Maślany krem do ozdoby tortu

Wypiec w domowych warunkach smaczny tort to duża sprawa. Lecz ważnie również nadać jemu wyglądu zewnętrznego, to znaczy dobrze zaprezentować, żeby otrzymać entuzjastyczne oddzewy gości czy domowników. Przecież to tak budzi natchnienie. Idealnym wariantem dla ozdoby tortów będzie użycie maślanego kremu, za pomocą którego można sformować różnego rodzaju wzory, skorzystawszy z cukierniczego worka.
W naszych przepisach opowiemy jak poprawnie przygotować maślany krem do ozdoby tortu w domowych warunkach, a także zaproponujemy kilka wariantów jego przygotowania.
Przepis białkowo-maślanego kremu do ozdoby tortu – przepis
Składniki:
- masło – 410 g;
- białka – 5 szt.;
- cukier – 160-190 g;
- wanilia – według smaku;
- kwasek cytrynowy – 1/3 szczypta.
Przygotowanie
Dla przygotowania kremu przydadzą się dwa rondelki różnej średnicy. W dużą z nich nalewamy trochę wody i stawiamy na ogień. W mniejszej łączymy białka z cukrowym piaskiem i trzecią szczypty kwasku cytrynowego i umieszczamy na wodną łaźnię do dużej pojemności. Śledzimy za tym, żeby dno górnego naczynia z białkami nie dotykało się wody. Bez ustanku mieszając białkową mieszankę, nagrzewamy do temperatury siedemdziesiąt jeden stopień. Tu bez kuchennego termometru w żaden sposób nie można się obejść, ponieważ bardzo ważnie wytrwać wskazaną temperaturę.
Zdejmujemy rondel z wodnej łaźni i zbijamy zawartość za pomocą miksera do otrzymania szczelnych ostrych pików, potem zostawiamy masę do lodówki, wprowadzamy miękkie masło, wanilię czy dowolny inny aromat i znów roztłukujemy masę mikserem do jednorodności.
Czekoladowo-maślany krem do tortu
Składniki:
- masło – 130 g;
- jajko – 0,5 szt.;
- puder cukrowy – 160 g;
- kakao – 15-20 g;
- woda filtrowana – 15 ml;
- waniliowy ekstrakt – 5 ml.
Przygotowanie
Masło wyjmujemy zawczasu z lodówki, wykładamy do miski i zostawiamy na pewny czas przy pokojowej temperaturze. Potem roztłukujemy go za pomocą miksera do otrzymania powietrznej struktury, wlewamy połowę zbitego do jednorodności jajka i znów roztłukujemy mikserem. Teraz przesiewamy małymi porcjami do kremu cukrowy puder, każdorazowo ubijając do jednorodności. W osobnym naczyniu mieszamy kakao z lodowatą wodą i waniliowym ekstraktem i wlewamy otrzymaną mieszankę do innych komponentów. Zbijamy mikserem pewny czas wszystko razem, domagając się gładkiej i jednorodnej struktury.
Krem jest gotowy, można zastosować go zgodnie z przeznaczeniem i ozdobić nim tort czy ciastka, a także wykorzystać do innych deserów.
Maślany krem z mlekiem skondensowanym do ozdoby tortu
Składniki:
- olej śmietankowy – 150 g;
- mleko skondensowane – 35-45 g;
- wanilia – według smaku;
- spożywczy barwnik (według smaku).
Przygotowanie
Do tego co odtajało przy pokojowej temperaturze trochę ubite masło dodajemy małymi porcjami mleko skondensowane i roztłukujemy każdorazowo do jednorodności i świetności. Mleko skondensowane jak i olej, powinno być jakościowe i gęste, tylko w tym wypadku krem wyjdzie pożądanego rodzaju i konsystencji. Dodajemy jej po trochę i regulujemy w ten sposób gęstość. Jeśli potrzebujemy, żeby krem był szczelny, dodamy jeszcze trochę oleju, jeśli miękki to pokładziemy łyżkę mleka skondensowanego i jeszcze raz zbijemy. W zakończeniu procedury zbijania dodamy według smaku wanilię.
Taki krem można zafarbować spożywczym barwnikiem dla otrzymania kolorowej podstawy do ozdoby tortów. Przy konieczności rozdzielamy go na części, mieszamy z barwnikami i znów trochę zbijamy.