystarcza na 1 kg mięsa. Dalej zbijcie sojowy sos z ostro-słodkim chili i dodajcie suszoną cebulę z czosnkiem. Zostawcie mięso marynować się minimum na 8 i maksimum na 14 godzin.
Marynata do zapiekania mięsa w piecyku
Składniki:
- cytrynowy sok - 35 ml;
- oliwa – 15 ml;
- czosnkowe ząbki – 2 szt.;
- oregano – 1 st. łyżka;
- tymianek, papryka – 1 łyżka.
Przygotowanie
Rozetrzyjcie czosnek do pasty z solą. Rozwiedźcie pastę oliwą i dodajcie suszone oregano, tymianek i paprykę. Wlejcie cytrusowy sok i załadujcie kawałeczki mięsa do marynaty.
Marynata do mięsa na grillu
Grill można nazwać jednym z najbardziej uniwersalnych sposobów przygotowania, ponieważ dla niego godzą się rozmaite rodzaje marynaty. Ten, co będziemy wykorzystywały dalej, zawiera minimum składników.
Składniki:
- trzcinowy cukier – 1 st. łyżka;
- gorczyca – 2 st. łyżki;
- papryka, tymianek – 1 st. łyżka;
- oliwa – 45 ml.
Przygotowanie
Przygotujcie mieszankę z suchych przypraw i rozwiedźcie ją oliwą. Rozprowadźcie otrzymaną mieszankę po kawałku mięsa i zostawcie marynować się w ciągu całej doby.