Musztardowy chleb w wypiekaczu do chleba

musztardowy chleb w wypiekaczu do chleba

Przygotować musztardowy chleb w wypiekaczu do chleba – jedno zadowolenie. I nie tylko dlatego, że proces zajmuje minimum waszego czasu, lecz jeszcze i dlatego, że sam chleb wychodzi powietrznym, aromatycznym i puszystym, nie kruszy się i nie traci swoich smakowych jakości w ciągu kilku dni.

Musztardowy chleb – przepis w wypiekaczu do chleba

Składniki:

  • drożdże suche – 1 łyżka;
  • olej musztardowy – 2 st. łyżka;
  • woda – 250 ml;
  • sól – 6 g;
  • mąka – 400 g;
  • cukier – 2 st. łyżka.

Przygotowanie

Przygotować musztardowy chleb w wypiekaczu do chleba, przepis którego różni się tylko znikomym składem produktów, bardzo prosto. Główne tu – okazać podniosłą uprzejmość trybowi dodania składników, wtedy chleb wyjdzie delikatnym i powietrznym.

Najpierw do wypiekacza do chleba dodaje się woda, potem olej i mąka. Po mące należy dodać sól, cukier i suche drożdże, potem wstawić reżim "Główne pieczywo" na urządzeniu, wybrać motykę – średnia i nacisnąć przycisk "Puszczenie". Czas przygotowania chleba zależy od modelu wypiekacza do chleba i jakości mąki, lecz średnio zajmuje od 60 do 80 minut.

Na życzenie zdziwić swoich krewnych, czy gości niezupełnie zwyczajnym chlebem, proponujemy spróbować następny przepis.

Musztardowo-miodowy chleb

Skłądniki:

  • woda – 230 ml;
  • mąka – 550 g;
  • sól – 1 łyżka;
  • suche mleko – 1 st. łyżka;
  • miód– 2 st. łyżki;
  • olej musztardowy – 2 st. łyżki;
  • domowa gorczyca – 2 łyżki.
  • suche drożdże – 2 łyżki.

Przygotowanie

Jeszcze raz przypomnimy, że główny wymóg w trakcie przygotowania musztardowego chleba – surowe dotrzymanie trybu dodania składników do wypiekacza. Właśnie tryb pozwoli otrzymać aromatyczny i miękki, a główne smaczny chleb.

musztardowy chleb

Więc dodawać składniki do wypiekacza trzeba w tej kolejności, w której one są zameldowane w przepisie (lecz pogódźcie nasze wskazania ze wskazaniami producenta konkretnie waszej marki wypiekacza), a mianowicie – najpierw wlać wodę, dodać do niej mąkę, sól, suche mleko i miód, olej, domową gorczycę, potem wysypywać suche drożdże.

Następny etap polega na wyborze reżimu pracy wypiekacza do chleba i tu wszystko zależy od modelu urządzenia. Można włączyć go na tym reżimie, do którego nawykliście, czy wypiekać w "Głównym reżimie". Musztardowo-miodowy chleb wypiecze się za 60 - 80 minut, potem należy dać mu ochłonąć.

Pikantny musztardowy chleb posłuży doskonałym dopełnieniem do sandwiczy. Smacznego!

 
Powiązane artykuły:
Żytni chleb w wypiekaczu do chleba
Żytni chleb – jeden z niewielu pożytecznych przedstawicieli piekarniczych wyrobów, który ma szczelny i bardzo aromatyczny miąższ i z lekka kwaskowaty posmak. Na żytnim chlebie można przygotować domowy kwas, czy używać go samodzielnie.
Bardzo smaczny ziemniaczany chleb w wypiekaczu do chleba
Jeśli macie wypiekacz do chleba i lubicie przygotowywać w nim różny chleb nie zatrzymując się na jednym przepisie, to ten artykuł jest dla was. W nim dokładnie opiszemy sposób przygotowania ziemniaczanego chleba. Wam na pewno spodoba się!
Chrupiająca ciabatta w wypiekaczu do chleba
Wypiekacz do chleba, jednakowo jak i wszystkie współczesne kuchenne dewajsy, czyni nasze życie lżejsze. W tym artykule rozpatrzymy przepisy przygotowywania popularnego włoskiego chleba.
Keks w wypiekaczu do chleba – prosty przepis
Poprawnie wyrobić ciasto i wypiec keks - zadanie nie z prostych, nawet dla kuchmistrzy z doświadczeniem. W celu ulżyć życie, proponujemy wypiec keks za pomocą wypiekacza, który prosto i stosunkowo szybko zrobi pracę za was.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty