Masz ochotę na coś słodkiego, słonego lub ostrego? Dowiedz się, co kieruje twoimi zachciankami żywieniowymi
Różne zachcianki żywieniowe świadczą o braku konkretnych mikro i makroelementów w naszym organizmie. Jak więc poprawnie odczytać zakamuflowane sygnały, które wysyła nam nasz organizm?
1. Wstręt do słodkiego.
Wstręt do słodkiego smaku, nawet miodu, może być sygnałem, że należy zbadać poziom cukru we krwi, zwłaszcza jeśli cierpisz na cukrzycę albo na zespół metaboliczny.
2. Ochota na kapustę.
Jeśli często masz ochotę na kapustę, to może świadczyć o tym, że brakuje ci witaminy U. Jest naturalnym składnikiem, który występuje w soku ze świeżych liści kapusty. Jeśli cierpisz na wrzody żołądka, musisz włączyć kapustę do swojej diety.
3. Ochota na rzodkiewkę.
Rzodkiewki zawierają substancje, które aktywnie wymiatają z naszego organizmu różne toksyny i złogi. Jeśli coraz częściej masz ochotę na rzodkiewkę, to może być sygnałem, że twój organizm potrzebuje natychmiastowego detoksu.
4. Wstręt do słoniny i kanapek z masłem.
Jeśli masz wstręt do słoniny, kanapek z masłem to może świadczyć o zapaleniu pęcherza żółciowego oraz kamicy żółciowej. Również tego typu objawy można obserwować u pacjentów po przebyciu ostrego wirusowego zapalenia wątroby, kiedy to choroba zaburza produkcję żółci.
5. Wstręt do kefiru, kiszonej kapusty i soków.
Być może warto sprawdzić zakwaszenie żołądka. Prawdopodobnie cierpisz na nadkwasotę żołądka. Jeśli natomiast masz ciągle ochotę na wyżej wymienione produkty, to może być sygnałem, że masz problemy z niedokwaszeniem żołądka.
6. Ochota na borówki.
Borówki są bogatym źródłem witaminy A, która jest sprzymierzeńcem naszych oczu. Jeśli masz ciągle ochotę na borówki, być może warto pójść do okulisty?
7. Ochota na cebulę i czosnek.
Ochota na cebulę i czosnek jest sygnałem, że masz obniżoną odporność albo zbyt często spożywasz mięso. Czosnek i cebula wzmagają wchłanianie i przyswajanie białka pochodzenia zwierzęcego.
8. Surowe ziarna gryki.
Ochota na surową grykę jest sygnałem niedoboru żelaza w organizmie.
9. Wstręt do kaszy manny.
Jeśli nie chodzi o grudki, które budzą powszechny wstręt, to wstręt do kaszy manny może być sygnałem, który świadczy o niedoborze wapnia. Kasza manna wypłukuje z naszego organizmu wapń, więc jeśli obok wstrętu do kaszy manny masz coraz częściej apetyt na kredę, to na pewno potrzebujesz suplementacji wapniem.
10. Owoce morza.
Masz ochotę na owoce morza, nawet jeśli nie przepadasz za ich zapachem i smakiem? To jest sygnałem, który świadczy o niedoborze jodu i selenu, więc musisz koniecznie udać się do lekarza endokrynologa.
11. Coś słodkiego.
Najczęściej dzieje się tak, gdy brakuje nam energii, spada dobre samopoczucie albo, kiedy borykamy się z depresją i spożywając coś słodkiego, chcemy dokarmić swój mózg hormonem szczęścia.
12. Masz ochotę na orzechy i sos sojowy.
Jeśli jesteś kobietą, to może być sygnałem, że twoje jajniki na skutek stresu, niedosypiania i przewlekłego zmęczenia zaczęły produkować mniej hormonów płciowych.