Najbardziej niezwykłe i ciekawe przepisy – jak zamarynować mięso?

jak zamarynować mięso

W przygotowaniu mięsa główne poprawnie dobrać nie tylko sam kawałeczek, ale i zamarynować go. W jakości marynaty teraz mogą występować najbardziej egzotyczne i niezwykłe składniki, na przykład coli czy piurowane kiwi, lecz każdy z nich znajduje swoje stosowanie w przepisie nie na próżno – większość bazowych składowych marynaty jest skierowana nie tylko na nadanie potrawie smaku, ale i dla rozmiękczenia mięsnych włókien.

Jak zamarynować mięso do gotowania na patelni?

Składniki:

  • gorczyca – 45 g;
  • pomidorowy ketchup – 45 g;
  • sok limy – 15 ml;
  • mielony kumin – 2 łyżki;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • cebula – 170 g.

Przygotowanie

Rozdzieliwszy wołowinę na kawałki równej grubości, wyłożycie je do naczynia ze szkła czy plastyku, hojnie osólcie i mieszajcie. Dla marynaty zmieszajcie gorczycę z pomidorowym ketchupem, cytrusowym sokiem i piurowanym czosnkiem. Rozdzielcie cebulę na duże kółka i połączcie z mięsem. Śladem odprawcie marynatę i powtórnie mieszajcie. Zostawcie mięso minimum na pół godziny przed gotowaniem się. Takiej objętości marynaty wystarcza dla przygotowania do kilograma mięsa.

Jak zamarynować mięso do zapiekania?

Składniki:

  • sojowy sos – 115 ml;
  • olej roślinny – 65 ml;
  • brunatny cukier – 2 st. łyżki;
  • wuster sos – 45 ml;
  • czosnek – 4 ząbki;
  • cebula – 65 g;
  • balsamowy ocet – 15 ml.

Przygotowanie

Piurujemy cebulę i czosnkowe ząbki, przepuściwszy je przez maszynkę do mięsa. Zmieszajcie otrzymane piure z mięsem, a śladem wlejcie mieszankę z innych składników. Mieszajcie kawałeczki, zostawcie je w lodówce na całą noc. Potem przygotowujcie mięso w cebulowej marynacie w piecyku, zawczasu obsmażywszy do zarumieniania. Czas przygotowania zależy od miary gotowości kawałeczka, któremu oddacie się przewagą.

Jak poprawnie zamarynować mięso do szaszłyku?

Składniki:

  • czosnek – 3 ząbki;
  • skórka cytrynowa jednej cytryny;
  • garść świeżej pietruszki;
  • tymianek, rozmaryn – po 2 łyżki;
  • oliwa – 55 ml;
  • cytrynowy sok – 30 ml.

Przygotowanie

W moździerzu przekształcicie na pastę czosnkowe ząbki razem z dobrą garścią soli. Dodajcie do pasty cytrynową skórkę i mieszankę rozdrobnionych aromatycznych traw. Rozwiedźcie otrzymaną pastę oliwą z sokiem cytryny, a potem zmieszajcie z marynatą kawałeczki mięsa. Takiej ilości marynaty wystarcza w przybliżeniu na kilogram mięsa.

Mięso w marynacie z kefiru w piecyku – przepis

Marynata z kefiru idealnie podchodzi do marynowania ptaka, lecz nie bójcie się marynować z jego pomocą wołowinę. Wynik wyjdzie dziwnym: miękkie i takie, co rozpada się na włókna mięso, co wyszło takim dzięki działaniu mlecznego kwasu na wiórki mięśniowych włókien.

Składniki:

  • kefir – 240 ml;
  • oliwa – 45 ml;
  • wuster sos – 35 ml;
  • rozmaryn – 2 gałąź;
  • czosnek – 3 ząbki.

Przygotowanie

Rozetrzyjcie czosnek z listkami rozmarynu do aromatycznej pasty. Rozwiedźcie pastę kefirem z oliwą i sosem. Dodajcie garść soli, a potem zamarynujcie w otrzymanej mieszance mięso (nie więcej kilograma) w ciągu 3-12 godzin.

Marynata do mięsa przed zapiekaniem w piecyku

Jeszcze jeden przepis do piecyka może poddać się bardzo niezwykłym, lecz uwierzcie, on jest na tyle skuteczny i smaczny, na ile i niezwykły.

Składniki:

  • cola – 720 ml;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • cebula – 130 g;
  • sojowy sos – 210 ml;
  • woda – 115 ml;
  • jak zamarynować mięso do zapiekania
  • miód – 115 ml;
  • sok jednej cytryny i pomarańczy;
  • listki tymianku – 1 st. łyżka.

Przygotowanie

Rozetrzyjcie czosnkowe ząbki z listkami tymianku. Drobno pokrójcie cebulę i zmieszajcie go z pastą. Dodajcie miód, wodę, soję i cytrusowy sok, potem rozwiedźcie podstawę marynaty colą. Zostawcie kilogramowy kawałek w marynacie na całą noc, a potem przystępujcie do zapiekania. Proces przygotowania średnio zajmuje blisko półtora godziny przy 110 stopniach.

 
Powiązane artykuły:
Aromatyczna marynata z sojowym sosem do soczystego kurczaka
Nie sekret, że dowolne poprawnie zamarynowane mięso wychodzi smaczniej. Nawet zwyczajne kurze mięso będzie kokietowało nowym pikantnym smakiem, jeśli przygotować go w marynacie na podstawie sojowego sosu.
Marynata do mięsa, co zrobi smak pikantnym i niezwykle miękkim
Doświadczeni kucharze znają, że poprawnie dobrana marynata gra ważną rolę w końcowym smaku dowolnej potrawy. To, uzbroiwszy się przepisami, proponujemy przygotować aromatyczne mięso, zamarynowane w różnych sosach.
Smaczna marynata do wołowiny dla zapiekania w piecyku
Nawet takie wybredne mięso jak wołowina można zrobić nieprawdopodobnie miękkim, delikatnym i aromatycznym. Dlatego przed zapiekaniem zazwyczaj wykorzystują przeróżne marynaty, które dobrze rozmiękczają włókna mięsa.
Jak poprawnie i bardzo smacznie zamarynować rybę?
Dobór marynaty – to już połowa sukcesu w przygotowaniu potraw. Tym więcej, że marynować rybę można dla stworzenia doskonałej przystawki, czy przygotowania ryby dla późniejszego zapiekania. Dokładniej porozmawiamy dalej.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty