Najbardziej popularne rodzaje zup

Dziś przeprowadzimy abecadło dla początkujących gospodyń domowych i opowiemy jakie są rodzaje zup i krótko opiszemy co jest każdym podgatunkiem. Znając tą ważną i ciekawą informację, potraficie wyznaczyć dla siebie, które potrawy chcecie przygotować, a od których przepisów zrezygnujecie i będziecie lepiej orientować się w rozdziałach kulinarnych ksiąg, czy na tematycznych stronach internetowych.
Rodzaje zup i ich przygotowanie
Wszystkie zupy można rozdzielić na dwie kategorie: gorące i zimne.
Wśród szerokiego światowego asortymentu zimnych zupek jest bardzo popularny chłodnik, barszcz i to dość często w letni czas. Lecz w drugich kuchniach świata można spotkać różne zimne zupy na warzywnym, czy owocowym wywarze, a także dania na podstawie mleka, czy wyrobów mleczarskich. Najczęściej takie potrawy uzupełniają się lodem.
Gorące zupy w naszym jadłospisie można spotkać o wiele częściej. Ich można rozdzielić na trzy główne podgrupy: przejrzyste i zalewające, a także zupy kremowe. Podstawą przejrzystej zupy z reguły zgłasza się dowolny nasycony bulion z minimalną ilością dodatkowych komponentów.
Najczęściej bulion po prostu uzupełniają grzankami, czy pieczywem przy przedstawieniu i bardzo rzadko wprowadzają w skład dania przy gotowaniu grysik, czy jakiekolwiek warzywo.
Najbardziej szeroka kategoria, co włącza niezliczone mnóstwo różnych podgatunków i wariacji zup – to zupy zalewające. Barszczy i kapuśniaki, zupy ogórkowe i solanki, warzywne i z dodaniem makaronu, kaszowe i bobowe – i to jeszcze niepełny spis wszystkich podgatunków dań zalewających.
Jakie są rodzaje gorących zup zalewających?
Zupy zalewające można rozdzielić na klasyczne, zgęstniałe, smażone i kombinowane. Dla przygotowania tradycyjnej (klasycznej) zupy zalewającej najpierw przygotowuje się bulion, do którego po gotowości dodajemy inne komponenty. Smażone warianty zup przypuszczają poprzednie obsmażenie składowych do półgotowości, czy gotowości z późniejszym zalewaniem ich wodą, czy bulionem i niedługim męczeniem. Zgęstniałe zupy przygotowują o wiele rzadziej i są potrawami "na amatora". Jaskrawym przykładem takiego dania jest klasyczny barszcz czy kapuśniaki, do których dla gęstości dodaje się manka czy mąka.
Kombinowana zupa jest daniem przygotowanym z komponentów, udowodnionych do gotowości pojedynczo z późniejszym tankowaniem w rondlu przed przedstawieniem. Przygotowują się takie zupy najczęściej w dalekowschodniej kuchni.
Jakie są rodzaje zup kremowych?
Zupę piure można zrobić z dowolnej gorącej zupy, zrobiwszy ją gęstą i rozdrobniwszy po gotowości blenderem. A oto zupa krem – danie wytworne i przygotowuje się najczęściej nie na bulionie, a z dodaniem śmietanki i na podstawie sosu beszamel.
Najbardziej popularne rodzaje zup kremowych: kurza, grzybowa, warzywna i rybna. Każdy podgatunek ma setki wariacji i kombinacji wchodzących do jej komponentów.
Proste rodzaje słodkich zup
Oprócz innych rodzajów pierwszych potraw trzeba wydzielić i słodkie zupy. Bardzo proste z nich: mleczne, owocowe i zbożowe. W naszej kuchni najczęściej przygotowują mleczne z dodaniem grysików i makaronu. Zbożowe słodkie zupy są charakterystyczne dla północnoeuropejskiego jadłospisu i składają się z rozmaczanych w wodzie sucharów uzupełnionych miodem, owocami, które są ugotowane w syropie i słodką śmietanką. Owocowe zupy przygotowują na podstawie soku z owoców i jagód, czy syropu z dodaniem kawałeczków owoców, jagód i sucharów.