Mięsny suflet dla dzieci – przepis

mięsny suflet dla dzieci

Większość naszych kulinarnych smaków formuję jeszcze w dzieciństwie pod wpływem domowej kuchni. Sławetne smaczne omlety, twarogowe zapiekanki, racuszki i mięsne suflety – liderzy wśród potraw, które wiele osób pamiętają nawet po zakończeniu szkoły i jeśli stosujecie się do tej liczby, to jednym z najbardziej popularnych przepisów podzielimy się dalej. Przepis mięsnego sufletu taki, że prościej nie bywa, a podawać jego można jak dzieciom, tak i dorosłym.

Mięsny suflet – przepis dla dzieci

Nie zważając na nazwę przepisu, gotowy suflet można używać zwłaszcza tym, kto śledzi za swoim żywieniem. Na wyjściu wychodzi bardzo delikatna masa, idealnie odpowiednia do dowolnej potrawy i sosu i gdzie smaczniejsza aniżeli proste ugotowane mięso.

Składniki:

  • kurze mięso – 680 g;
  • marchew – 65 g;
  • mleko – 95 g;
  • masło – 25 g;
  • jajka – 2 szt.;
  • manna – 15 g.

Przygotowanie

Będziemy przygotowywały ten mięsny suflet dla dziecka z kurzego mięsa, lecz możecie zamienić ptaka równą ilością wołowiny. Zalejcie mannę ledwie mlekiem i zostawcie grysik nabrzęknąć, żeby ta nie skrzepła na uzębieniach po zapiekaniu. Tymczasem jak najdrobniej natrzyjcie marchew i pokładźcie ją do czary blendera. Oddzielcie ugotowany kurzy miąższ od kości i wyłóżcie śladem za marchwią. Tam odprawcie żółtka jajka i roztopiony olej. Zbijcie wszystkie ingredienty razem, aż one nie przekształcą się na masę podobną do pasty, potem suflety ostrożnie mieszają z pianą z jajczarskich białek i deprawują zgodnie z przepisami dla pieczywa. Przygotowywać potrawę trzeba około pół godziny przy 195 stopniach. Również mięsny suflet dla dziecka można zrobić w szybkowarze, dlatego masę wykładają do czary i "Wypiekają" w ciągu 40 minut.

Jak przygotować mięsny suflet dla dziecka?

Składniki:

  • cielęcina – 440 g;
  • mięsny bulion – 135 ml;
  • masło – 25 g;
  • jajka – 2 szt.;
  • mąka – 25 g.
  • kurzy suflet dla dzieci

Przygotowanie

Przed tym jak przygotować mięsny suflet dla dziecka, ugotujcie nietłustą wołowinę, oziębcie i pokrójcie w kostki dowolnego rozmiaru. Pokładźcie mięso do czary blendera i zalejcie bulionem. Tam dodajcie jajczarskie żółtka, olej i mąkę. Zbijcie wszystkie ingredienty do otrzymania mieszanki podobnej do pasty i wprowadźcie do niej pianę z jajczarskich białek. Rozprowadźcie masę po naoliwionych formach i zostawcie potrawę gotować się na parze blisko 25 minut. Mięsny suflet wychodzi takim jak w dziecięcym ogrodzie: delikatnym, soczystym i przy tym niskokalorycznym.

 
Powiązane artykuły:
Mięsny suflet dla dzieci
Gotowy mięsny suflet wegług przepisu spodoba się wszystkim dzieciom i dorosłym. W wyniku wychodzi delikatna i powietrzna masa, która idealnie podejdzie do ulubionej potrawy, czy sosu.
Potrawy z królika dla dzieci
Mięso królika - bardzo pożyteczny, bogaty witaminami i minerałami i do tego dietetyczny produkt. Toż jego obowiązkowo warto włączać do racji dziecka. O tym, które smaczne potrawy przygotować dziecku z królika, opowiemy w artykule.
Pulpieciki dla dzieci – ciekawa potrawa z mięsa
Mięsne pulpieciki – ulubiona i pożyteczna potrawa dla dzieci. Zrobione z nietłustych gatunków mięsa one pięknie uzupełnią i urozmaicają rację dziecka. A robić pulpieciki jest bardzo prosto. W naszym artykule opowiemy jak.
Niezwykłe smaczne i pożyteczne kotlety dla dzieci
Kotlety – potrawa ulubiona wieloma, w tym i przez dzieci. Lecz zwyczajnie dziecięce kotlety różnią się od dorosłych i ingredientami i sposobem przygotowania. Damy kilka przepisów kotletów dla dzieci, które koniecznie spodobają się smakoszowi.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty