Miodowe pierniki w domowych warunkach – przepis

Proponujemy proste przepisy smacznych miodowych pierników w domowych warunkach. Ich przygotowanie nie zajmie u was dużo czasu, a zestaw produktów jest bardzo minimalny.
Domowe miodowe pierniki na parze w multicookierze
Składniki:
- mąka pszenna – 320 g;
- soda spożywcza – 1/2 łyżki;
- miód płynny – 60 g;
- rafinowany olej roślinny – 35 ml;
- cukier – 90 g;
- jajko – 1 szt.
Przygotowanie
Jajko zbijamy z cukrem do świetności. Dodajemy olej roślinny, miód i mieszamy. Teraz wsypujemy mąkę i sodę i zaprowadzamy miękkie ciasto.
Odbieramy łyżeczką po trochę przygotowanego ciasta, wilgotnymi rękami formujemy okrągłe pierniki i zawieramy je do podstawki dla przygotowania na parze, odstępując trochę jeden od jednego. Nastrajamy multicookierz na reżim "Gotowanie na parze" i przygotowujemy miodowe pierniki w ciągu trzydzieści minut. Nie zapominamy zawczasu nalać wody do pojemności urządzenia.
Po gotowości wyciągamy pierniki na potrawę i ostudzamy. Można podać smakołyki w czystym wyglądzie, czy spudłować wierzch wyrobów cukrową, czy czekoladową glazurą.
Bardzo prosty przepis miodowych pierników
Składniki:
- mąka pszenna – 410 g;
- jajka – 8 szt.;
- miód – 410 g;
- rodzynki, orzechy, czy dowolne inne napełnianie według smaku.
Przygotowanie
Dla przygotowania miodowych pierników trzeba jajczarskie białka, toż oddzielamy od żółtek i wyznaczamy do suchej i czystej głębokiej pojemności, wygodnej dla zbijania. Żółtka więcej nie będą potrzebne, je można zastosować dla przygotowania drugiej potrawy.
Ubijamy białka do gęstej i szczelnej masy. Odmierzamy konieczną ilość miodu i również zbijamy do jasnego koloru. Potem łączymy miód z białkami i jeszcze raz zbijamy wszystko razem. Teraz dodajemy niewielkimi porcjami mąkę i mieszamy ciasto. Ono powinno być jednorodnej konsystencji i nie zawierać nierozpuszczonych mącznych grudek. Można być ograniczonymi korzennymi dokładkami takimi jak wanilia, czy cynamon. Lecz rekomendujemy dodać do ciasta rozdrobnione orzechy, czy rodzynki. Więc pierniki będą oryginalniejsze i smaczniejsze.
Teraz zamazujemy olejem niewielkie formy i wypełniamy je przygotowanym ciastem. Można wykorzystać również dużą formę i wypiec jeden duży piernik. Układamy deser do zawczasu nagrzanego do 185 stopni piecyka i wytrzymujemy do gotowości, którą sprawdzamy drewnianą łyżką. Czas przygotowania może wahać się zależnie od rozmiaru wykorzystywanych form i właściwości waszej dętej szafy.
Aromatyczne pierniki można za pragnieniem po oziębieniu naoliwić dowolną glazurą.