Miodowe pierniki w domowych warunkach – przepis

miodowe pierniki w domowych warunkach  przepis

Proponujemy proste przepisy smacznych miodowych pierników w domowych warunkach. Ich przygotowanie nie zajmie u was dużo czasu, a zestaw produktów jest bardzo minimalny.

Domowe miodowe pierniki na parze w multicookierze

Składniki:

  • mąka pszenna – 320 g;
  • soda spożywcza – 1/2 łyżki;
  • miód płynny – 60 g;
  • rafinowany olej roślinny – 35 ml;
  • cukier – 90 g;
  • jajko – 1 szt.

Przygotowanie

Jajko zbijamy z cukrem do świetności. Dodajemy olej roślinny, miód i mieszamy. Teraz wsypujemy mąkę i sodę i zaprowadzamy miękkie ciasto.

Odbieramy łyżeczką po trochę przygotowanego ciasta, wilgotnymi rękami formujemy okrągłe pierniki i zawieramy je do podstawki dla przygotowania na parze, odstępując trochę jeden od jednego. Nastrajamy multicookierz na reżim "Gotowanie na parze" i przygotowujemy miodowe pierniki w ciągu trzydzieści minut. Nie zapominamy zawczasu nalać wody do pojemności urządzenia.

Po gotowości wyciągamy pierniki na potrawę i ostudzamy. Można podać smakołyki w czystym wyglądzie, czy spudłować wierzch wyrobów cukrową, czy czekoladową glazurą.

Bardzo prosty przepis miodowych pierników

Składniki:

  • mąka pszenna – 410 g;
  • jajka – 8 szt.;
  • miód – 410 g;
  • rodzynki, orzechy, czy dowolne inne napełnianie według smaku.

Przygotowanie

Dla przygotowania miodowych pierników trzeba jajczarskie białka, toż oddzielamy od żółtek i wyznaczamy do suchej i czystej głębokiej pojemności, wygodnej dla zbijania. Żółtka więcej nie będą potrzebne, je można zastosować dla przygotowania drugiej potrawy.

Ubijamy białka do gęstej i szczelnej masy. Odmierzamy konieczną ilość miodu i również zbijamy do jasnego koloru. Potem łączymy miód z białkami i jeszcze raz zbijamy wszystko razem. Teraz dodajemy niewielkimi porcjami mąkę i mieszamy ciasto. Ono powinno być jednorodnej konsystencji i nie zawierać nierozpuszczonych mącznych grudek. Można być ograniczonymi korzennymi dokładkami takimi jak wanilia, czy cynamon. miodowe pierniki domoweLecz rekomendujemy dodać do ciasta rozdrobnione orzechy, czy rodzynki. Więc pierniki będą oryginalniejsze i smaczniejsze.

Teraz zamazujemy olejem niewielkie formy i wypełniamy je przygotowanym ciastem. Można wykorzystać również dużą formę i wypiec jeden duży piernik. Układamy deser do zawczasu nagrzanego do 185 stopni piecyka i wytrzymujemy do gotowości, którą sprawdzamy drewnianą łyżką. Czas przygotowania może wahać się zależnie od rozmiaru wykorzystywanych form i właściwości waszej dętej szafy.

Aromatyczne pierniki można za pragnieniem po oziębieniu naoliwić dowolną glazurą.

 
Powiązane artykuły:
Jabłka w karmelu w domowych warunkach – przepis
Nie wiecie czym zdziwić maluchów? Wtedy te idee są dla was. Proponujemy dwa warianty przygotowania jabłek w karmelu. Te smakołyki dokładnie spodobają się dzieciom i staną się dziwną ozdobą dowolnego, odświętnego stołu.
Rogaliki z serem – smaczne i pożyteczne smakołyki
Smaczne, miękkie, aromatyczne rogaliki – to świetna idea dla oryginalnego śniadania, tym więcej przygotować je bardzo prosto. Proponujemy wypiec te smakołyki i za podstawę weźmiemy ser.
Imbirowe pierniki z glazurą – przepis
W niektórych krajach tradycyjnymi smakołykami do świąt są imbirowe pierniki, aczkolwiek w naszych krajach one są bardzo popularne. Proponujemy ucieszyć maluchy takim słodkim pieczywem dekorując je glazurą.
Lizaki z cukru w domowych warunkach
Ucieszyć bobasów domowymi smakołykami - nieprawdopodobnie prosto. Wspomnijmy przepisy lizaków z cukru, które przedtem lubiły wszystkie dzieci. Dalej opiszemy proces przygotowania tych cukierków i opowiemy nowe sposoby.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty