Najbardziej pasujące przyprawy do kurczaka

przyprawy do kurczaka

Potrawy z kurczaka można urozmaicać nie tylko kosztem różnych sposobów przygotowania mięsa, ale i zmieniając skład przypraw, co dodaje się do nich. Spis przypraw, które wykorzystują gospodynie zazwyczaj jest dosyć wąski – to znajome wszystkim: sól, pieprz, bobkowy list, czosnek i tak dalej. Pamiętajcie, że jedno i to same kurze mięso, przygotowane z dodaniem różnych przypraw, będzie bardzo różniło się i według smaku i za aromatem.

Jakie przyprawy podchodzą do kurczaka?

Więc ostrość kurzemu mięsu, poza wątpliwością nadaje pieprz. Zazwyczaj najlepiej wykorzystać czarny, czy pieprz chili, one cienko zamarkują smak i nadadzą konieczną pikanterię przygotowanej potrawie. Pieprze zazwyczaj dodają na samym końcu przygotowania, ponieważ w trakcie cieplnej obróbki one mogą dać nieprzyjemną gorzkawość. Pieprz chili – to rodzynek meksykańskiej kuchni. On dodaje się przy przygotowaniu kurzego gulaszu i ostrych skrzydełek.

Oprócz pieprzów do kurczaka podejdą:

  • majeranek;
  • szałwia;
  • rozmaryn;
  • bazylia;
  • tymianek;
  • mięta.

Te przyprawy można wykorzystać oddzielnie jeden od innego albo składać z nich mieszanki. Przed przygotowaniem kurczaka należy natrzeć tymi trawami i zostawić na pewny czas marynować się. Dużą popularność otrzymały takie przyprawy jak curry i imbir. Te przyprawy doskonale jednoczą się i uzupełniają smakowe jakości kurczaka. Imbir nadaje potrawie zapalono-miętowego smaku, a do tego on jest bardzo pożyteczny dla zdrowia. Jego rekomendują stosować w suszonym, czy świeżym wyglądzie. A przyprawa curry jest mieszanką uniwersalnych przypraw i podchodzi nawet w jakości przyprawy do kurczaka grill. Ona składa się z kminku, białej gorczycy, gałki muszkatołowej, kolendry i wszystkich rodzajów ostrego pieprzu.

Inne niezwykłe przyprawy

A oto kurze mięso pod postacią farszu będzie doskonałe jednoczyć się z taką przyprawą jak oregano, bez której niewyobrażalnie domagać się świetnego smaku i aromatu.

przyprawy i trawy do kurczaka

Jeszcze jedna przyprawa, która świetnie podchodzi do kurczaka (zwłaszcza do kurczaka grill) – to kurkuma. Bogata, nasycona, z przyjemnym zapachem, ona nie zatłoczy i nie przyćmi swoją obecnością smaku kurzego mięsa, a tylko cienko zamarkuje potrawę i sformuje apetyczną motykę na kurze.

Przyprawy do kurczaka grill mogą wykorzystywać się takie same jak i dla gaszenia kurczaka, jednak smak przygotowanej potrawy zazwyczaj będzie inny. I na koniec, dodając różne przyprawy i trawy do kurczaka pamiętajcie, że nie zważając na ich smak i korzyść, należy wykorzystać wszystko w rozumnych niewielkich ilościach, żeby one nie przerywały przyrodniczego smaku i aromatu potrawy.

 
Powiązane artykuły:
Przyprawy do pilawu – aromatny smak Wschodu
Dobry uzbecki pilaw robią przyprawy, lecz zorientować się w ich różnorodności - sprawa trudna. W tym artykule opowiemy o tym, które przyprawy są potrzebne do przygotowania pilawu, jak je wybierać i mieszać samodzielnie.
Przyprawy do szaszłyku, czyli nowy smak zwykłych potraw
W przygotowaniu szaszłyku bardzo dużo zależy od mieszanki przypraw, którą będziecie wykorzystywały przy marynowaniu. Marynowany szaszłyk jest zawsze o wiele smaczniejszy. A oto jak poprawnie wybrać przyprawy opowiemy w artykule.
Ocet balsamiczny – oryginalne i bardzo smaczne przepisy
Balsamiczny ocet przygotowuje się z wytrzymanej winnej brzeczki. To specyficzny gatunek słodko-kwaśnego sosu, który wykorzystują w stworzeniu sosów, sałatek, marynat. Z nim również podają potrawy z owoców morza, mięsa, ryby.
Badian – stosowanie w kulinarii
Dla wielu z nas badian to przyprawa pod postacią malutkiej gwiazdki. Lecz nie wszyscy wiedzą gdzie i jak lepiej wykorzystać tą przyprawę. Najlepiej badian podchodzi dla przygotowania rybnych mięsiw, nadając im jaskrawy aromat.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty