Mięsny suflet dla dzieci

Prawidłowe odżywianie dzieci – obowiązkowy warunek normalnego wzrostu i rozwoju dziecięcego organizmu. Żeby zabezpieczyć dziecko potrzebną ilością białka, pediatrzy i diabetolodzy rekomendują włączać do racji dzieci ( 8-9 miesięcy) mięso i wyroby mięsne. W tym artykule rozpatrzymy jak przygotować suflet dla dziecka.
Kurzy suflet dla dzieciTaki suflet świetnie podejdzie dla jednorocznego dziecka. Również bobas wieku starszego oceni smak tej świetnej potrawy.
Składniki:
- świeże kurze mięso bez żyłek, skóry, czy tłuszczu – 50 g;
- miąższ białego chleba, czy bułki – 15-20 g;
- jajko przepiórki – 1 szt.;
- cebula (niekoniecznie);
- mleko;
- sól (według smaku);
- masło dla oliwienia formy.
Przygotowanie
Ugotować mięso i dobrze rozdrobnić (w blenderze, czy maszynce do mięsa). Zbożowy miąższ wymoczyć w mleku i rozdrobnić tak samo jak i mięso. Mieszamy chleb i mięso, dodajemy tam jajko, sól, trochę rozdrobnionej cebuli i porządnie mieszamy farsz, co wyszedł. Potem, jak mieszanka stała się jednorodną i oddzielnych kawałeczków mięsa, czy bułki nie pozostało, rozcieńczamy farsz mlekiem, aż on nie stanie się "kaszą". Należy naoliwić formę olejem i wypiekać w piecyku, kuchence mikrofalowej, czy parowarze do gotowości (w ciągu 10-15 minut). Na tej zasadzie można zrobić kilka wariantów sufletu z mięsa (indyczki, królika) dla dzieci.
Suflet z wołowiny dla dzieckaJeśli kurzy suflet nie podchodzi (na przykład u dziecka skłonność do alergicznych reakcji i potrawy z kurą są niepożądane), spróbujcie przygotować mięsny suflet z wołowiny. Zróbcie potrawy nie porcją, a w dużej objętości – otrzymacie przepiękną kolację dla całej rodziny.
Składniki:
- świeża wołowina – 300 g;
- kurze jajko – 2 szt.;
- miąższ pszennego chleba (bułki) – 100 g;
- masło – 10 g dla oliwienia formy;
- sól (według smaku).
Przygotowanie
Przygotować mięso: wyszorować, oczyścić od tłuszczu, żyłek, ugotować w solonej wodzie. Rozmaczać zbożowy miąższ w zimnej wodzie, czy mleku. Ugotowane mięso rozdrobnić w blenderze razem ze zbożową masą, rozmiękcza masłem i jajczarskimi żółtkami. Oziębione jajczarskie białka ubić oddzielnie i ostrożnie wprowadzić do gotowego farszu (mieszać masę, przy czym należy akuratnie, w jedną stronę). Gotową masę tłumaczyć do przygotowanej formy i zapiec w piecyku do pojawienia się rumianej motyki (blisko 25-35 minut).
Suflet z wątroby dla dzieckaWiele bobasów całkiem wypierają się niektórych produktów, na przykład wątroby i rezygnują używać potrawę, jeśli dostrzegają, że w ich składzie jest niekochany produkt. Rodzice głowią się, czym zamienić pożyteczny produkt, a tymczasem przechytrzyć malutkiego kapryśnika czasami można zwyczajnym maskowaniem – na przykład przygotować suflet z wątroby. Smak tej delikatnej potrawy ocenią nie tylko dzieci, ale i ich rodzice.
Składniki:
- wątroba (kurza, wołowa, cielęca) – 240 g;
- pszenna mąka – 15 g;
- mleko – 150 ml;
- jajko kurze – 1-2 szt. (zależnie od rozmiaru);
- masło – 15 g dla oliwienia formy;
- sól (według smaku).
Przygotowanie
Przygotowaną wątrobę (umytą i oczyszczoną od błon) ugotować i zbić w blenderze razem z innymi ingredientami do jednorodności. Przygotować formę (naoliwić śmietankowym), wylać gotowy farsz do formy i zapiec w piecyku do gotowości (do pojawienia apetycznej motyki).
Na takiej samej zasadzie można przygotowywać rybne suflety. Dla tego 240 g wątroby zamieniacie taką samą ilością rybnego filetu (morszczuk, dorsz, szczupak, pstrąg, łosoś – suflet można zrobić praktycznie z dowolnej ryby, także wybór za wami), inne ingredienty i technologia przygotowania potrawy zostają takimi samymi jak i dla sufletu z wątroby.
W jakości potrawy do mięsnych sufletów dla dzieci świetnie podchodzą zapiekłe się, czy duszone warzywa gotowane (marchewka, kabaczki, groszek).
I nie zapominajcie, że kultura żywienia szczepi się od najmniejszego wieku, toż nie lekceważcie ozdobami potrawy i atrakcyjną zastawą stołu dla rodzinnych obiadów.