Mastyka z mleka skondensowanego, która wychodzi zawsze
Jeśli wygląd zewnętrzny waszego tortu wywołuje niemniej skomplikowanych pytań, aniżeli smak, to rekomendujemy przepisy przygotowania mastyki. Skorzystawszy się z których potraficie przepięknie ozdobić tort w domowych warunkach nie gorzej od dowolnego cukiernika. Przecież co może być bardziej oryginalne od wyrobu, ozdobionego tak samo.
Do pomocy opowiemy, jak zrobić mastykę z mleka skondensowanego, które wychodzi zawsze i bez żadnych problemów. Główne wziąć produkty dla jej przygotowania tylko naturalne i najlepszej jakości, dotrzymać się kilku nieskomplikowanych rekomendacji – i naprawdę sukces jest zabezpieczony.
Mastyka z mleka skondensowanego, cukrowego pudru i suchego mleka – przepis
Składniki:
- mleko zgęszczone – 110 g;
- cukier puder – 160 g;
- sok cytrynowy – 2 st. łyżki;
- mleko suche – 160 g.
Przygotowanie
Dla realizacji najbardziej popularnego przepisu przygotowania mastyki z mleka skondensowanego mieszamy w odpowiednim naczyniu puder cukrowy i suche mleko, a potem dodawszy cytrynowy sok i mleko stopniowo skondensowane, mieszamy masę najpierw za pomocą łyżki. Potem wykładamy ją na posypaną pudrem cukrowym powierzchnię i kończymy zagniatanie, domagając się jednorodnej plastycznej tekstury mastyki. Po gotowości można rozdzielić otrzymaną masę na konieczną ilość części i zmieszać każdą z barwnikiem pożądanego koloru. Rekomendujemy, przystępując do przygotowania, cukrowy puder i suche mleko zawczasu przesiewać, wtedy mastyka nie będzie zawierała niepożądanych grudek. Taka mastyka pięknie podejdzie dla obciągania tortów, a dla wyrobu figurek będą poptrzebne trochę inne proporcje komponentów, o czym opowiemy w następnym przepisie.
Jak zrobić mastykę z mleka skondensowanego w domowych warunkach dla robienia figurek?
Składniki:
- mleko zgęszczone – 55 g;
- puder cukrowy – 110 g;
- mleko suche – 110 g;
- sok cytrynowy – 1 łyżka.
Przygotowanie
Dla wyrobu figur mastyka powinna być o wiele szczelna i twardsza. Tylko w takim wypadku wyroby z jej nie będą płynęły i zachowają pierwotny rodzaj do momentu przedstawienia tortu i jego użytku. Jak wspominaliśmy już w poprzednim przepisie suche składowe, a mianowicie puder cukrowy i suche mleko należy zawczasu przesiewać i zmieszać w misce. Po tym dodajemy mleko skondensowane i cytrynowy sok i mieszamy rzetelnie, domagając się szczelnej, jednorodnej tekstury mastyki. Mieszać ją w tym wypadku będzie bardziej skomplikowanie i trochę dłużej. Najpierw ona jest dosyć pulchna i nawet sypka, a przy trwałym mieszaniu nabywa plastyczność.
Mleczna mastyka na mleku skondensowanymSkładniki:
- mleko zgęszczone – 380 g;
- puder cukrowy – 340 g;
- mleczna dziecięca mieszanka – 350 g.
Przygotowanie
Mastykę na mleku skondensowanym można przygotować i z zastosowaniem dziecięcej mlecznej mieszanki. Mieszamy ją z cukrowym pudrem w misce odpowiedniego rozmiaru, a potem dodajemy mleko skondensowane i czynimy zagniatanie. Mieszamy mastykę w ciągu siedmiu-dziesięciu minut. W ciągu tego czasu ona musi stać się jednorodną i plastyczną. Teraz kim mastyki obracamy spożywczą folią i dajemy jej należeć się pod warunkiem temperatury pokojowej w ciągu trzydziestu-czterdziestu minut. Po tym na życzenie napełniamy masę pożądanym kolorem, przy konieczności rozdzieliwszy ją przed tym na części.
Mastyka z mleka skondensowanego w domowych warunkach – przepis z krochmalem
Składniki:
- mleko zgęszczone – 140 g;
- puder cukrowy – 140 g;
- mleko suche – 140 g;
- krochmal – 50-100 g.
Przygotowanie
W tym wypadku dla przygotowania mastyki bierzemy wszystkie składowe równo, wykorzystując dla wyznaczenia ilości kuchenne wagi. Suche składowe (suche mleko i cukrowy puder) przesiewamy i mieszamy w misce z mlekiem skondensowanym. Mieszamy otrzymaną masę rękami, wyłożywszy ją na przysypany krochmalem stół i dodajemy przy mieszaniu krochmal do otrzymania nielepkiej tekstury plastycznej piguły. Przed użyciem dajemy mastyce należeć się pod folią w ciągu pół godziny.