Morelowy sok z miąższem
Jeden z najbardziej pożytecznych wariantów domowego robienia zapasów – morelowy sok z miąższem. Oprócz błonnika, który polepsza pracę układu pokarmowego i pektyny, co pomaga wyprowadzać z organizmu toksyny i lesze, on jest źródłem owocowych kwasów, witamin A, K, C, żelaza, magnezu, potasu. Jednak włączając sok do racji, nie zapomnijcie o niektórych regułach:
- soków nie wolno pić na czczo – owocowe kwasy opalą błonę śluzową żołądka i zwiększą kwasotę;
- soki rekomendują pić rozwodnionymi w proporcji 5: 1, dlatego wykorzystują filtrowaną, czy zimną gotowaną wodę;
- nie warto pić soków na noc: dla przerobu błonnika organizmowi należy czas, także usnąć będzie problematyczny;
- przygotowując mieszanki z soków, uwzględniajcie pojednanie ingredientów: warzywa i natka oddzielnie od owoców i jagód;
- nie słódźcie soków cukrem, jeśli bardzo chce się – dodajcie trochę miodu.
Opowiemy jak przygotować morelowy sok z miąższem. Dlatego będzie dobra sokowirówka, czy robot kuchenny.
Składniki:
- morele – 1 kg;
- majowy miód – 2 st. łyżki;
- cynamon – na koniuszku noża (za pragnieniem);
- woda pitna, filtrowana – 1 szklanka.
Przygotowanie
Morele dla soku wybieramy bardzo dojrzałe, miękkie, lecz nieuszkodzone. Płody myjemy pod bieżącą wodą i akuratnie obsuszamy lub czekamy, aż one obeschną same. Dzielimy każdą morelę wpół i wyciągamy kostkę, połówki płodów przepuszczamy przez sokowirówkę, dodajemy wodę, miód i za pragnieniem trochę cynamonu. Dobrze mieszamy i pożyteczny napój jest gotowy. Jak widzicie, przepis morelowego soku z miąższem nie jest bardzo złożony.
Bez sokowirówkiJednak często powstaje kwestia: jak przygotować morelowy sok z miąższem w domowych warunkach, jeśli nie ma sokowirówki, czy robota kuchennego? Odpowiedź jest prosta: wykorzystujemy maszynkę do mięsa i sito.
Składniki:
- morele – 2 kg;
- ciepła gotowana woda – 2,5 szklanki;
- kwiatowy miód – 2 st. łyżki.
Przygotowanie
Przebieramy morele, obcinamy zepsute działki, jeśli takie są, rzetelnie myjemy i wydalamy nadmiary wilgoci. Dalej wydalamy kostki z morel, kroimy je cząstkami i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Kaszę, co wyszła, zalewamy ciepłą wodą (nie powyżej 50 stopni), dobrze mieszamy i zostawiamy na 15-20 minut. Przecieramy wszystko przez sito, dodajemy miód, mieszamy – witaminowy sok z miąższem jest gotowy.
Zamykamy na zimęMożna zaopatrzyć się w morelowy sok z miąższem na zimę – to również jest prosto.
Składniki:
- morele – 5 kg;
- cukier – 1 kg;
- kwasek cytrynowy – 10 g;
- woda – 1 l.
Przygotowanie
Morele myjemy, śledzimy, żeby wymięte i zepsute płody nie utrafiły do soku. Oddzielamy kostki i połówki morel, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Wodę nagrzewamy, cukrujemy,dodajemy kwasek cytrynowy, gotujemy, mieszając 3 minuty po zagotowaniu się. Wlewamy syrop do soku i zaczynamy gotować wszystko razem na powolnym ogniu, mieszając, żeby cząsteczki płodów nie przypaliły się. Potem, jak sok zakipi, zdejmujemy piankę i gotujemy w ciągu 10 minut, potem nalewamy do wysterylizowanych baniek, zamykamy i dajemy ochłonąć pod kołdrą. Zachowuje się sok w chłodnym miejscu – spiżarni, na balkonie.