Mleczny cocktail – najlepsze przepisy na notatkę
Mleczne cocktaile – świetne smakołyki nie tylko dla malutkich dzieci, ale i dla ich rodziców. Często dorośli nie chcą przygotowywać ten napój samodzielnie i idą do sklepu. Lecz to nieprawidłowe podejście! Dziś podzielimy się z wami kilkoma ciekawymi przepisami mlecznych cocktaili, które wychodzą oszałamiające smacznymi i pożytecznymi.
Przepis mlecznego cocktailu z bananem
Składniki:
- pomarańcza – 2 szt.;
- cukier drobny – 1 st. łyżka;
- banan – 1 szt.;
- mleko – 1 st.
Przygotowanie
Banan zwalniamy od skórki, kroimy kawałkami i układamy do czary blendera. Z oczyszczonych pomarańczy wyciskamy sok, przecedzamy go przez sito i wylewamy do blendera. Dalej wsypujemy cukier, wlewamy mleko i zbijamy wszystko w ciągu kilku minut. Gotowy napój rozlewamy po wysokich kielichach i podajemy do stołu.
Przepis mlecznego cocktailu z lodami
Składniki:
- banany – 2 szt.;
- lody waniliowe – 150 g;
- śmietanka 10% - 200 ml.
Przygotowanie
Banan zwalniamy od skórki, kroimy kawałkami i układamy do czary blendera. Dodajemy waniliowe lody i zbijamy wszystko do jednorodności, stopniowo wlewając nietłustą śmietankę. Rzetelnie mieszamy i rozlewamy gotowy cocktail w naczynie.
Przepis mlecznego cocktailu w blenderze
Składniki:
- mleko nietłuste – 500 ml;
- jabłka – 2 szt.;
- orzechy włoskie – 2 st. łyżki;
- śmietankowe lody – 150 g;
- czekolada i tłusta śmietanka – dla ozdoby;
- cukier – za pragnieniem.
Przygotowanie
Jabłka przemywamy, obsuszamy, wycinamy rdzeń i kroimy kawałkami. Wykładamy owoce do blendera, dodajemy orzechy włoskie, wsypujemy za pragnieniem trochę cukru i rozdrabniamy do utworzenia jednorodnego piure. Dalej wlewamy zimne mleko, kładziemy śmietankowe lody i znów wszystko zbijamy. Rozlewamy napój do szklanych kielichów, ozdabiamy za pragnieniem bitą śmietaną i przyprószamy tartą czekoladą.
Przepis mlecznego cocktailu bez lodów
Składniki:
- konfitura jagodowa, owoce, czy jagody – według smaku;
- mleko – 200 ml;
- mleko zagęszczone – 2 st. łyżki;
- ser – 3 st. łyżki.
Przygotowanie
Do blendera wykładamy ser i dodajemy mleko skondensowane. Potem rzucamy rozdrobnione owoce, czy jagody. Zbijamy całą masę do otrzymania jednorodnej struktury. Mleko nagrzewamy do ciepłego stanu, przelewamy do wysokiej szklanki i blenderem na nóżce zbijamy do pojawienia się pianki. Teraz rzetelnie mieszamy obie masy. Oprawiamy napój do lodówki na 5 minut, chłodzimy i podajemy gościom!
Przepis czekoladowo-mlecznego cocktailu
Składniki:
- czarna czekolada – 100 g;
- lody czekoladowe – 250 g;
- kłuty lód – za pragnieniem;
- ciepła gotowana woda – 150 ml;
- bita śmietana i czekolada – dla ozdoby;
- mleko nietłuste – 600 ml.
Przygotowanie
Trochę czekolady nacieramy na tarce, a inną część łamiemy na kawałeczki i zalewamy ciepłą wodą. Potem rozdrabniamy czekoladową masę blenderem do jednorodności. Do tego naczynia nalewamy ciepłe mleko i kładziemy lody. Potem znów dobrze zbijamy napój, zaprawiamy drobnym kłutym lodem i rozlewamy do wysokich kielichów. Ozdabiamy cocktail bitą śmietaną i posypujemy czekoladą.
Przepis mlecznego cocktailu w domowych warunkach
Skłądniki:
- mleko nietłuste – 200 ml;
- śmietankowe lody – 100 g;
- śmietanka – 100 ml;
- świeża truskawka – 400 g.
Przygotowanie
Świeżą truskawkę przebieramy, przemywamy i obsuszamy. Potem kilka jagód odkładamy dla ozdoby napoju, a inne układamy do czary blendera i rozdrabniamy do utworzenia jednorodnej masy. Potem nalewamy mleko, śmietankę i znów zbijamy. Dodajemy lody i zbijamy jeszcze w ciągu kilku minut. Rozlewamy cocktail do kielichów, dodajemy drobny lód i ozdabiamy jagodami.