Morelowa galareta na zimę
Jeśli robienie zapasów kolejnej bańki konfitury, czy kompotu na podstawie moreli już nie przyciąga, to zamieńcie zwyczajną konserwację apetyczną galaretą. Konserwowaną galaretę można będzie wykorzystać samodzielne jak i dodawać do deserów, ale również wykorzystać w jakości sosu do mięsa, czy owoców morza.
Morelowa galareta – przepis
Składniki:
- morele – 1,9 kg;
- cukier – 275 g;
- waniliowe strączki – 2 szt.;
- sok 1 cytryny.
Przygotowanie
Myjemy płody, wydalamy z nich kostkę, a potem dowolnie kroimy i układamy na dno emaliowanej patelni. Zasypcie do morel cukier, dodajcie strączki wanilii i cytrusowy sok, a potem rozmieścicie naczynie ze składowymi dżemu nad ogniem. Ponieważ skórka moreli zawiera dużo pektyny, podczas trwałej termicznej obróbki galareta będzie gęstniała samodzielnie, bez dodania żelatyny. Przygotowanie zajmie półtora-dwie godziny. Za odprowadzony czas zdążycie również wysterylizować konieczne naczynie, żeby od razu po przygotowaniu rozlać robienie zapasów i zawinąć.
Morelowa galareta z żelatyną na zimę
Jeśli gęstości naturalnej galarety dla was jest za mało, to uzupełnić robienie zapasów można żelatyną, czy już gotową owocową galaretą, żeby przekształcić nie tylko teksturę, ale i smak robienia zapasów.
Składniki:
- miąższ moreli – 5 st.;
- cukier – 910 g;
- konserwowany ananas – 290 g;
- owocowa, czy jagodowa galareta – 165 g.
Przygotowanie
Pokładłszy morelowy miąższ na dno patelni i zasypawszy cukrem, uzupełnicie owoce drobno pokrojonymi ananasami i postawcie galaretę gotować się na średnim ogniu w ciągu 15 minut. Po zakończeniu czasu wsypcie żelatynę i szybko mieszając dajcie jemu w całości rozpuścić się. Rozlejcie morelową galaretę po bańkach i zawińcie na zimę.
Galareta z morelowego piure
Składniki:
- morele – 675 g;
- miód – 65 ml;
- cytrynowy sok – 15 ml.
Przygotowanie
Przed tym jak przygotować morelową galaretę, oczyszczone płody należy piurować i przelać piure do patelni. Do morel wsypcie cukier i dodajcie sok cytryny, potem rozmieśćcie naczynie nad ogniem i gotujcie robienie zapasów koło pół godziny. Sprawdzić gotowość galarety łatwo, prosto kapnijcie trochę na lodowaty spodek: jeśli galareta złapie się, to sam czas rozlewać po czystych bańkach i wtaczać sterylnymi przykrywkami. Przed rozmieszczeniem na przechowywanie, bańki należy w całości ostudzić.