Morelowa konfitura na zimę - przepis na notatkę

morelowa konfitura na zimę przepis

Morelowa konfitura pięknie uzupełni filiżankę gorącej herbaty, czy stanie się jednym z głównych składników słodkich deserów i domowego pieczywa.

Zaopatrzywszy się w smakołyki na zimę, potraficie się w ciągu całego roku rozkoszować jego letnim smakiem i aromatem, a także zasilać zapas witamin, którymi jest na tyle bogata morelowa konfitura.

Jak gotować morelową konfiturę na zimę?

Istnieje ogromne mnóstwo przepisów morelowej konfitury, od bardzo prostych do wytwornych i oryginalnych. Jego gotują jak z oczyszczonych, tak i z jednolitych płodów, czy dodają dla smaku tylko jądra z kostek.

Ulokowawszy do płodów w zamian kostek migdał czy jądra orzechów włoskich, otrzymamy prawdziwe słodkie kulinarne arcydzieło.

Ilość cukru zależy od słodyczy płodów i smakowych przewag, a czas gotowania wyznacza się recepturą i pożądaną końcową konsystencją.

Podczas przygotowania konfiturę należy obowiązkowo regularnie mieszać, żeby uniknąć przypalania się.

Z naszych przepisów, zaproponowanych niżej, dokładniej dowiadujecie się o wariantach i algorytmie przygotowania morelowej konfitury na zimę.

Przepis królewskiej morelowej konfitury z kostkami na zimę

Składniki:

  • morele - 2,5 kg;
  • woda filtrowana - 500 ml;
  • cukier - 1,5 kg.

Przygotowanie

Kostki nadają konfiturze z niczym nieporównywalny migdałowy smak, lecz nikomu nie chce się podczas pokarmu wyciągać ich z płodów. Toż dla przygotowania smakołyków będziemy wykorzystywały tylko jądra,co znajduje się wewnątrz kostek, tym samym zachowawszy ten cienki smak i usunąwszy problem szorstkiej składowej. Zazwyczaj proces przygotowania takiego smakołyku jest niezupełnie prosty, lecz uwierzcie, wynik tego kosztuje.

Więc potrzebujemy jednocześnie dojrzałe i prężne morele, które dobrze przemywamy i wysuszamy. Dalej za pomocą szprychy czy ołówka wyciskamy z płodów kostki. Robimy to akuratnie, żeby nie zaszkodzić całości błony moreli.

Teraz należy rozłupać każdą kostkę i dostać jądro. Dlatego można wykorzystać imadła, kombinerki, dostosowanie dla otwierania orzechów, czy inne odpowiednie narzędzia. Oczyszczamy jądra od błony i wprowadzamy do tyłu morel.

Z wody i cukru gotujemy syrop i opuszczamy do niego morele, zrobiwszy w kilku miejscach przekłucia wykałaczką. Dajemy ugotować się na umiarkowanym ogniu w ciągu pięciu minut i wyłączamy płytę. Zostawiamy nalegać się na dwanaście godzin, a potem znów podgrzewamy i gotujemy pięć minut. Powtarzamy proces do pożądanej gęstości i konsystencji. Potem gorącą rozkładamy konfiturę po sterylnych bańkach, zamykamy przykrywkami, ostudzamy przy pokojowej temperaturze, przewróciwszy dnem do góry i wyznaczamy na przechowywanie.

Można na życzenie przygotować taką konfiturę z migdałem czy orzechami włoskimi, zamieniwszy nimi morelowe jądra, tym samym uprościwszy proces przygotowania. Smak takiego robienia zapasów jest nie mniej ciekawy i oryginalny.

Morelowa konfitura z żelatyną na zimę

Składniki:

  • morele - 1 kg;
  • żelatyna - 30 g;
  • woda filtrowana - 100 ml;
  • morelowa konfitura z żelatyną na zimę
  • cukier - 0,7 kg.

Przygotowanie

Morele przemywamy i pozbawiamy od kostek. Cukier mieszamy z żelatyną i przesypujemy mieszanką połówki morel, zawierając ich do emaliowanej pojemności. Zostawiamy płody na dziesięć-dwanaście godzin przy pokojowej temperaturze.

Po zakończeniu czasu stawiamy naczynie z konfiturą na ogień, wlewamy wodę i nagrzewamy na powolnym ogniu do wrzenia, mieszając i zdejmując pianę. Gotujemy pięć minut, rozlewamy po sterylnych bańkach, zamykamy przykrywkami i dajemy ochłonąć, przewróciwszy dnem do góry.

 
Powiązane artykuły:
Jak gotować brzoskwiniową konfiturę?
Aromatyczne brzoskwinie z delikatnym miąższem i aksamitną skórką. Kto zrezygnuje posmakować soczystych płodów? Jednak sezon owoców kończy się szybko, a zadowolenie chce się przedłużyć. Opowiemy jak gotować brzoskwiniową konfiturę, żeby zachować smak lata.
Konfitura z brzoskwiń z pomarańczami  - smaczne słońce w bańce
Świetną i jaskrawą konfiturę z brzoskwiń można uzupełnić niemniej smacznymi pomarańczami. Tę oryginalną konfiturę można wykorzystać jak nadzienie w ulubionym pieczywie. Nawet z herbatą będzie smaczne, smarując na chleb te smakołyki.
Malina z cukrem na zimę bez gotowania - przepiękny środek od zaziębienia w zimie
Zaopatrzyć się malinę na zimę można różnymi sposobami: zmrozić czy ugotować konfiturę. Jednak proponujemy prosty wariant robienia zapasów - przetrzeć jagodę z cukrem. Otrzymacie więc smaczny, a głównie naturalny środek na zimowe zaziębienia.
Pomarańczowa konfitura – najlepsze dopełnienie do porannego tostu
Pomarańczowa konfitura przypadnie do smaku wszystkim: nawet tym, którzy nie lubią tego rodzaju deseru. Warto otworzyć naczynie i aromat rozprzestrzenia się po domu. A jego smak zapamięta się wszystkim, kto chociażby pewnego razu próbował takie smakołyki.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty