Najbardziej popularne przepisy serników dla dzieci
Serniki dla dzieci mało czym różnią się od takich dla dorosłych, oto prawda twarogowa masa powinna być więcej delikatną wskutek zmniejszenia ilości mąki, czy jej namiastek, w przepisie. No i zazwyczaj śledzicie pod względem ilości wykorzystywanego oleju podczas przygotowania. Serniki według naszych przepisów pasują dla dzieci od roku.
Przepis serników z sera dla dzieci
Składniki:
- ser (do 9% tłuszczu) – 300 g;
- jajko – 1 szt.;
- śmietana – 1 łyżka;
- manna – 1 łyżka;
- cukier – według smaku;
- szczypta sody;
- olej roślinny.
Przygotowanie
Ser przecieramy przez drobne sito, czy przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Przetartą masę porządnie mieszamy ze śmietaną (jeśli ser nie jest płynny) i dodajemy jajko. Żeby sernik lepiej trzymał formę niezbędnym będzie wsypywać łyżkę stołową manny. Teraz uzupełniamy masę cukrem i niewielką ilością sody dla świetności. Rzetelnie wszystko mieszamy. Żeby serniki na pewno nie przylepiały się do dna patelni, przed obsmażeniem z lekka obtoczcie je w mące.
Rondel smarujemy olejem roślinnym i wykładamy na niego serniki z sera. Obsmażamy z obu stron do rumianej skóreczki i podajemy smakołyki do stołu.
Serniki w multicookierze dla dziecka
Składniki:
- ser – 300 g;
- jajko – 1 szt.;
- mąka – 1-2 łyżki;
- cukier, sól – według smaku;
- olej roślinny.
Przygotowanie
Ser podsuszamy serwetką przy konieczności, potem mieszamy z cukrem i jajkiem. Po to, żeby serniki trzymały formę, dodajemy do twarogowej masy trochę mąki. Śladem za mąką wsypujemy szczyptę soli.
Z gotowej masy czynimy kulki niewielkiej grubości. Każdą taką kulkę wykładamy do siatki multicookierza dla gotowania na parze. Tą siatkę zawczasu warto naoliwić olejem. W multicookierze przegotowujemy wodę i rozmieszczamy nad nią siatkę z sernikami. Przygotowujemy serniki w ciągu 20 minut w reżimie "Gotowanie na parze".
Twarogowe serniki w piecyku dla dzieci
Składniki:
- ser – 250 g;
- jajko – 1 szt.;
- cukier – 1 łyżka;
- sól – szczypta;
- spulchniacz – na koniuszku noża;
- mąka – 1 łyżka;
- rodzynki.
Przygotowanie
Ser przecieramy przez sito i mieszamy z cukrem i jajkiem. Gotową masę z lekka solimy i dodajemy spulchniacz. W ostatniej kolejności twarogową masę uzupełniamy mąką.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na kilka sekund, potem również odprawiamy do ciasta. Rzetelnie wszystko mieszamy i rozdzielamy twarogową masę po formach dla keksów. Stawiamy serniki do piecyka rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.