Morelowy sok na zimę w domowych warunkach

morelowy sok na zimę w domowych warunkach

Jeśli macie dobry urodzaj morel, nie poleniuchujecie i zaopatrzycie się nimi na zapas. A my w tym pomożemy i opowiemy, jak na zimę zrobić morelowy sok w domowych warunkach.

Morelowy sok z miąższem na zimę

Składniki:

  • morele – 10 kg;
  • cukier.

Przygotowanie

Morele dzielimy wpół, kostki wydalamy, a miąższ układamy do dużej pojemności. Można wykorzystać absolutnie dowolne morele – podejdą i dojrzałe i z lekka zielonkawe. Więc kiedy wszystkie morele są oczyszczone wlewamy zimną wodę, poziom której będzie na 2-3 cm powyżej za poziom samych morel i umieszczamy na płytę. Okresowo mieszamy długą drewnianą łyżką, żeby nic nie przylepiło się. Mieszać można śmiało nie bojąc się zaszkodzić. Bliżej do samego momentu gotowania stwarza się pianka, którą zdejmować całkiem nieobowiązkowo. Więc kiedy morele zakipiały, ogień ujmujemy i gotujemy w ciągu 5-7 minut. Jeśli morele są dojrzałe i miękkie, to czas gotowania w ogóle można skrócić do 3-4 minut. Nasze główne zadanie – udowodnić owoc do miękkiego stanu, żeby uprościć proces piurowania. Kiedy wskazany czas już wyciekł, ogień wyłączamy, a masie dajemy ochłonąć. A teraz przystępujemy do procesu przecierania. Do tego bierzemy durszlak z niezbyt drobnymi otworami, nabieramy morele razem z wodą, nalewamy do durszlaku i jak tylko woda ścieknie, rękami przecieramy owoce. Otrzymaną masę mieszamy. Ona wychodzi dosyć gęstą. Wlewamy do niej wodę, udowadniając sok z miąższem do pożądanej gęstości. Udowadniamy go do wrzenia na dużym ogniu. Teraz wsypujemy cukier, a jeśli wykorzystywane morele były bardzo dojrzałe i słodkie, to można z lekka dodać cytrynowego soku. Po zagotowaniu się gotujemy sok w ciągu 10 minut. Po tym rozlewamy go po wysterylizowanych gorących bańkach. Przy czym nabierać sok należy tak, by miąższ równomiernie rozdzielał się po bańkach. Od razu wtaczamy, przewracamy, nakrywamy i zostawiamy chłodnieć. Zachowywać taki morelowy sok z miąższem lepiej w chłodnym miejscu.

Jabłkowo-morelowy sok na zimę

Składniki:

  • jabłka – 5 kg;
  • morele – 3 kg;
  • cukier – 700 g.

Przygotowanie

Jabłka czyścimy od rdzeni, w morelach wydalamy kostki. Wyciskamy z owoców sok. Wylewamy go do rondla i stawiamy na ogień. Udowadniamy do wrzenia, lecz nie przegotowujemy. Dalej wsypujemy cukier, mieszamy, znów udowadniamy sok do wrzenia i od razu rozlewamy po przygotowanych sterylnych bańkach. Wtaczamy je, przewracamy, opatulamy i zostawiamy tak do pełnego oziębienia. A kiedy one w całości oziębną, stawiamy je na przechowywanie do chłodnego miejsca.

Morelowy sok na zimę – przepis

Składniki:

  • świeże dojrzałe morele – 8 kg;
  • kwas cytrynowy – 3 g;
  • morelowy sok na zimę
  • woda – 1 litr;
  • cukier – 400 g.

Przygotowanie

Świeże dojrzałe morele przepuszczamy przez sokowirówkę, zawczasu wyjąwszy z nich kostki. Teraz przegotowujemy wodę, wsypujemy do niej cukier i przegotowujemy syrop do jego rozpuszczenia. Potem wlewamy go do soku i mieszamy. Udowadniamy do wrzenia i sprzątamy pianę. Przegotowujemy blisko 5 minut. Rozlewamy morelowy sok po przygotowanych bańkach i wtaczamy. Potem przewracamy je do góry nogami, nakrywamy i zostawiamy tak do oziębienia.

 
Powiązane artykuły:
Morelowy sok na zimę – pożyteczny i smaczny napój
Bardzo prostym robieniem zapasów napoju na zimę można nazwać sok z morel. Proces jego przygotowania jest łatwy nawet dla niedoświadczonych gospodyń. Przygotujemy morelowy sok z użyciem sokowirówki.
Suszone grusze – przepis smacznych smakołyków
Nieprawdopodobnie smaczne smakołyki – suszone grusze. One pięknie uzupełnią dowolny deser, nadając mu pikantną, aromatyczną nutkę. Można je jeść do herbaty, w zamian cukierków, co będzie o wiele pożyteczniejsze.
Morelowa galareta na zimę
Wśród zwykłych robień zapasów pod postacią konfitury i kompotów, obowiązkowo należy wydzielić czas i owoce dla stworzenia czegokolwiek niezwykłego. Taką ciekawą konserwacją może stać się galareta.
Suszone śliwy w piecyku
W tym artykule podzielimy się ciekawymi ideami, jak rozprawić się z resztami śliwkowego urodzaju. Proponujemy przygotować suszone owoce, przy czym zrobimy je słodkimi i korzennymi.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty