Mastyka z mleka skondensowanego, która wychodzi zawsze

mastyka z mleka skondensowanego

Jeśli wygląd zewnętrzny waszego tortu wywołuje niemniej skomplikowanych pytań, aniżeli smak, to rekomendujemy przepisy przygotowania mastyki. Skorzystawszy się z których potraficie przepięknie ozdobić tort w domowych warunkach nie gorzej od dowolnego cukiernika. Przecież co może być bardziej oryginalne od wyrobu, ozdobionego tak samo.

Do pomocy opowiemy, jak zrobić mastykę z mleka skondensowanego, które wychodzi zawsze i bez żadnych problemów. Główne wziąć produkty dla jej przygotowania tylko naturalne i najlepszej jakości, dotrzymać się kilku nieskomplikowanych rekomendacji – i naprawdę sukces jest zabezpieczony.

Mastyka z mleka skondensowanego, cukrowego pudru i suchego mleka – przepis

Składniki:

  • mleko zgęszczone – 110 g;
  • cukier puder – 160 g;
  • sok cytrynowy – 2 st. łyżki;
  • mleko suche – 160 g.

Przygotowanie

Dla realizacji najbardziej popularnego przepisu przygotowania mastyki z mleka skondensowanego mieszamy w odpowiednim naczyniu puder cukrowy i suche mleko, a potem dodawszy cytrynowy sok i mleko stopniowo skondensowane, mieszamy masę najpierw za pomocą łyżki. Potem wykładamy ją na posypaną pudrem cukrowym powierzchnię i kończymy zagniatanie, domagając się jednorodnej plastycznej tekstury mastyki. Po gotowości można rozdzielić otrzymaną masę na konieczną ilość części i zmieszać każdą z barwnikiem pożądanego koloru. Rekomendujemy, przystępując do przygotowania, cukrowy puder i suche mleko zawczasu przesiewać, wtedy mastyka nie będzie zawierała niepożądanych grudek. Taka mastyka pięknie podejdzie dla obciągania tortów, a dla wyrobu figurek będą poptrzebne trochę inne proporcje komponentów, o czym opowiemy w następnym przepisie.

Jak zrobić mastykę z mleka skondensowanego w domowych warunkach dla robienia figurek?

Składniki:

  • mleko zgęszczone – 55 g;
  • puder cukrowy – 110 g;
  • mleko suche – 110 g;
  • sok cytrynowy – 1 łyżka.

Przygotowanie

Dla wyrobu figur mastyka powinna być o wiele szczelna i twardsza. Tylko w takim wypadku wyroby z jej nie będą płynęły i zachowają pierwotny rodzaj do momentu przedstawienia tortu i jego użytku. Jak wspominaliśmy już w poprzednim przepisie suche składowe, a mianowicie puder cukrowy i suche mleko należy zawczasu przesiewać i zmieszać w misce. Po tym dodajemy mleko skondensowane i cytrynowy sok i mieszamy rzetelnie, domagając się szczelnej, jednorodnej tekstury mastyki. Mieszać ją w tym wypadku będzie bardziej skomplikowanie i trochę dłużej. Najpierw ona jest dosyć pulchna i nawet sypka, a przy trwałym mieszaniu nabywa plastyczność.

Mleczna mastyka na mleku skondensowanym

Składniki:

  • mleko zgęszczone – 380 g;
  • puder cukrowy – 340 g;
  • mleczna dziecięca mieszanka – 350 g.

Przygotowanie

Mastykę na mleku skondensowanym można przygotować i z zastosowaniem dziecięcej mlecznej mieszanki. Mieszamy ją z cukrowym pudrem w misce odpowiedniego rozmiaru, a potem dodajemy mleko skondensowane i czynimy zagniatanie. Mieszamy mastykę w ciągu siedmiu-dziesięciu minut. W ciągu tego czasu ona musi stać się jednorodną i plastyczną. Teraz kim mastyki obracamy spożywczą folią i dajemy jej należeć się pod warunkiem temperatury pokojowej w ciągu trzydziestu-czterdziestu minut. Po tym na życzenie napełniamy masę pożądanym kolorem, przy konieczności rozdzieliwszy ją przed tym na części.

Mastyka z mleka skondensowanego w domowych warunkach – przepis z krochmalem

Składniki:

  • mleko zgęszczone – 140 g;
  • puder cukrowy – 140 g;
  • mastyka z mleka skondensowanego cukrowego pudru i suchego mleka
  • mleko suche – 140 g;
  • krochmal – 50-100 g.

Przygotowanie

W tym wypadku dla przygotowania mastyki bierzemy wszystkie składowe równo, wykorzystując dla wyznaczenia ilości kuchenne wagi. Suche składowe (suche mleko i cukrowy puder) przesiewamy i mieszamy w misce z mlekiem skondensowanym. Mieszamy otrzymaną masę rękami, wyłożywszy ją na przysypany krochmalem stół i dodajemy przy mieszaniu krochmal do otrzymania nielepkiej tekstury plastycznej piguły. Przed użyciem dajemy mastyce należeć się pod folią w ciągu pół godziny.

 
Powiązane artykuły:
Jak zrobić jaskrawą i smaczną mastykę z marshmallow?
Świetną alternatywą drogiej, kupionej mastyce stanie się materiał zrobiony własnoręcznie. Pomysłowe gospodynie wymyśliły bardzo budżetowy sposób ozdobienia deserów mastyką, zrobioną ze zwyczajnego marshmallow.
Jak zrobić marshmallow w domowych warunkach?
Dziwne, ale marshmallow całkiem nietrudno zrobić własnymi siłami. Te delikatne smakołyki są absolutnie niewybredne w przygotowaniu, a wynik poza wątpliwością spodoba się wszystkim, zwłaszcza dzieciom.
Jak gotować mleko skondensowane w domowych warunkach?
Przepisy z tego artykułu zdolne są podbić każdego łakomczucha. Dalej opiszemy główne przepisy przygotowania domowego mleka skondensowanego i opowiemy jak domagać się pożądanego wyniku za pomocą różnej kuchennej techniki.
Co można przygotować na śniadanie?
Czasami idee dla przygotowania śniadania przepadają i żeby rankiem nie wymyślać co przygotować smacznego – skorzystajcie z naszych przepisów. Dalej opowiemy jak urozmaicać poranny stół nowymi potrawami.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty