Najbardziej pasujące przyprawy do kurczaka

Potrawy z kurczaka można urozmaicać nie tylko kosztem różnych sposobów przygotowania mięsa, ale i zmieniając skład przypraw, co dodaje się do nich. Spis przypraw, które wykorzystują gospodynie zazwyczaj jest dosyć wąski – to znajome wszystkim: sól, pieprz, bobkowy list, czosnek i tak dalej. Pamiętajcie, że jedno i to same kurze mięso, przygotowane z dodaniem różnych przypraw, będzie bardzo różniło się i według smaku i za aromatem.
Jakie przyprawy podchodzą do kurczaka?
Więc ostrość kurzemu mięsu, poza wątpliwością nadaje pieprz. Zazwyczaj najlepiej wykorzystać czarny, czy pieprz chili, one cienko zamarkują smak i nadadzą konieczną pikanterię przygotowanej potrawie. Pieprze zazwyczaj dodają na samym końcu przygotowania, ponieważ w trakcie cieplnej obróbki one mogą dać nieprzyjemną gorzkawość. Pieprz chili – to rodzynek meksykańskiej kuchni. On dodaje się przy przygotowaniu kurzego gulaszu i ostrych skrzydełek.
Oprócz pieprzów do kurczaka podejdą:
- majeranek;
- szałwia;
- rozmaryn;
- bazylia;
- tymianek;
- mięta.
Te przyprawy można wykorzystać oddzielnie jeden od innego albo składać z nich mieszanki. Przed przygotowaniem kurczaka należy natrzeć tymi trawami i zostawić na pewny czas marynować się. Dużą popularność otrzymały takie przyprawy jak curry i imbir. Te przyprawy doskonale jednoczą się i uzupełniają smakowe jakości kurczaka. Imbir nadaje potrawie zapalono-miętowego smaku, a do tego on jest bardzo pożyteczny dla zdrowia. Jego rekomendują stosować w suszonym, czy świeżym wyglądzie. A przyprawa curry jest mieszanką uniwersalnych przypraw i podchodzi nawet w jakości przyprawy do kurczaka grill. Ona składa się z kminku, białej gorczycy, gałki muszkatołowej, kolendry i wszystkich rodzajów ostrego pieprzu.
Inne niezwykłe przyprawyA oto kurze mięso pod postacią farszu będzie doskonałe jednoczyć się z taką przyprawą jak oregano, bez której niewyobrażalnie domagać się świetnego smaku i aromatu.

Jeszcze jedna przyprawa, która świetnie podchodzi do kurczaka (zwłaszcza do kurczaka grill) – to kurkuma. Bogata, nasycona, z przyjemnym zapachem, ona nie zatłoczy i nie przyćmi swoją obecnością smaku kurzego mięsa, a tylko cienko zamarkuje potrawę i sformuje apetyczną motykę na kurze.
Przyprawy do kurczaka grill mogą wykorzystywać się takie same jak i dla gaszenia kurczaka, jednak smak przygotowanej potrawy zazwyczaj będzie inny. I na koniec, dodając różne przyprawy i trawy do kurczaka pamiętajcie, że nie zważając na ich smak i korzyść, należy wykorzystać wszystko w rozumnych niewielkich ilościach, żeby one nie przerywały przyrodniczego smaku i aromatu potrawy.