Najbardziej oryginalny przepis gorbuszy w aerogrillu

gorbusza w aerogrillu

Czerwona ryba jest bardzo pożyteczna dla naszego organizmu. Ona jest bogata pożytecznymi mikroelementami i omega-3 tłustymi kwasami, co sprzyjająco wpływa na pracę serca.

Przedtem nam już należało poznać z głównymi właściwościami przygotowania pstrąga i łososia w aerogrillu, a teraz rozpatrzmy kilka oryginalnych przepisów przygotowania gorbuszy.

Gorbusza w folii w aerogrillu

Składniki:

  • cebula – 1 szt.;
  • gorbusza – 1 kg;
  • sól, czarny pieprz – według smaku;
  • oliwa;
  • cytryna – 1 szt.

Przygotowanie

Jak przygotować smaczną gorbuszę w aerogrillu? Rybę porządnie przemywamy, obsuszamy, kroimy porcjami na duże dzwonki, solimy i pieprzymy według smaku. Cebulę czyścimy, szatkujemy półpierścieniami i wykładamy równomierną warstwą na folię. Nad cebulą wykładamy dzwonka gorbuszy i z lekka polewamy je oliwą.

Zapiekamy naszą rybę w aerogrillu na wysokiej temperaturze, przy średniej szybkości owiewania w ciągu 30 minut. Przed przedstawieniem na stół kropimy gorbuszę cytrynowym sokiem, czy porządnie polewamy sojowym sosem.

Gorbusza w aerogrillu z warzywami

Składniki:

  • filet gorbuszy – 600 g;
  • ziemniak – 1 kg;
  • cebula – 1 szt.;
  • ser – 200 g;
  • grzyby białe – 300 g;
  • pomidor – 2 szt.;
  • olej roślinny – 2 st. łyżki;
  • śmietanka – za pragnieniem;
  • sól, pieprz – według smaku.

Przygotowanie

Dla przygotowania gorbuszy w aerogrillu z warzywami bierzemy oczyszczony ziemniak, kroimy kawałkami, a cebulę półpierścieniami. Filet ryby przemywamy, oczyszczamy od kości i kroimy niewielkimi kawałeczkami. Białe grzyby przemywamy, a potem gotujemy i drobno kroimy. gorbusza w aerogrillu z warzywamiPomidory kruszymy kostkami i mieszamy z grzybami zaprawiając olejem roślinnym.

W formę dla pieczywa wykładamy połowę ziemniaka z cebulą, solimy, pieprzymy według smaku. Potem zawieramy przygotowaną sałatę z grzybów i pomidorów. Następna warstwa: filet gorbuszy i nad rybą znów wykładamy ziemniak co pozostał z cebulą. Z góry polewamy potrawę śmietanką i gęsto zasypujemy tartym serem.

Zapiekamy gorbuszę blisko 30 minut w aerogrillu na wysokiej temperaturze, przy średniej szybkości owiewania.

Smacznego!

 
Powiązane artykuły:
Samodzielna gotowana wieprzowina w aerogrillu
Gotowana wieprzowina – to zapiekłe się dzwonko mięsa. Ta potrawa dosyć popularna w rosyjskiej, ukraińskiej i polskiej kuchni. Przygotowywać ją dosyć prosto. Zorientujmy się jak zapiec ją w aerogrillu.
Stek na grillu, czyli główna potrawa na domowej imprezie
Stek – to obsmażone z przyprawami dzwonko mięsa lub ryby. Jego można posmażyć na patelni, w piecyku, a także na grillu. Oto przepisy ostatniego wariantu przygotowania proponujemy wam w dzisiejszym artykule.
Kurczak grill w aerogrillu
Słynną i nieprawdopodobnie smaczną kurę grill można przygotować nie tylko w dętej szafie, lecz we współczesnym kuchennym pomagierze – aerogrillu. Jak ją lepiej zamarynować? O tym czytajcie w tym materiale.
Nasycony sypki pilaw w aerogrillu
Pilaw można przygotować rozmaicie. Dziś opowiemy jak zrobić go w aerogrillu. Właśnie w tym kuchennym pomagierze można szybko zrobić smaczną, soczystą, uzbecką potrawę.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty