Mięsny suflet dla dzieci

mięsny suflet dla dzieci

Prawidłowe odżywianie dzieci – obowiązkowy warunek normalnego wzrostu i rozwoju dziecięcego organizmu. Żeby zabezpieczyć dziecko potrzebną ilością białka, pediatrzy i diabetolodzy rekomendują włączać do racji dzieci ( 8-9 miesięcy) mięso i wyroby mięsne. W tym artykule rozpatrzymy jak przygotować suflet dla dziecka.

Kurzy suflet dla dzieci

Taki suflet świetnie podejdzie dla jednorocznego dziecka. Również bobas wieku starszego oceni smak tej świetnej potrawy.

Składniki:

  • świeże kurze mięso bez żyłek, skóry, czy tłuszczu – 50 g;
  • miąższ białego chleba, czy bułki – 15-20 g;
  • jajko przepiórki – 1 szt.;
  • cebula (niekoniecznie);
  • mleko;
  • sól (według smaku);
  • masło dla oliwienia formy.

Przygotowanie

Ugotować mięso i dobrze rozdrobnić (w blenderze, czy maszynce do mięsa). Zbożowy miąższ wymoczyć w mleku i rozdrobnić tak samo jak i mięso. Mieszamy chleb i mięso, dodajemy tam jajko, sól, trochę rozdrobnionej cebuli i porządnie mieszamy farsz, co wyszedł. Potem, jak mieszanka stała się jednorodną i oddzielnych kawałeczków mięsa, czy bułki nie pozostało, rozcieńczamy farsz mlekiem, aż on nie stanie się "kaszą". Należy naoliwić formę olejem i wypiekać w piecyku, kuchence mikrofalowej, czy parowarze do gotowości (w ciągu 10-15 minut). Na tej zasadzie można zrobić kilka wariantów sufletu z mięsa (indyczki, królika) dla dzieci.

Suflet z wołowiny dla dziecka

Jeśli kurzy suflet nie podchodzi (na przykład u dziecka skłonność do alergicznych reakcji i potrawy z kurą są niepożądane), spróbujcie przygotować mięsny suflet z wołowiny. Zróbcie potrawy nie porcją, a w dużej objętości – otrzymacie przepiękną kolację dla całej rodziny.

Składniki:

  • świeża wołowina – 300 g;
  • kurze jajko – 2 szt.;
  • miąższ pszennego chleba (bułki) – 100 g;
  • masło – 10 g dla oliwienia formy;
  • sól (według smaku).

Przygotowanie

Przygotować mięso: wyszorować, oczyścić od tłuszczu, żyłek, ugotować w solonej wodzie. Rozmaczać zbożowy miąższ w zimnej wodzie, czy mleku. Ugotowane mięso rozdrobnić w blenderze razem ze zbożową masą, rozmiękcza masłem i jajczarskimi żółtkami. Oziębione jajczarskie białka ubić oddzielnie i ostrożnie wprowadzić do gotowego farszu (mieszać masę, przy czym należy akuratnie, w jedną stronę). Gotową masę tłumaczyć do przygotowanej formy i zapiec w piecyku do pojawienia się rumianej motyki (blisko 25-35 minut).

Suflet z wątroby dla dziecka

Wiele bobasów całkiem wypierają się niektórych produktów, na przykład wątroby i rezygnują używać potrawę, jeśli dostrzegają, że w ich składzie jest niekochany produkt. Rodzice głowią się, czym zamienić pożyteczny produkt, a tymczasem przechytrzyć malutkiego kapryśnika czasami można zwyczajnym maskowaniem – na przykład przygotować suflet z wątroby. Smak tej delikatnej potrawy ocenią nie tylko dzieci, ale i ich rodzice.

Składniki:

  • wątroba (kurza, wołowa, cielęca) – 240 g;
  • pszenna mąka – 15 g;
  • mleko – 150 ml;
  • jajko kurze – 1-2 szt. (zależnie od rozmiaru);
  • masło – 15 g dla oliwienia formy;
  • sól (według smaku).

Przygotowanie

Przygotowaną wątrobę (umytą i oczyszczoną od błon) ugotować i zbić w blenderze razem z innymi ingredientami do jednorodności. Przygotować formę (naoliwić śmietankowym), wylać gotowy farsz do formy i zapiec w piecyku do gotowości (do pojawienia apetycznej motyki).

Na takiej samej zasadzie można przygotowywać rybne suflety. Dla tego 240 g wątroby zamieniacie taką samą ilością mięsny suflet dla dzieckarybnego filetu (morszczuk, dorsz, szczupak, pstrąg, łosoś – suflet można zrobić praktycznie z dowolnej ryby, także wybór za wami), inne ingredienty i technologia przygotowania potrawy zostają takimi samymi jak i dla sufletu z wątroby.

W jakości potrawy do mięsnych sufletów dla dzieci świetnie podchodzą zapiekłe się, czy duszone warzywa gotowane (marchewka, kabaczki, groszek).

I nie zapominajcie, że kultura żywienia szczepi się od najmniejszego wieku, toż nie lekceważcie ozdobami potrawy i atrakcyjną zastawą stołu dla rodzinnych obiadów.

 
Powiązane artykuły:
Potrawy z królika dla dzieci
Mięso królika - bardzo pożyteczny, bogaty witaminami i minerałami i do tego dietetyczny produkt. Toż jego obowiązkowo warto włączać do racji dziecka. O tym, które smaczne potrawy przygotować dziecku z królika, opowiemy w artykule.
Pulpieciki dla dzieci – ciekawa potrawa z mięsa
Mięsne pulpieciki – ulubiona i pożyteczna potrawa dla dzieci. Zrobione z nietłustych gatunków mięsa one pięknie uzupełnią i urozmaicają rację dziecka. A robić pulpieciki jest bardzo prosto. W naszym artykule opowiemy jak.
Mięsny suflet dla dzieci – przepis
Gotowy mięsny suflet według przepisu spodoba się wszystkim dzieciom i dorosłym. W wyniku wychodzi delikatna masa, która idealnie podejdzie do ulubionej potrawy, czy sosu i o wiele smaczniej aniżeli ugotowane mięso.
Niezwykłe smaczne i pożyteczne kotlety dla dzieci
Kotlety – potrawa ulubiona wieloma, w tym i przez dzieci. Lecz zwyczajnie dziecięce kotlety różnią się od dorosłych i ingredientami i sposobem przygotowania. Damy kilka przepisów kotletów dla dzieci, które koniecznie spodobają się smakoszowi.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty