Mięsny suflet dla dzieci – przepis

Większość naszych kulinarnych smaków formuję jeszcze w dzieciństwie pod wpływem domowej kuchni. Sławetne smaczne omlety, twarogowe zapiekanki, racuszki i mięsne suflety – liderzy wśród potraw, które wiele osób pamiętają nawet po zakończeniu szkoły i jeśli stosujecie się do tej liczby, to jednym z najbardziej popularnych przepisów podzielimy się dalej. Przepis mięsnego sufletu taki, że prościej nie bywa, a podawać jego można jak dzieciom, tak i dorosłym.
Mięsny suflet – przepis dla dzieci
Nie zważając na nazwę przepisu, gotowy suflet można używać zwłaszcza tym, kto śledzi za swoim żywieniem. Na wyjściu wychodzi bardzo delikatna masa, idealnie odpowiednia do dowolnej potrawy i sosu i gdzie smaczniejsza aniżeli proste ugotowane mięso.
Składniki:
- kurze mięso – 680 g;
- marchew – 65 g;
- mleko – 95 g;
- masło – 25 g;
- jajka – 2 szt.;
- manna – 15 g.
Przygotowanie
Będziemy przygotowywały ten mięsny suflet dla dziecka z kurzego mięsa, lecz możecie zamienić ptaka równą ilością wołowiny. Zalejcie mannę ledwie mlekiem i zostawcie grysik nabrzęknąć, żeby ta nie skrzepła na uzębieniach po zapiekaniu. Tymczasem jak najdrobniej natrzyjcie marchew i pokładźcie ją do czary blendera. Oddzielcie ugotowany kurzy miąższ od kości i wyłóżcie śladem za marchwią. Tam odprawcie żółtka jajka i roztopiony olej. Zbijcie wszystkie ingredienty razem, aż one nie przekształcą się na masę podobną do pasty, potem suflety ostrożnie mieszają z pianą z jajczarskich białek i deprawują zgodnie z przepisami dla pieczywa. Przygotowywać potrawę trzeba około pół godziny przy 195 stopniach. Również mięsny suflet dla dziecka można zrobić w szybkowarze, dlatego masę wykładają do czary i "Wypiekają" w ciągu 40 minut.
Jak przygotować mięsny suflet dla dziecka?
Składniki:
- cielęcina – 440 g;
- mięsny bulion – 135 ml;
- masło – 25 g;
- jajka – 2 szt.;
- mąka – 25 g.

Przygotowanie
Przed tym jak przygotować mięsny suflet dla dziecka, ugotujcie nietłustą wołowinę, oziębcie i pokrójcie w kostki dowolnego rozmiaru. Pokładźcie mięso do czary blendera i zalejcie bulionem. Tam dodajcie jajczarskie żółtka, olej i mąkę. Zbijcie wszystkie ingredienty do otrzymania mieszanki podobnej do pasty i wprowadźcie do niej pianę z jajczarskich białek. Rozprowadźcie masę po naoliwionych formach i zostawcie potrawę gotować się na parze blisko 25 minut. Mięsny suflet wychodzi takim jak w dziecięcym ogrodzie: delikatnym, soczystym i przy tym niskokalorycznym.