Najbardziej niezwykłe i ciekawe przepisy – jak zamarynować mięso?
W przygotowaniu mięsa główne poprawnie dobrać nie tylko sam kawałeczek, ale i zamarynować go. W jakości marynaty teraz mogą występować najbardziej egzotyczne i niezwykłe składniki, na przykład coli czy piurowane kiwi, lecz każdy z nich znajduje swoje stosowanie w przepisie nie na próżno – większość bazowych składowych marynaty jest skierowana nie tylko na nadanie potrawie smaku, ale i dla rozmiękczenia mięsnych włókien.
Jak zamarynować mięso do gotowania na patelni?
Składniki:
- gorczyca – 45 g;
- pomidorowy ketchup – 45 g;
- sok limy – 15 ml;
- mielony kumin – 2 łyżki;
- czosnek – 1 ząbek;
- cebula – 170 g.
Przygotowanie
Rozdzieliwszy wołowinę na kawałki równej grubości, wyłożycie je do naczynia ze szkła czy plastyku, hojnie osólcie i mieszajcie. Dla marynaty zmieszajcie gorczycę z pomidorowym ketchupem, cytrusowym sokiem i piurowanym czosnkiem. Rozdzielcie cebulę na duże kółka i połączcie z mięsem. Śladem odprawcie marynatę i powtórnie mieszajcie. Zostawcie mięso minimum na pół godziny przed gotowaniem się. Takiej objętości marynaty wystarcza dla przygotowania do kilograma mięsa.
Jak zamarynować mięso do zapiekania?
Składniki:
- sojowy sos – 115 ml;
- olej roślinny – 65 ml;
- brunatny cukier – 2 st. łyżki;
- wuster sos – 45 ml;
- czosnek – 4 ząbki;
- cebula – 65 g;
- balsamowy ocet – 15 ml.
Przygotowanie
Piurujemy cebulę i czosnkowe ząbki, przepuściwszy je przez maszynkę do mięsa. Zmieszajcie otrzymane piure z mięsem, a śladem wlejcie mieszankę z innych składników. Mieszajcie kawałeczki, zostawcie je w lodówce na całą noc. Potem przygotowujcie mięso w cebulowej marynacie w piecyku, zawczasu obsmażywszy do zarumieniania. Czas przygotowania zależy od miary gotowości kawałeczka, któremu oddacie się przewagą.
Jak poprawnie zamarynować mięso do szaszłyku?
Składniki:
- czosnek – 3 ząbki;
- skórka cytrynowa jednej cytryny;
- garść świeżej pietruszki;
- tymianek, rozmaryn – po 2 łyżki;
- oliwa – 55 ml;
- cytrynowy sok – 30 ml.
Przygotowanie
W moździerzu przekształcicie na pastę czosnkowe ząbki razem z dobrą garścią soli. Dodajcie do pasty cytrynową skórkę i mieszankę rozdrobnionych aromatycznych traw. Rozwiedźcie otrzymaną pastę oliwą z sokiem cytryny, a potem zmieszajcie z marynatą kawałeczki mięsa. Takiej ilości marynaty wystarcza w przybliżeniu na kilogram mięsa.
Mięso w marynacie z kefiru w piecyku – przepis
Marynata z kefiru idealnie podchodzi do marynowania ptaka, lecz nie bójcie się marynować z jego pomocą wołowinę. Wynik wyjdzie dziwnym: miękkie i takie, co rozpada się na włókna mięso, co wyszło takim dzięki działaniu mlecznego kwasu na wiórki mięśniowych włókien.
Składniki:
- kefir – 240 ml;
- oliwa – 45 ml;
- wuster sos – 35 ml;
- rozmaryn – 2 gałąź;
- czosnek – 3 ząbki.
Przygotowanie
Rozetrzyjcie czosnek z listkami rozmarynu do aromatycznej pasty. Rozwiedźcie pastę kefirem z oliwą i sosem. Dodajcie garść soli, a potem zamarynujcie w otrzymanej mieszance mięso (nie więcej kilograma) w ciągu 3-12 godzin.
Marynata do mięsa przed zapiekaniem w piecyku
Jeszcze jeden przepis do piecyka może poddać się bardzo niezwykłym, lecz uwierzcie, on jest na tyle skuteczny i smaczny, na ile i niezwykły.
Składniki:
- cola – 720 ml;
- czosnek – 3 ząbki;
- cebula – 130 g;
- sojowy sos – 210 ml;
- woda – 115 ml;
- miód – 115 ml;
- sok jednej cytryny i pomarańczy;
- listki tymianku – 1 st. łyżka.
Przygotowanie
Rozetrzyjcie czosnkowe ząbki z listkami tymianku. Drobno pokrójcie cebulę i zmieszajcie go z pastą. Dodajcie miód, wodę, soję i cytrusowy sok, potem rozwiedźcie podstawę marynaty colą. Zostawcie kilogramowy kawałek w marynacie na całą noc, a potem przystępujcie do zapiekania. Proces przygotowania średnio zajmuje blisko półtora godziny przy 110 stopniach.