Morsy dla dzieci - źródło zdrowia i dobrego humoru
Sok wyciśnięty z jagód – to witaminowy odświeżający napój z soku owoców, jagód, warzyw i wody z dodaniem miodu czy cukru. Przedstawiamy waszej uwadze kilka ciekawych przepisów morsów dla dzieci.
Borówkowy sok wyciśnięty z jagódz dla dzieciSkładniki:
- świeża borówka - 150 g;
- cukier - 100 g;
- woda - 1 l.
Przygotowanie
Teraz opowiemy jak gotować sok wyciśnięty z jagód dla dziecka. Więc jagody rzetelnie przebieramy, wydalamy śmiecie, kilka razy przemywamy i rzucamy do wrzątku. Nakrywamy rondel przykrywką i gotujemy napój na słabiutkim ogniu w przybliżeniu w ciągu 5-8 minut. Po tym jagody wyławiamy, odrzucamy na durszlak i wyciskamy do czystego naczynia sok z borówki.
Potem wylewamy go do wywaru wsypujemy cukier, mieszamy do pełnego rozpuszczenia i przegotowujemy jeszcze w ciągu 5 minut. Jeśli dajecie taki sok wyciśnięty z jagód dzieciom do roku, to najpierw przecedzamy napój, ostudzamy do ciepłego stanu i wprowadzamy do racji bobasa stopniowo, obserwując za reakcją na różne jagody!
Sok wyciśnięty z jagód z zamrożonych dla dzieciSkładniki:
- truskawka, czarna porzeczka - 200 g;
- cukier - według smaku;
- woda.
Przygotowanie
Jagody przebieramy, przemywamy i wykładamy do szklanego naczynia. Dalej zalewamy je wrzątkiem tak, by woda w całości zamknęła jagody i mieszamy, żeby one zaczęli tajać. Po tym dolewamy po wierzchu wrzątek i sypiemy według smaku cukier. Możecie pokłaść do napoju kilka listków świeżej mięty dla aromatu. Teraz zamykamy naczynie przykrywką i otulamy do ręcznika. Dajemy sokowi wyciśniętemu z jagód poleżeć w ciągu 3 godzin, potem akuratnie ciśniemy jagody łyżką, przecedzamy napój przez merlę i wyciskamy miąższ. Przelewamy gotowy jagodowy sok do karafki, trochę chłodzimy i wołamy dzieci rozkoszować się witaminami!
Przepis żurawinowego soku wyciśniętego z jagód dla dzieci
Ingredienty:
- cukier - 5 st. łyżek;
- zamrożona żurawina - 2 st.;
- woda - 2 l.
Przygotowanie
Zamrożoną żurawinę porządnie przemywamy zimną wodą i zostawiamy tajać. Dalej drewnianą łyżką, czy czystymi rękami rozmiękczamy jagodę w emaliowanym, czy szklanym naczyniu.
Potem akuratnie oddzielamy jagodowy makuch od żurawinowego soku. Dla tego bierzemy merlę, składamy jej do kilku warstw, przecedzamy sok i rzetelnie wyciskamy miąższ. Po tym wyciśnięty makuch tłumaczymy do gorącej wody, sypiemy według smaku cukier, udowadniamy mieszankę do wrzenia, mieszamy i zostawiamy dla nalegania na 10-15 minut.
Teraz przecedzamy otrzymany wywar do czystej bańki, dodajemy czysty żurawinowy sok, mieszamy i otrzymujemy prawdziwy smaczny sok wyciśnięty z żurawiny dla dzieci.