Marynata do warzyw na ognisko
Marynatę przygotowuje się zazwyczaj osobno do każdego warzywa czy dwóch – trzech rodzajów, ponieważ każdy z nich ma swój własny smak. Jeśli postanowiliście przygotować całą kupę warzyw razem, to możecie nie ograniczać się oliwą i morską solą, a wziąć za przykład nasze uniwersalne przepisy do marynowania.
Marynata do warzyw na ognisko - przepisPierwszą i bazową marynatę przygotowuje się na podstawie jednego tylko octu balsamicznego o wiele delikatniejszego niż winny.
Składniki:
- ocet balsamiczny - 45 ml;
- ząbki czosnku- 3 szt.;
- garść natki pietruszki i bazylik;
- liście rozmarynu - 1/2 łyżki.
Przygotowanie
W moździerzu w pure rozetrzyjcie ząbki czosnku, listki rozmarynu, a także natkę pietruszki i bazylię. Żeby natka i czosnek lepiej się rozgniotły, dodajcie szczyptę grubej morskiej soli. Marynatą, która wyszła zalejcie krążki warzyw, wymieszajcie i zostawcie do zamarynowania na pół godziny.
Jak zamarynować warzywa na ognisko?Lubcie ostre? To następny przepis dla was! Bazowe połączenie ostrego pieprzu z sokiem limonki i świeżą natką zdolne są uzupełnić pieczone ziemniaki, bakłażany, kabaczki, kukurydzę czy dynię.
Składniki:
- oliwa - 35 ml;
- ostry pieprz - 1 szt.;
- sok limonki - 40 ml;
- cukier - 15 g;
- garść natki kolendry.
Przygotowanie
Oczyśćcie pieprz od nasienia i rzućcie do blendera razem z natką. Kiedy pieprz przekształci się na kaszę, zaczynajcie wlewać najpierw olej, potem kwas pod postacią soku z limonki, a potem dodajcie cukier i czekajcie na rozpuszczenie kryształów. Możecie zostawić warzywa w ostrej mieszance na 10 minut, a możecie smarować kawałeczki marynatą od razu przy obsmażaniu na grillu.
Jak zamarynować warzywa na ognisko w sosie sojowym?Ta marynata na podstawie soi pasuje dla tych przypadków, kiedy postanowiliście zadziwić gości azjatyckim menu.
Składniki:
- olej roślinny - 60 ml;
- sos sojowy - 60 ml;
- sok pomarańczowy - 60 ml;
- czosnkowe ząbki - 4 szt.;
- syrop klonowy - 30 ml;
- ocet ryżowy - 45 ml;
- olej sezamowy - 25 ml
Przygotowanie
Postawcie sojowy sos na płytę i dodajcie pokrojony czosnek i klonowy syrop. Jak tylko odczujecie zapach czosnku – zdejmujcie marynatę z ognia i łączcie z oboma rodzajami oleju, sokiem pomarańczy, syropem klonowym i octem. Marynata do warzyw na ognisko jest gotowa! Na marynowanie w niej musi trwać nie więcej niż godzinę.