Najbardziej popularne rodzaje zup

rodzaje zup

Dziś przeprowadzimy abecadło dla początkujących gospodyń domowych i opowiemy jakie są rodzaje zup i krótko opiszemy co jest każdym podgatunkiem. Znając tą ważną i ciekawą informację, potraficie wyznaczyć dla siebie, które potrawy chcecie przygotować, a od których przepisów zrezygnujecie i będziecie lepiej orientować się w rozdziałach kulinarnych ksiąg, czy na tematycznych stronach internetowych.

Rodzaje zup i ich przygotowanie

Wszystkie zupy można rozdzielić na dwie kategorie: gorące i zimne.

Wśród szerokiego światowego asortymentu zimnych zupek jest bardzo popularny chłodnik, barszcz i to dość często w letni czas. Lecz w drugich kuchniach świata można spotkać różne zimne zupy na warzywnym, czy owocowym wywarze, a także dania na podstawie mleka, czy wyrobów mleczarskich. Najczęściej takie potrawy uzupełniają się lodem.

Gorące zupy w naszym jadłospisie można spotkać o wiele częściej. Ich można rozdzielić na trzy główne podgrupy: przejrzyste i zalewające, a także zupy kremowe. Podstawą przejrzystej zupy z reguły zgłasza się dowolny nasycony bulion z minimalną ilością dodatkowych komponentów.

Najczęściej bulion po prostu uzupełniają grzankami, czy pieczywem przy przedstawieniu i bardzo rzadko wprowadzają w skład dania przy gotowaniu grysik, czy jakiekolwiek warzywo.

Najbardziej szeroka kategoria, co włącza niezliczone mnóstwo różnych podgatunków i wariacji zup – to zupy zalewające. Barszczy i kapuśniaki, zupy ogórkowe i solanki, warzywne i z dodaniem makaronu, kaszowe i bobowe – i to jeszcze niepełny spis wszystkich podgatunków dań zalewających.

Jakie są rodzaje gorących zup zalewających?

Zupy zalewające można rozdzielić na klasyczne, zgęstniałe, smażone i kombinowane. Dla przygotowania tradycyjnej (klasycznej) zupy zalewającej najpierw przygotowuje się bulion, do którego po gotowości dodajemy inne komponenty. Smażone warianty zup przypuszczają poprzednie obsmażenie składowych do półgotowości, czy gotowości z późniejszym zalewaniem ich wodą, czy bulionem i niedługim męczeniem. Zgęstniałe zupy przygotowują o wiele rzadziej i są potrawami "na amatora". Jaskrawym przykładem takiego dania jest klasyczny barszcz czy kapuśniaki, do których dla gęstości dodaje się manka czy mąka.

Kombinowana zupa jest daniem przygotowanym z komponentów, udowodnionych do gotowości pojedynczo z późniejszym tankowaniem w rondlu przed przedstawieniem. Przygotowują się takie zupy najczęściej w dalekowschodniej kuchni.

Jakie są rodzaje zup kremowych?

Zupę piure można zrobić z dowolnej gorącej zupy, zrobiwszy ją gęstą i rozdrobniwszy po gotowości blenderem. A oto zupa krem – danie wytworne i przygotowuje się najczęściej nie na bulionie, a z dodaniem śmietanki i na podstawie sosu beszamel.

Najbardziej popularne rodzaje zup kremowych: kurza, grzybowa, warzywna i rybna. Każdy podgatunek ma setki wariacji i kombinacji wchodzących do jej komponentów.

Proste rodzaje słodkich zup

Oprócz innych rodzajów pierwszych potraw trzeba wydzielić i słodkie zupy. Bardzo proste z nich: mleczne, owocowe i zbożowe. W naszej kuchni najczęściej przygotowują mleczne z dodaniem grysików i makaronu. Zbożowe słodkie zupy są charakterystyczne dla północnoeuropejskiego jadłospisu i składają się z rozmaczanych w wodzie sucharów uzupełnionych miodem, owocami, które są ugotowane w syropie i słodką śmietanką. Owocowe zupy przygotowują na podstawie soku z owoców i jagód, czy syropu z dodaniem kawałeczków owoców, jagód i sucharów.

 
Powiązane artykuły:
Co przygotować na kolację szybko i prosto?
Maksymalnie skrócić czas pobytu na kuchni pomogą nasze ciekawe idee dla domowej kolacji. Dalej są opisane dostępne i zrozumiałe przepisy smacznych potraw, które przygotowują się szybko. W wyniku wychodzą dziwne poczęstunki na dowolny smak.
Jaką zupę przygotować na obiad?
Jeśli nie ma czasu myśleć czym dziś nakarmić rodzinę, skorzystajcie się naszymi ideami. Dalej opowiemy jaką zupę można ugotować na obiad. Zaproponujemy dwa przepiękne i absolutnie różne warianty potrawy.
Co można szybko przygotować na kolację?
Po kolejnym dniu w pracy często nie chcecie tracić siły na przygotowanie kolacji, nie rzadko kupujemy półfabrykaty, czy tracimy się na stół na zewnątrz domu. Dzięki przepisom opisanym dalej, częściej potraficie smacznie jeść kolację w domu.
Co przygotować z prawdziwków na kolację?
Jeśli poszczęściło się mieć garść prawdziwków, koniecznie skorzystajcie się możliwością ucieszyć rodzinę świetną kolacją. Dalej są zaproponowane idee ciekawych aromatycznych potraw, które podejdą do wieczorowego stołu.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty