Morelowy sok na zimę – pożyteczny i smaczny napój
Tym, kto ma problemy z sercem, rekomendują włączać do racji produkty żółto-pomarańczowego koloru. Właśnie one są przyrodniczym źródłem potasu i magnezu, które są potrzebne dla normalnej pracy ośrodka krążenia. Latem warto jeść więcej morel, a żeby zabezpieczyć organizm witaminami i mikroelementami w zimowym okresie można zawinąć morelowy sok na zimę.
Ten nieskomplikowany proces pokona nawet początkujący kuchmistrz, jednak są niektóre momenty, które warto uwzględniać. Najpierw należy zwrócić uwagę na jakość morel: płody powinny być dojrzałe, miękkie, lecz nieuszkodzone, bez zgnilizny. Lekka wymiętość jest dopuszczalna, lecz lepiej, żeby morele były całe. Drugie – naczynie. Najlepiej wykorzystać litrowe, czy półtoralitrowe butelki, co szczelnie zamykają się, spod soków, jednak można i w bańkach, czy 3-litrowych butlach wtaczać morelowy sok na zimę – przepis nie zmieni się. Główny warunek – naczynie powinno być rzetelnie umyte i wysterylizowane. Opowiemy jak zrobić morelowy sok na zimę. Jest niemało wariantów zaopatrzyć się w niego, zachowawszy maksimum korzyści owoców, jednak nie wszystkie one łatwo zrealizują się w domowych warunkach.
Sok na zimęMożna przygotować morelowy sok na zimę przepuściwszy owoce przez sokowirówkę. To najbardziej prosty wariant konserwacji.
Składniki:
- dojrzałe morele – 5-6 kg;
- cukier biały – 2 kg;
- kwas cytrynowy – 1 łyżki;
- woda gotowana – 1 l.
Przygotowanie
Myjemy morele pod zimną bieżącą wodą rzetelnie, wydalając zabrudzenia, lecz staramy się nie zaszkodzić płodom. Dajemy im ściec, potem rozdzielamy na połówki i wydalamy kostki. Przepuszczamy płody przez sokowirówkę. Z wody, cukru i kwasku cytrynowego gotujemy syrop. Po gotowaniu się dajemy mu gotować się w ciągu 3 minut, potem łączymy z sokiem i nagrzewamy do gotowania się. Zdejmujemy piankę i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Naczynie przygotowujemy zawczasu. W wysterylizowaną gorącą parą pojemność nalewamy sok i zamykamy. Przewracamy bańki, nakrywamy narzutą i dajemy ochłonąć, potem przemieszczamy sok do chłodnego miejsca, na przykład na balkon.
Zmieszamy smakiBardzo smacznie można przygotować jabłkowo-morelowy sok na zimę. To doskonały wariant jeżeli morel niezbyt dużo. Poza tym letnie gatunki jabłek z reguły są słodko-kwaśne, co doda przyjemnej nuty smaku do naszych konserw.
Składniki:
- jabłka dojrzałe letnie słodko-kwaśne – 3 kg;
- morele – 4 kg;
- cukier – 2 kg;
- woda gotowana – 2,5 l.
Przygotowanie
Myjemy owoce i kiedy ścieką rozbieramy morele na połówki, żeby wyciągnąć kostki i przepuszczamy je przez sokowirówkę. Jabłka kroimy, wyjmujemy rdzeń i też wyciskamy sok. Ważnie: przed zakładaniem jabłek oczyszczamy naszą sokowirówkę od miąższu morel. Jabłkowy sok łączymy z morelowym, co pozostał od jabłek, układamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy w ciągu 15 minut, przecedzamy, cukrujemy i nagrzewamy, potem wlewamy mieszankę soków i gotujemy wszyscy razem blisko 10 minut na najmniejszym ogniu. Gotując jabłkowe reszty dodajemy naszemu sokowi masę pożytecznych substancji, które mieszczą się w skórkach jabłek. Gotowy wrzący sok rozlewamy do wysterylizowanych baniek i wtaczamy. Przewracamy, opatulamy i czekamy parę dni, potem przenosimy sok do spiżarni. Nie zapomnijcie przed użytkiem dobrze rozbełtać.
Jeśli sokowirówki nie maJeśli chcecie zawinąć morelowy sok na zimę, a sokowirówki nie macie, można wyjść z położenia, wykorzystawszy maszynkę do mięsa i sito. Za pomocą tych prostych dostosowań wyjdzie przepiękny morelowy sok z miąższem, który można zamknąć na zimę, a można wykorzystać od razu.
Składniki:
- morele – 6 kg;
- woda gotowana – 2 l;
- cukier – 1,5-2 kg;
- kwas cytrynowy – 1 łyżka.
Przygotowanie
Myjemy morele, wyciągamy kostki i przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa. We wrzącą wodę kładziemy kwas i cukier, gotujemy 2 minuty syrop i zalewamy mielone morele. Dajemy mieszance należeć się w ciągu 10 minut, potem przecieramy masę przez sito, zlewamy do rondli, przegotowujemy jeszcze 10 minut i wtaczamy. Jak widzicie wszystko jest bardzo proste.